Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii l-au întrecut pe Machiavelli (rectorul SNSPA)

racolari

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, fost ministru PSD al Educației, spune ca Niccolo Machiavelli nu s-a referit la traseism politic atunci când a spus că în politică scopul scuză mijloacele. Reacția lui Pricopie vine la racolarea de către liberali a unor foști parlamentari Pro România.

„Traseismul politic – o „cruzime” folosită cu înțelepciune sau o practică descoperită prin bălțile Dâmboviței?

Când Machiavelli a zis, într-o formă ceva mai elaborată, că în politică scopul scuză mijloacele, cu siguranță nu a avut în vedere traseismul politic. Această formulă, citată în mod abuziv, în special de politicienii care se simt în culpă, se referea la instrumentele pe care Principele trebuie să le aibă la dispoziție în situații extreme, dar care, în final, prin utilizarea lor, să aducă beneficii poporului.

La noi, traseismul politic nu este întâlnit în situații extreme – a devenit o practică, o rutină – și nu este în beneficiul public. În plus, apare și o contradicție în termeni atunci când accepți dublul standard de limbaj, respectiv înfierarea trădărilor politice, când ești în opoziție, și promovarea lor, când ești la putere.

Politica de pe Dâmbovița va fi mai „limpede” atunci când ne vom clarifica asupra unor termeni și practicii asociate acestora.

Iată un citat din Machiavelli, care trebuie însă interpretat din prisma secolului în care a fost scris (început de secol XVI):

„Se poate spune că foloseşti bine cruzimea, atunci când o săvârşeşti o singură dată şi constrâns de nevoia de a-ţi asigura puterea, dar nu continui pe aceeaşi cale, ci faci astfel încât acţiunea pe care ai săvârşit-o o dată să aducă un folos cât mai mare supuşilor. În schimb, cruzimile sunt rău folosite atunci când sunt puţine la început, iar cu vremea se înmulţesc, în loc să dispară“, a scris rectorul SNSPA pe Facebook.

Vezi si: SURSE Încep raiduri liberale în fiefurile PSD .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.