Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea off-shore a fost votată în Senat, cu noi modificări - VIDEO

Inquam Photos/ Octav Ganea
senat proteste

Senatul a adoptat, luni, Legea offshore, care stabilește modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, proiectul fiind adoptat cu noi amendamente. Inițiativa legislată a fost adoptată în urmă cerererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.

Astfel, Senatul a votat, în calitate de prim for sesizat, raportul cu amendamente pe Legea offshore, cu 81 de voturi "pentru", 9 "împotriva" și 15 abțineri. USR a votat împotriva proiectului, iar PNL s-a abținut.

Citește și: Protestatarii #Rezist fac o dezvăluire neașteptată! Ce ar fi avut Valer Dorneanu la el, în momentul în care s-au întâlnit pe stradă

Raportul comun al Comisiei economice și pentru energie ale Senatului adoptat ulterior în plenul forului superior al Parlamentului, introduce noi modificări ale Legii offshore. Unul dintre amendamente prevede că pe durata acordurilor petroliere sunt înghețate taxele și redevențele companiilor, neputând fi mărite, astfel că modificarea aduse stabilitate companiilor petroliere, primind garanția că taxele și impozitele nu vor fi mărite. O altă modificare se referă la triplarea deducerilor pe investiții a companiilor.

Printre modificările adoptate se numără și amendamentul privind titularii de acorduri petroliere.

Citește și: Formația Metallica revine în România! Află cât costă biletele

Primul articol adoptat este articolul 15 alineat (2): „Lucrările de subtraversare cu conducte, instalații electrice, de telecomunicații și celelalte utilități aferente acestora, executate într-o izobată de 2 m și 300 m de la linia de coastă în direcția uscatului, se realizează prin foraj orizontal, dirijat și/sau, după caz, prin tunel în care este pozată conducta, fără a aduce atingere accesului liber pe plajă, siguranței, protecției turiștilor și modului de utilizare a plajelor Mării Negre în scop turistic, în condițiile legii.” Propunerea a fost făcută de Ministerul Turismului.

De asemenea, senatorii din cele două comisii au adoptat art 18 (1): „Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, inclusiv pe durata oricăror prelungiri subsecvente nivelul de redevență, cotele procentuale de redevență petrolieră, pragurile de producție brută aferente acestor cote și regimul fiscal specific aplicabil activităților de explorare, dezvoltare, exploatare și abandonare desfășurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi.” Amendamentul înaintat de Șerban Nicolae și Marin Gheorghe, senatori PSD, a fost adoptat cu 13 voturi pentru și patru împotrivă.

Citește și: Anunț de ultimă oră de la CFR! Ce a făcut cu o sumă importantă de la Bugetul de Stat

Articolul 18 alineatul (2) a fost adoptat în următoarea variantă: „ANMR și titularii de acorduri petroliere pot încheia acte adiționale la acordurile petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi pentru a reflecta la nivelul contractual prevederile art. 18, 19, 20 (indice 1) diin prezenta lege.” Amendamentul propus de Marin Gheorghe și Șerban Nicolae, PSD, a fost admis cu 11 voturi pentru și patru abțineri.

La articolul 19 după alineatul 1 se introduce alineatul 1.1: „Prin venit suplimentar se înțelege diferența dintre prețul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producția internă proprie din perimetrele offshore și prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și noncasnici în anul 2012, respectiv 47,71 lei/ MWh, înmulțită cu volumele de gaze vândute din producția internă din perimetrele offshore.” Amendamentul propus de Șerban Nicolae și Marin Gheorghe PSD, a fost adoptat cu 13 voturi pentru și patru împotrivă.

Citește și: Zeci de mii de locuri de muncă, puse la bătaie! În ce domeniu se oferă cele mai multe posturi

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, despre amendarea legii offshore în Senat, că problema se pune dacă investițiile se deduc „într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă” și că acest lucru nu va avea „nicio influență” asupra sumelor pe care statul român le va câștiga.

„La Camera Deputaților s-au introdus amendamente, astă vară, prin care s-a prevăzut în plus față de Senat un impozit pe venitul suplimentar care poate merge până la 13,2 miliarde de dolari. De asemenea, 50% din producția de gaze să fie tranzacționate pe bursa din România. Aceste două lucruri au rămas neschimbate. Statul român va avea aceleași beneficii majore, anume 50% din producția de gaze care se va tranzacționa pe piața din România, și impozitul pe venitul suplimentar care vine în plus față de redevență”, a declarat, luni, la Parlament, liderul PSD, Liviu Dragnea, întrebat despre amendamentele aduse în Senat legii offhore.

Citește și: Viitor sumbru pentru românii cu rate! Avertismentul specialiștilor

Acesta a precizat că statul român va păstra „aceleași beneficii”.

„Tot astă vară am spus că trebuie să corelăm prevederile din lege cu anexa, și anume să explicăm mecanismul de deducere a investițiilor, deducere cu care este de acord toată lumea, pentru că este firesc. Și problema se pune dacă investițiile se deduc într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă, neavând nicio influență asupra sumelor pe care statul român le va câștiga datorită legii respective. Asta este, de fapt, toată discuția, și anume dacă se pune limita de 60% din venit până la care se poate deduce investiția în perioada de referință respectivă, lună, an și așa mai departe, sau 60% din impozitul pe venitul suplimentar. Și într-un fel și altul, discutăm de aceeași sumă care de deduce, și de aceeași sumă care rămâne la statul român. Deci nu se modifică nimic față de ceea ce am spus astă vară”, a menționat Dragnea.

Citește și: Protestatarii #Rezist fac o dezvăluire neașteptată! Ce ar fi avut Valer Dorneanu la el, în momentul în care s-au întâlnit pe stradă

Liderul PSD a adăugat că „nu se îngheață fiscalitatea generală”, ci doar regimul fiscal pentru offshore, respectiv „redevența respectivă și impozitul pe venitul suplimentar”.

Pe 2 august, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.

Citește și: Formația Metallica revine în România! Află cât costă biletele

Legea offshore urmează să fie adoptată în plenul de miercuri al Camerei Deputaților, for decizional pentru proiectul de lege.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.