Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Li se închid ușile peste tot! Rusia și Belarus nu au fost primite la Adunarea Generală a Comitetelor Olimpice Europene

digisport.ro
jocuri olimpice

La Skopje, a început, vineri, a 51-a Adunare Generală a Comitetelor Olimpice Europene (EOC) în prezenţa preşedintelui CIO Thomas Bach. Din partea COSR participă la eveniment Mihai Covaliu - preşedinte COSR, George Boroi - secretar general, Florin Mişcă – secretar general adjunct şi Mihaela Mitu –Relaţii Internaţionale, anunță news.ro.

Preşedintele EOC Spyros Capralos a confirmat că reprezentanţii Comitetelor naţionale Olimpice din Rusia şi Belarus nu vor lua parte la Adunarea Generală a EOC în contextul excepţional actual şi necesitatea de a proteja funcţionarea Adunării Generale, decizia fiind luată de Comitetetul Executiv al EOC.

Preşedintele Comitetului Olimpic Rus Stanislav Pozdnyakov, a denunţat „încercările sincer absurde ale EOC de a interzice participarea noastră la Adunarea Generală a organizaţiei”.

„Deseori mă refer la EOC ca la o familie cu 50 de copii”, a spus Spyros Capralos, care este şi membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

„Ca orice familie mare, rareori suntem complet uniţi, dar, în calitate de şef al familiei, încerc să ne ţin pe toţi împreună. Aşadar, dragi prieteni, mă întristează să spun că astăzi la întâlnirea noastră lipsesc doi membri cheie ai familiei. Sunt sigur că aţi citit cu toţii rezoluţia luată cu inima grea de către Comitetul Executiv al EOC cu privire la prezenţa Rusiei şi Belarusului la această Adunare Generală. Contextul de excepţie actual, şi necesitatea de a proteja buna funcţionare a acestei Adunări Generale, a rezultat în această decizie. Mai simplu spus, până pe 26 mai, intenţia fusese ca Rusia şi Belarus să participe de la distanţă. Este clar că, în ciuda acestei decizii a Comitetului Executiv al EOC, a existat, în unele părţi, o opoziţie puternică faţă de prezenţa lor şi i-am ascultat pe aceşti membri.

Trebuie să subliniez că nu este de competenţa EOC să suspende membrii. Numai CIO poate lua această măsură. Pentru a proteja integritatea Adunării Generale şi pentru a ne asigura că suntem în cvorum astăzi, s-a convenit ca CNO-urile din Rusia şi Belarus să nu participe la această întâlnire.

Trebuie să folosim sportul ca vehicul pentru pace şi nediscriminare.Pace prin sport, aşa cum au fost preconizate de părinţii noştri fondatori. Ne-am confruntat cu o dilemă care ameninţa dacă această întâlnire ar putea avea loc. Dar permiteţi-mi să subliniez în cei mai tari termeni posibili că trebuie menţinem acum şi în viitor principiile olimpice şi să folosim sportul ca vehicul pentru pace şi nediscriminare.

Prin urmare, aceasta este o măsură de protecţie excepţională, unică, în timp ce căutăm o cale sustenabilă de a ne conduce afacerile şi de a deschide un dialog care va duce la reconciliere şi unitate în cadrul familiei sportive europene”.

Preşedintele EOC a insistat, de asemenea, că sportul ar trebui protejat de „interferenţa guvernelor” şi că „există multă muncă, diplomaţie în construirea de poduri în lunile şi anii următori”.

Conform presei din Rusia, Stanislav Pozdnyakov a ameninţat că forul olimpic pe care îl conduce va lua „măsuri legale” şi a pus sub semnul întrebării „legitimitatea” Adunării Generale.

EOC a urmat recomandările CIO privind excluderea sportivilor din Rusia şi Belarus de la ediţiile de iarnă şi de vară din acest an ale Festivalului Olimpic al Tineretului European.

Tot azi, Gunilla Lindberg, membră în Comiteteul Executiv EOC, din care face parte şi Mihai Covaliu, şi secretar general al Asociaţiei Comitetelor Olimpice Naţionale (ANOC), a primit Ordinul de Merit al EOC în deschiderea celei de-a 51-a Adunări Generale a EOC de la Skopje, Macedonia de Nord.

Ordinul de Merit EOC, care a fost creat în 1995, este cea mai înaltă recunoaştere a forului olimpic european. Este acordat persoanelor care au adus contribuţii remarcabile în Mişcarea Olimpică prin răspândirea valorilor olimpice şi prin promovarea cooperării între Comitetele Naţionale Olimpice.

Cel care i-a înmânat premiul , preşedintele EOC Spyros Capralos, a spus: „Administraţia sportivă a fost întotdeauna lumea ta, mai întâi în Suedia şi apoi de peste 30 de ani pe scena internaţională. De-a lungul anilor, ai construit o reţea remarcabilă de contacte şi ai devenit unul dintre cei mai experimentaţi şi valoroşi lideri olimpici. Pentru a recunoaşte contribuţia remarcabilă la sportul european, sunt încântat să îţi ofer Ordinul de Merit al EOC.”

”Este o onoare să primesc cea mai înaltă recunoaştere a Comitetelor Olimpice Europene. EOC a fost o parte cheie a carierei mele şi a vieţii mele timp de trei decenii şi mă simt privilegiată pentru că am avut ocazia să contribui la dezvoltarea sportului european. Vreau să le mulţumesc colegilor şi prietenilor mei din toată familia olimpică, care au contribuit la călătoria mea în această lume atât de specială. Va multumesc tuturor!", a spus Gunilla Lindberg.

În această seară va fi anunţat şi câştigătorul Premiului Nurowski pentru sporturile de iarnă. Adunarea Generală se va încheia mâine la Skopje.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.