Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider PNL, atac dur la adresa PSD: Vrea motivarea respingerii sau retragerii accesului la informații clasificate

orban raetchi

Vicepreședintele Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților, Ovidiu Raețchi, a anunțat că în cadrul comisiei se va dezbate un proiect de lege inișiat din PSD, prin care respingerea sau retragerea accesului la informații clasificate trebuie motivată.

„Aruncați o privire la acest proiect PSD care vine azi (miercuri - n.r.) la Comisia de Apărare. El zice așa: daca ți se respinge/retrage accesul la informații clasificate, trebuie să ți se comunice personal motivul. Cum ar veni: nu vă putem oferi acces la informații clasificate, pentru că - conform unor informații clasificate pe care vi le impartășim acum, deși nu vi le putem impărtăși - sunteti suspectat de spionaj / sunteți urmărit într-un dosar de mare corupție / aveți contacte cu o grupare jihadista, fugiți, fugiți!”, a scris pe Facebook Ovidiu Raețchi, unul dintre vicepreședinții Comisiei de apărare din Camera Deputaților.

Potrivit documentului prezentat de Raețchi, avizul, retragerea sau după caz respingerea adoptării certificatului de securitate sau autorizației de acces pentru persoanele cu atribuții nemijlocite, în domeniul protecției informațiilor clasificate se transmit, motivat către solicitant și către beneficiarul nemijlocit.

Daniel Dragomir îi face PUNCTAJUL Vioricăi Dăncilă - Cum trebuie să se apere premierul la audierile de la Bruxelles

În legea în vigoare, articolul 13 prevede: Solicitarea certificatului de securitate pentru persoanele cu atribuţii nemijlocite în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate este obligatorie.

„Pentru a crea o stare de normalitate și legalitate, cel puțin în ce privește modalitatea de avizare, retragere sau, după caz, respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizației de acces, propunem modificarea și completarea Legii 182/2002. Considerăm că se impune modificarea și completarea Legii 182/2002 prin introducerea unui nou articol, având în vedere că avizul, retragerea sau respingerea acordării certificatului de securitate sau a autorizației de acces nu se pot realiza decât motivat. Lipsa unei motivări, cum se întâmplă în situația actuală, sau o motivare lapidară, lancunară sau obscură este de natură a aduce atingere mai multor drepturi fundamentale ale persoanei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiatorii sunt parlamentari din PSD, dar și senatorul ALDE Daniel Zamfir.

Ovidiu Raețchi a anunțat că inițiativa urmează să fie dezbătută în cadrul Comisiei de apărare din Camera Deputaților, miercuri, după votul final din plen. Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate a fost respinsă de Senat pe 10 iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.