Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii l-au PÂRÂT pe Tudorel Toader la Comisia de la Veneția: S-a folosit de calitatea de membru ca să legitimeze soluții legislative cel puțin controversate

Inquam Photos/ Octav Ganea
Tudorel Toader

Liberalii au trimis o scrisoare de informare către Comisia de la Veneția, în care susțin că ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a folosit de calitatea de membru al Comisiei de la Veneția pentru a justifica adoptarea proiectelor legislative controversate.

„Partidul Național Liberal, în calitate de inițiator la nivelul Adunării Parlamentare al Consiliului Europei al demersurilor care au dus la sesizarea Comisiei de la Veneția de către Comisia de Monitorizare a APCE asupra modificărilor aduse Legilor Justiției din România, ne considerăm îndreptățit moral să vă aducem la cunoștință următoarele aspecte privitoare la evoluția modificărilor legislative din țara noastră, operate printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului (92/2018), inițiată de ministrul Justiției, Tudorel Toader. În primul rând, învederăm faptul că domnul Tudorel Toader, actual ministru al Justiției, s-a folosit în repetate rânduri – atât domnia sa, cât și reprezentanții majorității guvernamentale – de calitatea de membru al Comisiei de la Veneția pentru a legitima public soluții legislative cel puțin controversate”, se arată în scrisoarea trimisă către Comisia de la Veneția.

Citește și: Încasări URIAȘE încă de la 14 ani! Ce fotbalist cunoscut câștiga mai mult decat părinții

Printre proiectele legislative enumerate în documentul adresat oficlialilor europeni, se numără Ordonanța de urgență 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.

„În cazul OUG 92/2018 ministrul Justiției, Tudorel Toader, a justificat adoptarea ordonanței de urgență prin faptul că a avut discuții prealabile cu reprezentanți ai Comisiei de la Veneția. În acest sens, ministrul Justiției a lăsat să se înțeleagă faptul că există o formă convenită a modificărilor pe care urma să le opereze în cazul Legilor Justiției prin Ordonanță de Urgență, folosindu-se în acest mod de prestigiul Comisiei de la Veneția pentru a acredita la nivelul opiniei publice românești faptul că modificările aduse nu vor afecta sistemul judiciar, ci vor implementa recomandări ale Comisiei de la Veneția din raportul preliminar dat publicității în 13 iulie 2018”, prevede scirsoarea de informare.

Citește și: Simona Halep a hotărât! Ce decizie DIFICILĂ a luat

Liberalii precizează că, în justificarea actului normativ menționat, sunt invocate recomandările Comisiei de la Veneția.

„De altfel, chiar în preambulul Ordonanței de Urgență 92/2018, unde este justificată emiterea actului normativ, este invocată implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția în legislația românească. Este important de menționat faptul că, potrivit procedurii legislative din România, actele normative care vizează sistemul judiciar trebuie să beneficieze de avizul Consiliului Superior al Magistraturii, cu atât mai mult atunci când vizează chiar această instituție. Or, adoptarea OUG 92/2018 s-a făcut înainte de a fi primit un aviz din partea CSM, fie pozitiv, fie negativ, în condițiile în care proiectul actului normativ a fost înaintat CSM vineri, 12 octombrie, iar OUG a fost adoptată de Guvern luni, 15 octombrie. De altfel, această conduită a Guvernului, precum și a majorității guvernamentale este recurentă în raport cu Consiliul Superior al Magistraturii”, prevede scrisoarea adresată Comisiei de la Veneția.

Citește și: Lovitură pentru Carmen Adamescu! Afacerea ei este pusă sub sechestru

Liberalii afirmă că, în realitate OUG pentru modificarea legilor justiției atinge doar două dintre recomandările Comisiei de la Veneția.

„Ordonanța de Urgență 92/2018 atinge în mod real doar două dintre recomandările din Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția, respectiv mecanismul de pensionare anticipată a magistraților a cărui aplicare a fost amânată cu 1 an de zile și acordarea dreptului de vot în plenul CSM a membrilor care nu fac parte din corpul magistraților – reprezentanți ai societății civile. În cazul celorlalte recomandări fie nu sunt operate niciun fel de ajustări legislative, fie sunt denaturate recomandările Comisiei de la Veneția (Ex: mecanismul de numire în funcție a procurorilor de rang înalt, înființarea secției speciale privind anchetarea magistraților, revocarea membrilor CSM prin retragerea sprijinului, restricțiile privind libertatea de exprimare a magistraților, infirmarea soluțiilor procurorului de caz pe motive de netemeinicie)”, arată scrisoarea trimisă de PNL.

Citește și: Încasări URIAȘE încă de la 14 ani! Ce fotbalist cunoscut câștiga mai mult decat părinții

De asemenea, PNL arată că Guvernul a stabilit că procurorul șef al secției va fi numit de președintele CSM, nu de către plenul CSM.

„Nu în ultimul rând, atragem atenția că printr-o Ordonanță de Urgență anterioară (nr. 90/10.10.2018), în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția, Guvernul a adoptat măsuri imediate pentru operaționalizarea secției speciale de urmărire a infracțiunilor magistraților din cadrul Parchetului General. Prin același act normativ, Guvernul a stabilit că procurorul șef al secției va fi numit de către președintele CSM, și nu de către plenul CSM. Totodată, semnalăm ca și în cazul Ordonanței de Urgență nr. 90/10.10.2018, Guvernul a folosit pretextul respectării recomandărilor Comisiei de la Veneția”, se mai arată în scrisoarea liberalilor.

Citește și: Simona Halep a hotărât! Ce decizie DIFICILĂ a luat

Scrisoarea este semnată de președintele PNL, Ludovic Orban, și „are un caracter de informare pentru distinșii membri ai Comisiei de la Veneția înainte de comunicarea raportului final asupra modificărilor aduse Legilor Justiției din România”.

Documentul trimis de PNL este adresat președintelui Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, Giani Buquicchio, și secretarului general al Comisiei de la Veneția, Thomas Market.

Citește și: Lovitură pentru Carmen Adamescu! Afacerea ei este pusă sub sechestru .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.