Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia: Lideri africani cer 'încetarea imediată' a luptelor

CNBC.com
Libia

Mai mulţi lideri africani au cerut marţi "încetarea imediată şi necondiţionată" a luptelor din Libia, la finalul unui summit la Cairo sub conducerea şefului statului egiptean, Abdel-Fattah al-Sissi, preşedinte în exerciţiu al Uniunii Africane (UA), potrivit unui comunicat comun, citat de AFP, scrie agerpres.ro

Egiptul a organizat marţi la Cairo două summituri africane pentru a discuta despre evoluţia situaţiei din Sudan şi Libia. În privinţa Libiei, scopul întâlnirii a fost de a găsi "mijloacele pentru a stăvili criza şi relansa procesul politic", în contextul în care lupte violente opun de la 4 aprilie forţele loiale Guvernului de uniune naţională (GNA), recunoscut de comunitatea internaţională, trupelor mareşalului Khalifa Haftar la porţile oraşului Tripoli. 

Alături de al-Sissi, preşedinţii Rwandei, Paul Kagame, şi Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, membrii ai "troicii" privind Libia, precum şi al al Congo, Denis Sassou-Nguesso, şeful Comisiei pentru Libia a UA, au lansat un apel "tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere" şi să permită "sosirea ajutorului umanitar în toate regiunile", potrivit comunicatului publicat de preşedinţia egipteană. 

Preşedintele Comisiei UA, Moussa Faki, a asistat, de asemenea, la întâlnire. 

"Reuniunea de astăzi (marţi) răspunde responsabilităţii noastre comune de a susţine stabilitatea şi unitatea Libiei, precum şi integritatea ei teritorială", a declarat preşedintele al-Sissi în cursul întâlnirii. 

Ţara trebuie "apărată de pericolele terorismului şi de intervenţiile străine permanente", a adăugat el. 

Liderii africani au insistat asupra "rolului fundamental şi crucial al UA şi al statelor membre ale acesteia în gestionarea crizei actuale din Libia", cerând emisarului ONU, Ghassan Salame, "o cooperare totală şi în deplină transparenţă". 

Pe de altă parte, cei patru şefi de stat i-au cerut lui Salame "să îşi intensifice consultările cu toate părţile din Libia". 

Joi, Ghassan Salame, a avertizat în privinţa riscului unei "conflict generalizat", reclamând o reacţie urgentă a comunităţii internaţionale, pentru moment divizată. 

La începutul acestei luni, mareşalul Khalifa Haftar, ''omul forte'' al Libiei care este susţinut de către Egipt, a lansat o ofensivă pentru a cuceri capitala Tripoli, unde îşi are sediul guvernul rival susţinut de către ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.