Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea salarizării bugetarilor, contestată de PNL, PMP şi USR

pn psd pnl

Legea salarizării, susţinută de PSD, ALDE şi UDMR, este contestată de senatorii PNL, PMP şi USR, ei pledând în cadrul dezbaterii actului normativ în plenul Senatului pentru o consultare largă a factorilor interesaţi.

Propunerea liderului grupului PNL Mario Oprea, de retrimitere la Comisia de muncă a actului normativ, formulată la începutul şedinţei, a fost respinsă de plen. "Iniţiatorii nu au oferit un impact bugetar.(...) Nu văd de ce atâta grabă, în afară de faptul că urmează o campanie electorală, pe 11 iunie sunt alegeri, şi e nevoie de încă o lege trecută doar trecută pentru ochii electoratului", a afirmat luni în plen senatorul PNL Florin Cîţu.

Liderul grupului PMP din Senat, Dorin Bădulescu, a explicat că propunerea legislativă de salarizare a bugetarilor "se poate transforma din cauza grabei cu care a fost dezbătută dintr-o iniţiativă legislativă nobilă într-un eşec". "Sunt anumite prevederi care generează discriminări (...) Dacă vrem să dăm o lege bună în materia salarizării ar fi trebuit să putem voita o lege bine negociată, transparentă, în care sindicatele, factorii responsabili, să fi putut să îşi fi spus pe deplin punctul de vedere", a spus în plen Bădulescu.

Adrian Wiener de la USR susţine că propunerea legislativă ar putea fi "o şansă la transparenţă şi dialog", "pentru eliminarea unor discriminări". "Legea salarizării unice a fost o şansă a unei declaraţii politice fundamentale, a unei schimbări de paradigmă în ceea ce priveşte reaşezarea straturilor diverselor categorii de personal bugetar, putea fi o şansă la transparenţă şi dialog, este o şansă pentru afirmarea de exemplu a importanţei strategice a educaţiei, putea motiva alegerea unei cariere de dascăl pentru tinerii valoroşi. În sănătate sunt decuplate de la momentul creşterii categorii importante de personal - infirmieri, brancardieri, chimişti biologi. Era o şansă care a fost ratată de dezbatere publică reală cu sindicatele şi obţinerea unei acceptanţe mai largi", a spus senatorul Wiener în plen.

El consideră că vor urma "probabil proteste, greve, procese, inflaţie şi depăşirea deficitului bugetar de 3%". Liderul grupului senatorilor UDMR, Cseke Attila, a subliniat că legea salarizării a personalului din fonduri publice este o lege complexă, anunţând votul favorabil al senatorilor UDMR. "Din păcate, o lege perfectă a salarizării personalului din fonduri publice mai mult ca sigur nu poate exista nici în România, nici în state veste europene sau oriunde priviţi în lume pentru că evident că toate acele solicitări pe anumite domenii de activitate nu pot fi toate laolaltă susţinute într-un anumit context. Important este pentru noi, grupul parlamentar UDMR, ca anumite principii să fie aplicate Şi aceste principii, în proiectul de lege, unele dintre ele se regăsesc, şi sperăm că se vor regăsi în continuare şi în aplicarea legii. Acel principiu al faptului ca niciun funcţionar public sau niciun funcţionar contractual să nu aibă un salariu mai mare decât conducătorul instituţiei. Este o situaţie care s-a perpetuat de-a lungul anilor şi care trebuie să ia sfârşit cu aprobarea acestui proiect de lege (...) Grupul senatorilor UDMR va susţine raportul de admitere cu amendamentele admise", a spus Cseke Attila.

Liderul grupului ALDE, Ionuţ Sibinescu, a precizat, pentru Agerpres, că senatorii acestui grup susţin legea prin care "se va face echitate în sistemul salarizării". "Nu este o lege prin care se măresc salariile, ci una prin care se doreşte să se rezolve problema echităţii pentru salariaţii din diverse domenii de activitate. Un şofer de la agricultură să aibă acelaşi salariu cu un şofer de la justiţie", a spus Sibinescu. Preşedintele Comisiei de muncă din Senat, Ion Rotaru (PSD), a precizat că la Comisia raportoare au fost depuse peste 300 de amendamente, din care au fost adoptate aproape jumătate, ceea ce înseamnă că s-a ţinut cont şi de "opinia colegilor din opoziţie".

"Era nevoie de o lege a salarizării, este evident pentru toată lumea. Legea 284/2010 a fost aplicată neunitar şi a avut o serie întreagă de ambiguităţi şi disfuncţionalităţi (...) Aceasta (n.r proiectul în dezbatere) este o lege-cadru, lege unitară prin prisma faptului că tratează unitar toate cele nouă familii ocupaţionale. Pe de altă parte, constat că se pleacă de la raţionamentul drobului de sare. Dar dacă se întâmplă ceva? Dacă mergem pe acest raţionament o să constatăm că nu vom avea, în continuare, o lege a salarizării, că vom avea haos în ceea ce priveşte plata bugetarilor, că nu vom stimula în niciun fel performanţa, că nu vom reuşi să punem la punct toate disfuncţionalităţile (...) ", a spus Ion Rotaru. Dezbaterea propunerii legislative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iniţiată de 205 parlamentari PSD şi ALDE, va continua marţi în plenul Senatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.