Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii moldoveni cer lămuriri asupra dreptului preşedintelui Dodon de a respinge miniştri

Deputaţii Partidului Liberal din Republica Moldova îi solicită Curţii Constituţionale a republicii să se pronunţe cu privire la dreptul preşedintelui Igor Dodon de a respinge candidaturile unor miniştri după ce acesta a sugerat că ar putea refuza propunerea liberalilor pentru funcţia vacantă de ministru al apărării, informează marţi Radio Chişinău, conform agerpres.

Citeşte şi: Războiul dintre Dodon şi Băsescu duce la demisii. Ce decizie extrema a luat liderul de la Chişinău

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a estimat că textul Constituţiei nu este foarte explicit în acest sens şi în aceste condiţii ar fi necesară o clarificare din partea Curţii Constituţionale.

Consilierul preşedintelui Dodon în domeniul juridic, Maxim Lebedinschi, a declarat pentru Radio Chişinău că "un preşedinte ales de popor nu este obligat să se supună unei majorităţi parlamentare sau unui actor politic'.

Dodon a sugerat în câteva rânduri că ar putea respinge candidatura lui Valeriu Munteanu propus de PL la funcţia de ministru al apărării, rămasă vacantă după demiterea lui Anatol Şalaru, fost membru al PL. Mihai Ghimpu a declarat, însă, că Igor Dodon ar putea fi demis din funcţie dacă va respinge candidatura lui Munteanu, actualului ministru al mediului.

În 12 decembrie, PL i-a retras sprijinul politic ministrului apărării Anatol Şalaru în cadrul unei şedinţe a Biroului Politic al PL, acuzându-l că a încercat "să destrame' partidul.

La rândul său, Şalaru a declarat că "în realitate, motivul retragerii sprijinului politic îl constituie faptul că am solicitat o analiză pertinentă a rezultatelor alegerilor şi a motivului pentru care Partidul Liberal a ajuns la nici 2%' .

Drept urmare, preşedintele Igor Dodon a anunţat la 27 decembrie, ca a semnat un decret prin care l-a demis pe ministrul apărării, Anatol Şalaru.

Citeşte şi: Marocul INTERZICE fabricarea şi vânzarea de burqa

Anterior, Dodon declara că la conducerea Ministerului Apărării trebuie sa vina un "profesionist şi patriot'. Potrivit lui Dodon, un alt motiv care a stat la baza demiterii lui Şalaru o constituie politica deschisă a acestuia în favoarea NATO, precum şi faptul că ministrul apărării a pledat în repetate rânduri pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Luni, 9 ianuarie, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova şi prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal, Anatol Şalaru, şi-a anunţat pe contul său de Facebook demisia din acest partid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.