Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de știință au creat un material revoluționar: Lentilele de contact cu acces la internet, mai aproape de realitate

agora.md
lentile

Ecranele TV pliabile, computerele invizibile şi lentilele de contact inteligente sunt mai aproape de realitate datorită unui material revoluţionar, scrie Adevărul.

Cercetătorii de la Centrul de excelenţă ARC în viitoarele tehnologii electronice cu consum redus de energie (Australia) au dezvăluit într-un studiu publicat luna aceasta în Nature Electronics un potenţial material revoluţionar din care ar putea fi create ecrane invizibile sau lentile de contactcare afișează purtătorului nivelul de glucoză.

Un nou studiu, publicat săptămâna aceasta, ar putea deschide calea către dispozitive electronice transparente revoluţionare, scrie Eurekalert! Acestea ar putea fi integrate în sticlă, în afişaje flexibile şi în lentile de contact inteligente, aducând la viaţă dispozitive futuriste.

O echipă de oameni de ştiinţă a creat un cristal ce poate aduce aproape de realitate ecranele invizibile şi pliabile. Dioxidul beta de telur, dezvoltat într-un deceniu de cercetare, este un material semiconductor de 200.000 de ori mai subţire decât firul de păr, având o densitate de doar câţiva atomi, şi care se evidenţiază prin faptul că e la fel de rapid ca semiconductorii din siliciu, scrie Daily Star.

Materialul poate fi folosit în fabricarea unor panouri solare care să capteze razele UV şi radiaţiile infraroşii.

Autorul studiului, Dr Torben Daeneke, anticipează că dioxidul de telur beta dublu stratificat va avansa rapid făcând posibilă fabricarea de lentile de contact cu display integrat, ce se pot conecta la internet:

  • „În viitorul îndepărtat ar putea fi o opţiune. În prezent, tehnologia pentru lentile de contact este concentrată asupra aplicaţiilor biomedicale. Se lucrează acum la dezvoltarea unor lentile de contact smart pentru a măsura indicatori medicali precum nivelurile de glucoză etc. Poate fi de un imens ajutor pentru diabetici.
  • Funcţionalitatea acestor dispozitive depinde de electronice rapide transparente. Materialul nostru s-ar putea dovedi util pentru procesare de date în cadrul unor dispozitive electronice, dar şi pentru controlul acestora printr-un display integrat.
  • O fereastră inteligentă ar putea fi utilă în multe contexte. Produsul ar consta într-un display complet transparent integrat în fereastră. După închidere, apare doar ca o fereastră. Pornit, operează ca un ecran TV smart plat. Aplicaţiile pot fi vaste de la electronice pentru casă, publicitate şi dispozitive încorporate în transportul public, maşini etc. Deoarece materialul nostru este ultrasubţire am putea fabrica din el displayuri flexibile şi transparente. Astfel am putea avea un TV pliabil”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.