Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lege separată privind utilizarea limbii romane

constitutie, constitutia
În cadrul unei ședințe a Curții Constituționale a Ucrainei în care s-a examinat constituționalitatea Legii privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat, Venislavsky a menționat că „golul privind reglementarea utilizării limbilor în Ucraina trebuie să fie completat, iar Rada trebuie să adopte o lege separată pentru minorități”. În același timp, reprezentantul lui Zelenski a adăugat că proiectul de lege privind utilizarea limbilor minoritare naționale nu a fost încă pregătit.
La 25 aprilie 2019, Parlamentul a adoptat Legea „Privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, care a intrat în vigoare pe 16 iulie.
La 21 iunie 2019, Curtea Constituțională a Ucrainei a primit o petiție de la 51 de deputați ai poporului privind constituționalitatea legii privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat. Petiționarii susțin că legea nu respectă unele dispoziții din Constituția Ucrainei, deoarece, în opinia lor, se urmărește discriminarea împotriva limbii ruse și a altor limbi ale minorităților naționale ale Ucrainei, discriminarea cetățenilor pe bază lingvistică.
Majoritatea experților ucraineni au depus concluzii la Curtea Constituțională afirmând că legea privind funcționarea limbii ucrainene nu este discriminatorie față de minoritățile naționale. În același timp, reprezentanții minorităților naționale, inclusiv comunitatea românească, au criticat această lege.

Scrie bucpress.eu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.