Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea conversiei creditelor în franci elvețieni. Joc de glezne al PSD și interese electorale

Social-democrații  caută  să obțină  capitala de imagine și electoral pe marginea proiectului de lege  referitor la  conversia  în lei a  creditelor în franci elvețieni. Asta   după ce  tot  ei  au fost cei care au impus în comisiile parlamentare de specialitate o serie de  criterii restrictive care reduce  mult  numărul  persoanelor beneficiare ale acestui  act  normativ odată cu intrarea sa  în  vigoare. Astăzi în plenul camerei,  pesediștii vor însă să pozeze ca  salvatori pentru a  confisca laurii unei legi moșite de liberali.

Vezi și: PSD sare în sprijinul celor cu credite în franci elvețieni

Vezi și: Dorin Cocoș A FENTAT ANAF-ul: Cum a SCĂPAT de prejudiciul de 9 milioane de euro

Comisiile juridică şi pentru buget ale Camerei Deputaţilor au decis luni că băncile sunt obligate să facă conversia în lei pentru creditele de maximum 250.000 de franci elveţieni la data contractării.  toate  bune  și frumoase până  aici,  social-democrațiiîn frunte  cu    șeful comisiei de  bugete, Viorel Ștefan,  pozând în campionii protejării omului de  rând  , de bună credință  care a luat  un credit personal sau pentru o casă, dar nu și a  dezvoltatorilor  economici,  puși la zid ca  samsari imobiliari. Dealtfel, liderul deputaților PSD, Dragoș Pîslaru se  și  înființase la lucrările comisiei, sperând ca la  final să se mândrească în fața  presei,  cu propunerile partidului său în materie.

Inițiatorul legii,  Daniel Zamfir, și-a  văzut rapid  ciuntită  propunerea  de  conversie a  creditelor în franci elvețieni  la  cursul BNR  din data  încheierii  contractului. Înafară de plafonul  maxim de 250.000 de franci elvețieni, social-democrații din comisii  au mai impus  ca beneficierii conversiei  să fie doar cei care vor  avea o rată de îndatorare de minimum 50% din venitul net, la data analizei solicitării de conversie.

Totul spre nemulțumirea zecilor de persoane invitate  să asiste la lucrările celor două comisii. Revoltați aceștia au  rămas în sală și după  votarea raportului pentru a cere socoteală social-democraților și a le explica consecințele dezastruoase  ale noului amendament. Schimbarea la față a PSD de astăzi din plen a  fost prefigurată rapid de vicepreședintele comisiei juridice.

" Ca să lămurim o problemă care tot suscită semne de întrebare. Au fost două propuneri la pragul de îndatorare - de 50% şi unul fără 50%. S-a votat în comisii ăla cu 50%. Pe cale de consecinţă, celălalt, fără pragul de 50%, este considerat amendament respins şi va fi trecut în anexă la amendamentele respinse. Procedural, am zis că eu personal o să susţin acest amendament considerat respins la plen. Să decidă plenul prin vot. Tot ce s-a discutat până acum rămâne, dar amendamentele respinse ai voie să le susţii la plen", a anunțat social-democratul Ciprian Nica la finalul şedinţei.

Vezi și: Cătălin Tolontan dă de gol PSD: Ce tun se pune la cale și care e miza

Potrivit unor surse parlamentare din PSD, de la bun început  era  vorba de  susținerea doara  plafonului ade 250.000 de franci elvețini în comisii.  Celalalt a  fost introdus pentru a crea un orizont de așteptare din partea românilor cu astfel de credite, pentru ca astăzi în plen, liderul de grup să ridice  degetul în  sus și să dea semnalul  renunțării la  idee impunerii  pragului de îndatorare, permiâînd  astfel PSD sa pozeze în salvatorii zilei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.