Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomenul care ia amploare: chinezii aplică tactica ‘Zou xian’ către SUA / Tot mai mulți chinezi fug de Xi Jinping (VIDEO)

migranți chinezi către sua

Fenomenul care ia amploare: chinezii aplică tactica Zou xian’ către SUA / Tot mai mulți chinezi fug de Xi Jinping (VIDEO)

O industrie subterană îi ajută pe migranți să fugă din China spre SUA, arată CNN într-o investigație.

Aceștia vin cu rucsacuri cu câteva haine de schimb și cu banii și telefoanele de care nu au fost jefuiți de infractori sau carteluri pe drum, ajungând la granița dintre Statele Unite și Mexic epuizați de stresul călătoriei spre nord.

La fel ca sutele de mii de oameni din jurul lor, care, de asemenea, au parcurs săptămâni întregi pentru a ajunge în SUA, ei sunt mânați de disperarea de a scăpa și de a-și face o nouă viață, în ciuda incertitudinii cu privire la ceea ce se află de cealaltă parte.

Însă acești migranți fug de a doua economie a lumii și de o superputere emergentă.

Într-o zi recentă de iarnă, zeci de cetățeni chinezi așteptau în diferite tabere improvizate, împrăștiate în afara orașului San Diego, California, la nord de granița cu Mexicul.

Îmbrăcați în hanorace și jachete, s-au înghesuit în jurul incendiilor în timp ce ei și alții de acolo numărau timpul până când agenții americani de control la frontieră îi vor lua pentru procesare - și ceea ce sperau să fie începutul vieții lor în America.

Aceste sosiri fac parte dintr-un nou trend uluitor

În primele 11 luni ale anului 2023, peste 31.000 de cetățeni chinezi au fost ridicați de forțele de ordine care au traversat ilegal SUA din Mexic, arată datele guvernamentale americane – în comparație cu o medie de aproximativ 1.500 pe an în deceniul precedent.

Numărul lor este încă mai mic decât cel din vecinii regionali precum Mexic, Venezuela și Guatemala și nu sunt doar ei ce care vin din alte părți ale lumii. Dar afluxul de oameni din China care fac această traversare pune în evidență urgența pe care mulți o simt acum de a-și părăsi țara natală, chiar și în mijlocul a ceea ce liderul Xi Jinping a susținut că este o „întinerire națională”.

Mulți dintre cei care au plecat indică o luptă pentru a supraviețui

Trei ani de blocări și restricții legate de Covid-19 i-au lăsat pe oameni din toată China fără muncă – și au fost dezamăgiți de constrângerea din ce în ce mai strânsă a Partidului Comunist la guvernare asupra tuturor aspectelor vieții sub Xi. Acum, speră că afacerile vor reveni pe deplin odată ce restricțiile s-au încheiat cu un an în urmă, cu o creștere economică invidioasă a Chinei.

Alții dau din cap la restricțiile asupra vieții personale în China, unde Xi a supravegheat o represiune drastică împotriva libertății de exprimare, a societății civile și a religiei în țara de 1,4 miliarde de oameni.

„Suntem creștini”, a spus simplu un bărbat de vârstă mijlocie, îmbrăcat frumos, când a fost întrebat ce l-a condus acolo – o tabără goală la mii de mile de casă.

Acești cetățeni chinezi se alătură migranților din întreaga lume, al căror număr a copleșit granița de sud-vest a SUA cu treceri ilegale în ultimele luni. Cei mai mulți cer azil după ce au trecut - o cale care s-ar putea îngusta în următoarele săptămâni, deoarece se așteaptă ca Congresul să ia măsuri pentru a opri acest flux pe fondul unei dezbateri aprinse privind imigrația.

Deocamdată, persoanele din China sunt pe cale să devină grupul cu cea mai rapidă creștere care face aceste treceri, potrivit unei analize CNN a celor mai recente date ale forțelor de ordine privind întâlnirile la frontieră.

Pe măsură ce numărul celor care încearcă să evadeze a crescut, a crescut și rețeaua de afaceri și conturile de socializare care se adresează migranților chinezi, care trebuie să parcurgă adesea un traseu ocolitor peste continente, înainte de a începe o călătorie dificilă pe uscat spre nord.

Poarta de acces

Pentru mulți, acest traseu pe uscat începe în Quito, Ecuador - un oraș de aproximativ 2,5 milioane de locuitori, situat la poalele munților Anzi, care a devenit o poartă de acces pentru cei care fug din China.În 2022, Ecuadorul a documentat intrarea a aproximativ 13.000 de cetățeni chinezi. În primele 11 luni ale anului 2023, acest număr a crescut la peste 45.000. Țara nu solicită vize pentru deținătorii de pașapoarte chinezești.

O industrie artizanală de afaceri se ocupă de cei care se îndreaptă spre graniță, începând cu preluarea de la aeroport până la organizarea de sejururi la pensiuni administrate de chinezi și organizarea călătoriei spre nord - adesea pentru o taxă mare, a constatat reportajul CNN.

Dovezile acestei tendințe în creștere apar în tot Quito, dacă știi unde să cauți, scrie CNN.

Într-o stație de autobuz, un agent de bilete are un semn pentru "granița columbiană" tipărit în chineză, gata să le arate potențialilor clienți. La un spital local care oferă vaccinuri - recomandate pentru o traversare înșelătoare a junglei - asistenta vorbitoare de spaniolă păstrează pe birou o traducere în chineză a formularului de admitere.

De-a lungul marginilor districtului central de afaceri al orașului se află un număr tot mai mare de afaceri legate de această tendință, a declarat luna trecută pentru CNN agentul de turism Long Quanwei, care a emigrat în Quito din China în urmă cu cinci ani.

Acolo, magazinele de proximitate și supermarketurile vând echipamente și bunuri necesare pentru călătoria spre nord, în timp ce unitățile administrate de chinezi oferă locuințe, mâncare și un loc unde se pot conecta cu alte persoane care se îndreaptă spre nord și pot decide cu privire la rutele ulterioare, spune Long. La unul dintre aceste pensiuni, unde o noapte de cazare cu masă costă aproximativ 20 de dolari, hărți tipărite în limba chineză și instrucțiuni lipite pe un perete detaliază fiecare etapă a călătoriei. Proprietara, care a cerut să rămână anonimă de teama reacțiilor negative pe internet, estimează că există 100 de astfel de mici afaceri ca a ei care se adresează călătorilor chinezi, inclusiv celor care se pregătesc să se îndrepte spre nord.

Cazul unui tânăr de 28 de ani

"Mulți oameni vin aici și nu vorbesc engleză sau spaniolă, așa că mă caută pe mine", a spus ea. Printre cei aflați în trecere se numără Zheng Shiqing, care a sosit la începutul lunii decembrie, după ce a călătorit mai întâi cu avionul prin Thailanda, Maroc și Spania. În vârstă de 28 de ani, subțirel și cu o expresie serioasă, el a întâmpinat deja piedici.

La prima sa încercare de a trece prin Columbia, Zheng și un partener de călătorie au fost jefuiți sub amenințarea armei. Fără telefon și bani, s-a întors la Quito pentru a se regrupa. Cu toate acestea, el a rămas hotărât că singura cale este să meargă mai departe în SUA - pentru a rupe un ciclu pe care îl vede în China.

"Pentru oamenii obișnuiți, supraviețuirea este foarte dificilă. Este foarte greu să trăiești. Nici măcar nu te gândești să faci bani, pentru că ești exploatat de acei oameni (din clasa superioară)", a declarat Zheng din hostel, în timp ce se pregătea să plece pentru a doua oară spre Columbia cu bani împrumutați. Zheng, un absolvent de liceu din provincia rurală Yunnan, ai cărui părinți sunt lucrători migranți în China, a povestit cum viața a devenit din ce în ce mai dificilă pentru oameni ca el, în ciuda deceniilor de creștere economică rapidă care au scos din sărăcie o mare parte a populației.

„Mi-aș dori să nu mă fi născut niciodată... viața e atât de obositoare”, a spus Zheng Shiqing, emigrant din China

A început să lucreze în fabrică amestecând lipici pentru cutii de pantofi la sfârșitul adolescenței, iar mai târziu a trecut de la un loc de muncă la altul, inclusiv la o linie de asamblare care producea piese pentru smartphone-uri pentru Apple. În timpul pandemiei, a fost închis într-o altă fabrică care fabrica routere de internet, fără a putea pleca. După ce restricțiile au luat sfârșit, Zheng a trecut la un alt loc de muncă, unde spune că salariile sale nu au fost niciodată plătite, chiar și după ce a depus o plângere oficială.

"Nu există nicio cale de ieșire ... cu excepția cazului în care părinții tăi sunt oficiali sau oameni de afaceri. Dar dacă faci parte din clasa de jos, chiar dacă te căsătorești și ai copii, vei urma în continuare vechea cale ... este dureros doar gândindu-mă la asta", a spus el. "Îmi doresc să nu mă fi născut niciodată ... viața mi se pare atât de obositoare".

„Zou xian”

La începutul acestui an, la fel ca alte mii de chinezi, Zheng a decis să încerce "zou xian" sau să ia "calea pe jos" spre America.

Expresia a devenit un eufemism pentru această călătorie periculoasă, la fel ca și "călătorii globale" - unul dintre termenii de căutare pe care oamenii îi pot introduce pentru a găsi tutoriale online în chineză despre cum să se pregătească, ce trebuie să facă în fiecare etapă și chiar ce trebuie să le spună oficialilor de la imigrări.

Strâmtorare cumplită

Controalele Covid-19 ale Chinei, relaxate în urmă cu doar un an, au afectat puternic muncitorii din orașe și locuitorii din zonele rurale.

Iar acum, economia continuă să se lupte cu o criză a pieței imobiliare, cu datoriile ridicate ale administrațiilor locale și cu efectele unei represiuni guvernamentale asupra sectorului privat, cândva în plină expansiune, toate acestea costând locuri de muncă.

După ce șomajul în rândul tinerilor din mediul urban a atins niveluri record anul trecut, guvernul a încetat complet să mai publice date pentru acest indicator. Partidul Comunist s-a angajat să facă mai mult pentru a susține economia - și să înăbușe veștile proaste despre aceasta.

"Este surprinzător faptul că atât de mulți fac această călătorie periculoasă spre America de Sud și până în SUA când, din punct de vedere politic, țara este foarte stabilă", a declarat Victor Shih, director al Centrului China secolului XXI de la Universitatea California San Diego, subliniind un contrast cu perioadele de emigrare din China pe fondul tulburărilor politice.

"Aceasta sugerează că un segment semnificativ al populației se află într-o situație economică dificilă".

Contextul istoric

Sute de mii de persoane au fugit din China continentală spre Hong Kong la mijlocul secolului al XX-lea, pe fondul războiului civil și, mai târziu, al tulburărilor politice și al foametei, sub politicile fondatorului Chinei comuniste, Mao Zedong.

Emigrația chineză în SUA a luat avânt după deschiderea economiei chineze la începutul anilor 1980, la puțin peste un deceniu după ce politicile restrictive de imigrare din SUA au fost abandonate. Apoi, numărul persoanelor din China care au obținut rezidența permanentă - o cale adesea legată de legături familiale, locuri de muncă și azil politic - a început să crească semnificativ, conform datelor din SUA. Pe măsură ce economia Chinei a cunoscut un boom la începutul anilor 2000, dinamica s-a schimbat: existau mai multe oportunități pentru lucrătorii de acolo, în timp ce chinezii mai bogați aveau mai multe resurse pentru a imigra sau a studia în SUA.

Dar țara a cunoscut, de asemenea, o intensificare a represiunii societății civile - și a oricărei forme de disidență - în ultimul deceniu, sub conducerea lui Xi, liderul său cel mai autoritar din ultimele decenii.

În această perioadă, China și-a sporit, de asemenea, controlul asupra religiei și a fost acuzată de cel mai înalt organism al Națiunilor Unite pentru drepturile omului că perpetuează abuzuri grave care ar putea fi considerate crime împotriva umanității pentru modul în care tratează minoritățile musulmane, acuzație pe care Beijingul o neagă.

Datele ONU arată că numărul persoanelor din China care cer azil politic în SUA și în alte părți ale lumii a crescut brusc în timpul guvernării lui Xi - urcând de la aproape 25.000 în 2013 la peste 120.000 la nivel global în primele șase luni ale anului 2023.

Ruta de mers pe jos

Pentru oameni ca Zheng, chiar și începerea călătoriei vine cu un preț ridicat.

Cei care se bazează pe colectarea de informații pe cont propriu și pe faptul că își croiesc singuri drumul prin America de Sud și Centrală, vor cheltui cel puțin 5.000 de dolari - mai mult de o treime din salariul mediu anual al unui muncitor chinez din fabrică.

Această sumă include zborurile din Asia, de obicei prin țări cu pașapoarte chinezești, precum Turcia, până în Ecuador, apoi banii pentru înnoptări, autobuze, taxiuri, plimbări cu barca și, de obicei, un ghid pentru a traversa jungla notorie și densă din Darien Gap, care leagă Columbia de Panama - prin care nu trece niciun drum.

Cu toate acestea, cei care au mijloace pot găsi modalități de a evita unele dintre pericole. CNN a scos la iveală informații despre o serie de opțiuni de călătorie și pachete comercializate pentru cei din China care doresc să facă această călătorie.

Pentru o sumă cuprinsă între 9.000 și 12.000 de dolari, migranții îi pot plăti pe contrabandiști care să se ocupe de transportul pentru anumite părți ale călătoriei spre nord, precum și de o barcă și un ghid pentru traversarea opțională a pădurii tropicale, totul cu tot cu servicii incluse.

Pentru cei care pot cheltui mai mult, cel puțin 20.000 de dolari, traseul devine mai ușor: de exemplu, ajutor cu o viză cu intrări multiple în Japonia, care deblochează intrarea fără viză în Mexic, și transport până la graniță.

Nu este clar câți dintre aceștia urmează aceste rute, dar ofertele sugerează o gamă largă de medii economice în rândul celor care se îndreaptă spre frontieră. CNN a comparat informațiile despre aceste opțiuni vorbind cu contrabandiști și cu alte persoane familiarizate cu această industrie, precum și din informațiile din tutorialele online.

Cei din China care călătoresc pe uscat urmează de obicei o rută bine cunoscută, de la Quito la Tulcan, un mic oraș situat la granița cu Columbia.

Acolo, locuitorii au declarat pentru CNN că văd sute - dacă nu mii - de migranți chinezi care trec din Ecuador în Columbia în fiecare săptămână.

Localnicii din Tulcan se adaptează la noul grup. Un comerciant al cărui magazin de gustări se află pe drumul spre graniță percepe o taxă pentru a-i ajuta pe chinezii aflați în trecere să configureze o aplicație pentru a obține vize de tranzit, permițându-le să stea legal în Columbia timp de 10 zile.

Dar ea avertizează că traversarea este periculoasă: migranții chinezi sunt acum ținte principale pentru carteluri și infractori, spune ea - un lucru pe care Zheng l-a învățat pe calea cea grea.

El a trecut prin Tulcan pentru a doua oară la mijlocul lunii decembrie și de acolo a continuat spre nord-est până la orașul de coastă Necocli, unde bărcile așteaptă să transporte migranții prin Golful Urabá până la marginea golului Darien Gap, pe care apoi trebuie să îl traverseze pe jos.

Imaginile împărtășite cu CNN de Zheng și de alte persoane din China arată pericolele din acea porțiune de kilometri de junglă. Acolo, grupurile ghidate călătoresc de obicei prin păduri tropicale dense și de-a lungul malurilor stâncoase ale râurilor, uneori cățărându-se pe porțiuni abrupte și alunecoase - sau agățându-se de frânghii pentru a traversa râurile cu apă adâncă sau în mișcare rapidă.

În ultima etapă, îmbrăcați în veste de salvare portocalii și așezați în bărci de lemn, ei urmează un râu sinuos până la următoarea destinație - taberele temporare de migranți din Panama, unde se înregistrează, iau o masă gratuită și se odihnesc.

În Panama, autoritățile au recurs la transportul cu autobuzul de oameni din aceste tabere de la granița de sud către cele din nord - totul în întunericul nopții, a declarat un oficial panamez pentru CNN. Apoi trece prin Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala și Mexic – dacă nu sunt opriți de poliție sau hoți.

Pentru unii, întinderea finală în America este cea mai grea.

O mamă, Chen, în vârstă de 38 de ani, a petrecut cel puțin două nopți pe străzile orașelor mexicane cu cei doi copii ai săi, de 15 și 11 ani, în timp ce aceștia se străduiesc să ajungă la graniță. Ei își propun să se alăture soțului ei, care a făcut călătoria în SUA cu un an în urmă, după ceea ce ea descrie drept detenție și abuz din partea autorităților din China, deoarece el a vorbit despre politică și a mers la biserică. Ea nu a vrut să-și folosească numele complet din motive de siguranță. „Fără să cunoști această cale (spre America), indiferent cât de greu ești împins în viață, ai sta doar jos într-un alt oraș din China și te-ai descurca”, a spus ea pentru CNN din Tapachula, un oraș la granița de sud a Mexicului, în timp ce calcula dacă să plătească un contrabandist sau să încerce să le mituiască drumul înainte pentru a trece de poliția de imigrare.

Zheng s-a confruntat cu lupte similare. „În pădurea tropicală, atâta timp cât aveam voința, puteam să trec. Dar Mexic, asta este o altă poveste”, a spus el pentru CNN la sfârșitul lunii decembrie, în timp ce el a rămas și el în Tapachula, încercând să planifice – și să obțină fonduri pentru – următoarea lui mișcare. „(Aici) există riscul de a fi deportați, ca să nu mai vorbim de bande și tâlhari. Nu ne putem permite să ne asumăm aceste riscuri... încă un jaf și voi fi ruinat”, a spus el. Dar, a adăugat el: „Va trebui să găsesc o cale. Am ajuns până aici. Nu există întoarcere acum.”

Visul american?

Câteva zile mai târziu, după ce a mai strâns mii de dolari pentru a plăti unui contrabandist pentru a-i aranja un zbor, Zheng a ajuns la Tijuana, chiar la sud de granița cu California. După o scurtă detenție acolo, el a reușit să se strecoare printr-un gol din zidul de graniță, ajungând în sfârșit în America.

Acolo, la fel ca și alții care au făcut această traversare, a așteptat într-o tabără informală. În timp ce încerca să se încălzească, se tot gândea la ce va urma: "Trebuie să găsesc un loc de muncă și să trăiesc", a declarat el prin SMS pentru CNN înainte de a fi urcat într-un autobuz guvernamental pentru a fi procesat într-un centru de detenție.

Pentru Zheng și alte mii de persoane care fac aceeași traversare, aici începe un nou tip de incertitudine.

Cei cărora li se permite să rămână și să depună o cerere de azil după ce au fost procesați de oficialii de imigrare pot aștepta ani de zile pentru a-și prezenta cazul în fața unui judecător în cadrul unui sistem greoi.

Între timp, aceștia pot solicita să lucreze legal și să se deplaseze în interiorul țării, uneori având asupra lor un dispozitiv de urmărire GPS impus de guvern.

Pentru Wang Qun, în vârstă de 34 de ani, a cărui călătorie pentru a trece granița în iunie 2022 a fost documentată de CNN, această perioadă de așteptare i-a dat timp să își înceapă viața mult dorită în America.

În toamna anului trecut, după luni de zile în care a memorat cuvinte în limba engleză pentru diferite părți ale remorcilor de tractoare și funcțiile acestora, Wang a trecut un test de autorizare. Acest lucru i-a permis să își îndeplinească un obiectiv pe care îl avea în țara sa natală - să devină șofer de camion în America.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.