Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lia Olguta Vasilescu profețește că pensionarea la 70 de ani va deveni obligatorie

ziuaconstanta.ro
lia olguta vasilescu

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu (PSD), a declarat miercuri, la Antena 3, că în mandatul său oficialii europeni au cerut autorităților române creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Afirmația vine după ce Guvernul Cîțu a adoptat o lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat și introduce posibilitatea pensionării opționale la 70 de ani. Olguța Vasilescu spune că la început pensionarea la 70 de ani va fi opțională, după care se va trece la pensionare obligatorie la 70 de ani.

„Cei de la Comisia Europana au solicitat sa majoram varsta de pensionare, am spus ca nu putem face asta cand speranta de viata la barbati e 71 de ani, am zis ca nu putem sa tinem pe cineva sa munceasca pana moare. Pe urma au spus ca sa fie optional. Noi avem dupa Bulgaria cea mai mica speranta de viata din UE”,  a zis fostul ministru la Antena 3.

Olguța Vasilescu s-a declarat convinsă că pensionarea la 70 de ani va fi obligatorie: „E clar ca au avut aceste discutii la Comisia Europeana, e clar ca nu au mers pe principiul de a apara cetateanul roman si asta se va intampla intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat (...) Baga soparla asta ca să se obisnuiască omul sa munceasca pana la 70 de ani si pe urma devine obligatorie”.

Ce prevede legea, pe scurt:

  • Angajații la stat și la privat pot opta, după ce împlinesc vârsta de pensionare, să muncească în continuare până la vârsta de 70 de ani.
  • Posibilitatea muncii până la 70 de ani nu este o obligație pentru angajați, ci doar o opțiune de care beneficiază aceștia
  • Bugetarii care aleg să muncească după ce ies la pensie nu vor mai primi pensia pe perioada în care muncesc. Nu același lucru se întâmplă în sectorul privat, unde angajații pot cumula pensia cu salariu.
  • Angajații care au optat să muncească până la 70 ani pot să renunțe în orice moment la alegerea făcută și să rămână la pensie.
  • Există și persoane exceptate de la acestă lege. Astfel, pot cumula pensie și salariu la stat persoanele cu funcții alese (precum aleșii locali și parlamentarii) și persoanele ale căror mandate sunt indicate de Constituție (precum membrii CCR, ai Curții de Conturi)

Atenție! Prevederile nu se aplică imediat după aprobarea legii în Guvern. Proiectul urmează să fie trimis Parlamentului, pentru dezbatere și vot.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.