Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legile lui Șoșoacă pentru anexarea teritoriilor istorice din Ucraina și unirea cu Republica Moldova au picat în Camera Deputaților (video)

diana sosoaca unire

Plenul Camerei Deputaților a respins, miercuri, două proiecte de lege iniţiate de senatoarea Diana Şoşoacă privind unirea României cu Republica Moldova și pentru anexarea de către România a teritoriilor istorice care i-au aparţinut și care acum se află în Ucraina, respectiv Nordul Bucovinei, Herţa, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureşul istoric şi Insula Şerpilor.

În cazul primului proiect, deputaţii comisiei de politică externă au argumentat că Guvernul României a recunoscut independenţa Republicii Moldova la data proclamării acesteia, respectiv 27 august 1991, iar „adoptarea unei legi prin care s-ar stipula că "Parlamentul României decide unirea României cu Republica Moldova" ar contraveni flagrant obligaţiilor de a respecta suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, care revin României în baza normelor imperative consacrate prin Carta ONU”.

De asemenea, au considerat parlamentarii, „prin Actul Final de la Helsinki (1975), România, alături de celelalte state semnatare, s-a angajat să respecte inviolabilitatea frontierelor din Europa şi să se abţină de la orice atentat împotriva acestor frontiere”.

Legea lui Șoșoacă prevedea următoarele:

Art. 1: Parlamentul României reiterează atașamentul faţă de prevederile Actului final al Conferinței C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificării frontierelor pe căi paşnice, diplomatice.

Art. 2: Parlamentul României decide unirea României cu Republica Moldova.

Art. 3: Parlamentul României abilitează guvernul țării sa înceapă de urgență, imediat, negocieri cu autorităţile de la Chișinău pentru definitivarea unirii cu Republica Moldova.

Art 4: După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile internaționale competente, Guvernul Republicii Moldova, U.S.A., N.A.T.O., O.N.U, U.E., pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii”.

Anexarea teritoriilor din vechiului Regat

În cazul celui de-al doilea proiect de lege, comisia de specialitate a apreciat că anexarea unor teritorii constituie o încălcare a dreptului internaţional, contravenind flagrant normelor imperative privind suveranitatea statelor şi respectarea integrităţii teritoriale a statelor, consacrate prin Carta ONU.

"Obligaţia respectării frontierei româno-ucrainene a fost confirmată, în plan bilateral, nu doar prin Tratatul cu privire la relaţiile de bună-vecinătate dintre România şi Ucraina, ci şi prin Tratatul între România şi Ucraina privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră (Cernăuţi 17 iunie 2003)", se motivează în raport.

Proiectul a fost respins cu 233 de voturi, un vot fiind în favoarea acestuia, două abţineri, iar doi deputaţi nu au votat.

Proiectul de lege prevedea „denunțarea de către țara noastră a Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”.

Urmare a acestei inițiative, Ucraina a anunțat că inițiază impunerea de sancțiuni împotriva senatoarei Diana Şoşoacă, ca „persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.

Orban o face pe Șoșoacă „lingătoare de clanță rusă”

Deputatul independent Ludovic Orban a arătat, după vot, că mulţi parlamentari români sunt pentru unirea României cu Republica Moldova, dar acest lucru „nu se face prin proiecte de lege care calcă tratate internaţionale, care încalcă tot ceea ce este normal şi firesc” și că proiectul „face practic servicii tocmai celor care nu vor unirea Basarabiei cu România, atât din România, cât şi din Basarabia, pentru că scopul acestui proiect de lege, care este iniţiat de o lingătoare de clanţă de la ambasada Rusiei, este acela de a transmite către basarabeni că Parlamentul României a votat împotriva unirii României cu Republica Moldova”.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în cazul ambelor proiecte de lege. Propunerile legislative merg la Senat pentru vot final.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.