Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legendarul lider cecen, Dzhokhar Dudayev, i-a avertizat pe ruși încă din anii 90: Cea mai mare greșeală este să-i subestimezi pe ucrainieni

ceceni

„Cea mai mare greșeală este să-i subestimezi pe ucrainieni, să-i consideri slabi, să-i jignești. Nu-i jigni niciodată pe ucraineni. Aceștia nu sunt atât de slabi precum vi se pare,” spunea liderul mișcării de eliberare cecenă din anii 90, primul președinte al Republicii Cecene Ichkeria (denumirea istorică a regiunii muntoase din Estul Ceceniei, n.r.) în cartea Atacul Lupului ichkerian, citată de site-ul ucrainian kharkov.politeka.net, potrivit m.rfi.ro.

„Ferească Allah Atotputernicul, ca cineva să-i alunge pe ucraineni (de pe pământul lor, n.r.) sau să ia cu forța ceva de la ei. Ucrainenii se întorc întotdeauna la ce e al lor. Și când o fac, nu știu să-și calculeze forța și să o folosească proporțional. Vor distruge totul în calea lor. Nu insultați ucrainenii. Altfel, când ucrainenii se întorc pe pământul unde sunt îngropați strămoșii lor, cei care trăiesc pe acest pământ îi vor invidia pe cei morți,” ar fi fost cuvintele lui Dudayev, lider secular cecen și fost general al forțelor aeriene sovietice care a luptat în Afganistan.

Dzhokhar Dudayev s-a născut în 1944, cu doar câteva zile înainte de deportarea forțată a familiei sale, alături de întreaga populație cecenă și ingușă, la ordinul lui Iosif Stalin. Și-a petrecut primii 13 ani ai vieții în exil, în Republica Socialistă Sovietică Kazahă. Familia sa a putut să se întoarcă în Cecenia abia în 1957.

Devenit general sovietic, Dudayev a preluat comanda Diviziei 326 de aviație cu bombardiere grele a aviației sovietice cu rază lungă de acțiune la Tartu, Estonia, în 1987. A învățat estona și a dat dovadă de o mare toleranță față de naționalismul eston când, în toamna anului 1990, a ignorat ordinele (în calitate de comandant al garnizoanei din Tartu) de a bombarda televiziunea și parlamentul Estoniei. Dudayev a demisionat din armata sovietică și s-a întors la Groznîi pentru a se dedica politicii locale. După o lovitură de stat în Cecenia, Dzhokhar Dudayev a devenit președintele republicii Cecene Ichkeria în 1991. A rămas în funcție până la asasinarea sa de forțe rusești în 1996.

Informațiile au fost puse la dispoziția RFI Romania de un grup de studenți curajoși la limbi străine, de la Universitatea Ivan Franko din Lviv, oraș din vestul Ucrainei. Aceștia s-au organizat sa traducă articole din presa ucraineană în mai multe limbi, pentru ca lumea să știe adevărul despre ceea ce se întâmplă în țara lor și să nu cadă în plasa propagandei rusești. Una din studentele de la Lviv, este Iulia, o fosta participantă la un proiect studențesc al RFI Romania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.