Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea care poate bloca intrarea UDMR în Parlament a fost depusă de 16 deputați PNL + PSD

variante surse scenariu

15 deputați PNL și un deputat PSD au depus în Parlament un proiect de modificare a legii alegerilor parlamentare, proiect care în cazul în care va fi adoptat ar amenința prezența UDMR în viitorul legislativ.

Propunerea legislativă vizează modificarea art.94, alin.(2), lit.a) din Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, în sensul în care:

1. Pragul electoral necesar intrării în Parlament crește pentru partide de la 5% la 7% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional.

2. Se elimină pragul alternativ de intrare în Parlament, anume obținerea a 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale

Inițiatorii legii spun că „în actualul context internațional România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral”, că majorarea pragului electoral trebuie realizată „pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală” și că pragul alternativ este „discriminatoriu” în condițiile în care senatorii/deputații „reprezintă în integralitate poporul român, nu doar în 4 circumscripții electorale”.

Efectele

Deși nu face referire explicită la UDMR, propunerea legislativă ar putea genera rămânerea formațiunii maghiare în afara Parlamentului. În actuala formă a legii, dacă UDMR nu ar obține 5% din voturi, are la dispoziție pragul electoral pe care îl poate atinge prin județele unde maghiarii reprezintă 20% din populație.

Proiectul este semnat de deputatul PSD Radu Cristescu și de deputații PNL Barcari Rodica-Luminiţa, Burciu Cristina, Cazan Laurenţiu-Nicolae, Cozma Adrian-Felician, Dumitru Florian-Emil, Giugea Nicolae, Hărătău Elena, Molnar Ervin, Morar Olivia-Diana, Muraru Iulian-Alexandru, Özmen Oana-Marciana, Popescu Pavel, Rujan Dumitru, Stângă George-Cătălin, Stoian Maria.

„Un accident al democrației”

Fostul ministru UDMR Tanczos Barna a declarat miercuri, la Antena 3, că deputatul PNL Adrian Cozma, unul din inițiatori, „este un accident al democrației” și că atât el cât și Radu Cristescu sunt cunoscuți pentru mesajele lor „anti-maghiare”.

„La capitolul democrație amândoi au un 4”, a adăugat UDMR-istul. În replică, Cozma a spus că „Tanczos Barna are nota 4 la administrație și la tunurile pe care le pregătea la Mediu”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.