Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Leonardo Badea, preşedintele ASF: Autorităţile financiare europene lansează un avertisment clar către consumatori cu privire la riscurile monedelor virtuale

asfromania.ro
Leonardo Badea - presedinte ASF

Printr-o declarație comună lansată în 12 februarie 2018, ESMA, EBA și EIOPA, trei autorități financiare europene, trag un semnal de alarmă asupra riscurilor foarte mari la care se supun cumpărătorii de monede virtuale, anunţă Leonardo Badea, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, pentru STIRIPESURSE.RO.

"Monedele virtuale actuale sunt o reprezentare digitală a unei valori care nu este nici emisă nici garantată de către o bancă centrală sau o autoritate publică și nu are statutul legal de monedă sau bani. Acestea sunt foarte riscante, fără să fie raportate la un activ tangibil, nereglementate de legislația europeană și de aceea nu oferă nici o protecție legală consumatorilor. Cele trei autorități financiare europene sunt îngrijorate de faptul că un număr în creștere de consumatori cumpără aceste monede virtuale cu speranța că valoarea acestora va continua să crească dar fără să fie conștienți că și-ar putea pierde toți banii investiți.

Vezi şi: INS a anunţat o creştere economică RECORD în 2017

Monedele virtuale cum sunt Bitcoin, Ether, Ripple și multe altele sunt extrem de volatile și au fluctuații zilnice semnificative ale prețului. De exemplu, prețul Bitcoin a crescut exponențial în anul 2017, de la valoarea de cca 1000 euro în ianuarie, la peste 16.000 euro la jumătatea lui decembrie, pentru ca apoi să scadă la fel de accentuat, cu aproape 70%, până la valoarea de 5000 euro la începutul lunii februarie 2018. Capitalizarea de piață totală a primelor 100 de monede virtuale se estimează ca ar depăși 330 miliarde euro la nivel global", avertizează autorităţile europene, potrivit şefului ASF.

De ce este riscant pentru consumatori să cumpere monede virtuale?

Cumpărătorii de monede virtuale trebuie să fie conștienți că există un risc ridicat să-și piardă mare parte din suma investită sau chiar toată. Când se achiziționează monede virtuale sau instrumente financiare cu expunere pe monede virtuale, consumatorii sunt expuși la un număr ridicat de riscuri, cum ar fi:

Volatilitate extremă și risc de bulă speculativă a prețului – Majoritatea sunt subiect al unei volatilități extreme ale prețului și evidențiază semnale clare de bulă speculativă a prețului. Consumatori, dacă decideți să cumpărați monede virtuale sau instrumente financiare cu expunere pe monede virtuale trebuie să fiți conștienți că puteți pierde mare parte din suma investită sau chiar toată!

- Absența protecției – În ciuda reglementărilor europene privind spălarea banilor, care vor intra în vigoare în a doua parte a anului 2018 și care vor fi aplicabile furnizorilor de portofele digitale și platformelor de schimb de monede virtuale, monedele virtuale rămân nereglementate de legislația europeană. Similar, platformele de tranzacționare de monede virtuale și portofelele digitale folosite pentru deținerea, depozitarea și transferul monedelor virtuale sunt de asemenea nereglementate de legislația europeană. Acest lucru înseamnă că dacă cumperi și deții monede virtuale, nu vei beneficia de garanțiile și protecțiile asociate serviciilor financiare reglementate. Spre exemplu, dacă o platformă de tranzacționare de monede virtuale sau un furnizor de portofele digitale nu funcționează sau este subiect al unui atac cibernetic, fondurile sunt delapidate sau activele sunt confiscate ca rezultat al unor acțiuni de aplicare a legislației, legislația europeană nu oferă nici o protecție legală specifică care ar putea să-ți acopere pierderile sau să-ți garanteze că vei avea din nou acces la deținerile de monede virtuale. Aceste riscuri s-au materializat în numeroase ocazii în întreaga lume!

Vezi şi: Arma SECRETĂ împotriva răcelii: Ce anume conţine şi cum se administrează

- Lipsa unor opțiuni de exit – Dacă decizi să cumperi monede virtuale, te supui riscului să nu le poți schimba în monede clasice, cum este Euro, pentru o lungă perioadă de timp, deci vei suferi pierderi pe parcurs.

- Lipsa transparenței prețului – De cele mai multe ori, modalitatea de formare a prețului monedelor virtuale nu este transparentă. De aceea există un risc ridicat să nu primești un preț corect atunci când cumperi sau vinzi monede virtuale.

- Întreruperi operaționale ale comunicațiilor – Unele platforme de tranzacționare au suferit probleme operaționale severe, cum sunt întreruperi în tranzacționare. În cursul acestor întreruperi, consumatorii nu au putut cumpăra sau vinde monede virtuale la momentul la care intenționau, ceea ce le-a provocat pierderi datorită fluctuației prețului monedelor virtuale deținute pe perioada întreruperilor.

- Informații înșelătoare – Informațiile disponibile consumatorilor care doresc să cumpere monede virtuale, când acestea chiar sunt furnizate, sunt în cele mai multe cazuri incomplete, dificile de înțeles și nu dezvăluie într-un mod exact riscurile monedelor virtuale.

- Monedele virtuale nu sunt adecvate celor mai multe scopuri, inclusiv investiții sau planuri de pensii – Volatilitatea mare a acestor monede virtuale, nesiguranța viitorului acestora și lipsa de fiabilitate a platformelor de schimb de monede virtuale și a furnizorilor de portofele digitale fac ca aceste monede virtuale să nu fie potrivite pentru majoritatea consumatorilor, inclusiv pentru aceia cu orizont investițional pe termen scurt și în special pentru cei care urmăresc obiective pe termen lung, cum ar fi economii pentru pensionare.

Cum te protejezi?

Dacă decizi să cumperi monede virtuale sau instrumente financiare cu expunere pe monede virtuale trebuie să înțelegi în totalitate caracteristicile acestora și riscurile la care te supui. Nu trebuie să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi. Trebuie să te asiguri că-ți vei lua măsuri de securitate adecvate și actualizate a dispozitivelor electronice pe care le folosești pentru accesarea monedelor virtuale sau pentru cumpărarea, depozitarea sau transferul lor. De asemenea, trebuie să fii conștient că, indifernt dacă vei cumpăra monede virtuale de la o firmă reglementată pentru servicii financiare, riscurile nu vor fi mai mici, mai precizează autorităţile europene.

"Tentatia seductiei investitiilor financiare care sa produca randamente uriase, intr-un timp record, ramane. De aceea este vital pentru consumatori sa constientizeze pericolul financiar la care se expun. Milton Friedman, laureat al Premiului Nobel in economie, obisnuia sa spuna ca niciun pranz nu este gratis in acesta lume, adica nimic din ce pare, la prima vedere, o cale facila de imbogatire, nu se va materializa si in final se va ajunge la riscuri majore. Aceste piete de active financiare nu au implementate niciun mecanism de protectie a investitorilor obisnuiti, motiv pentru care acestia se expun la potentiale pierderi", a declarat Leonardo Badea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.