Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Libia se pregătește să fie condusă de un alt al-Gaddafi: Unul dintre fiii fostului dicator candidează la prezidențiale

Saif al-Islam al-Gaddafi

Saif al-Islam al-Gaddafi, fiul fostului lider al Libiei, Muammar al-Gaddafi, şi-a înregistrat duminica aceasta candidatura la preşedinţie, pentru scrutinul din 24 decembrie, a anunţat o oficialitate din comisia electorală, citată de Reuters.

"Seif al-Islam al-Gaddafi şi-a depus dosarul candidaturii sale la alegerile prezidenţiale la biroul Înaltei Comisii electorale (HNEC) din Sebha" (sudul Libiei), a declarat la postul oficial libian al-Rasmiya, vicepreşedintele HNEC, Abdel Hakim al-Shaab, scrie agerpres.ro.

Al-Gaddafi este una dintre cele mai proeminente personalităţi care ar urma să candideze la preşedinţie, pe o astfel de listă mai făcând parte şi comandantul armatei din estul ţării, Khalifa Haftar, prim-ministrul Abdulhamid al-Dbeibah şi preşedintele parlamentului Aguila Saleh.

Fotografiile distribuite pe reţelele de socializare îl înfăţişează pe Al-Gaddafi în straie tradiţionale de culoare maro, cu turban, cu barbă căruntă şi ochelari, semnând documentele la centrul de înregistrare din Sebha, oraş din sudul Libiei.

În ciuda sprijinului public al majorităţii facţiunilor libiene şi al puterilor străine pentru alegerile din 24 decembrie, votul este încă sub semnul întrebării, deoarece entităţile rivale se ceartă cu privire la reguli şi calendar.

O conferinţă importantă care a avut loc la Paris a convenit vineri să-i sancţioneze pe toţi cei care perturbă sau împiedică votul, dar încă nu există un acord cu privire la normele care să stabilească cine anume ar trebui să poată candida.

Cu toate că cel mai probabil Saif al-Islam al-Gaddafi va miza pe nostalgia faţă de epoca de dinaintea revoltei susţinute de NATO din 2011, care s-a soldat cu înlăturarea de la putere a tatălui său şi "a inaugurat" o decadă de haos şi violenţe, analiştii sunt de părere că s-ar putea ca fiul fostului dictator libian să nu devină un candidat favorit.

Epoca Al-Gaddafi rămâne încă în memoria multor libieni drept un regim autocratic sever. Totodată, Saif al-Islam, dar şi alte personalităţi ale fostului regim s-au aflat departe de putere pentru o perioadă atât de îndelungată încât s-ar putea să le fie greu să mobilizeze tot atât de mult sprijin precum principalii lor contracandidaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.