'Se pare că domnul Şova nu mai binevoieşte să îmi răspundă nici la interpelări, chiar dacă legea îl obligă în acest sens. Sper să fie doar o scăpare a funcţionarilor şi nu rea intenţie. Miniştrii nu trebuie să uite că activitatea Guvernului se află sub control parlamentar. Cred că domnul Şova ştie că argumentele prezentate public de mine în legătură cu acest tronson de autostradă îi demonstrează necesitatea şi nu ştie cum să mai facă să încerce să păcălească Uniunea Europeană şi cetăţenii că e mai bine să facă autostradă pe Braşov. Sper că nu va reuşi şi că se va convinge că dacă vrea să facă autostrăzi cu bani europeni, nu poate decât pe Sibiu-Piteşti', a declarat marţi, pentru Agerpres, deputatul Buican.
El a adăugat că declaraţiile ambasadorului Franţei şi directorilor de la Renault sunt de natură 'să ne sugereze că dacă nu vom realiza acest tronson de autostradă, nivelul investiţiilor în România va cunoaşte o stagnare, fapt ce va afecta, pe termen mediu, capacitatea României de a asigura o dezvoltare economică sănătoasă'.
Liderul liberalilor vâlceni ţine să îi transmită ministrului Şova că nu este normal ca poziţia sa publică, prin care susţine amânarea construirii acestui tronson de autostradă, să fie contradictorie cu cea exprimată în răspunsurile la interpelările succesive date pe parcursul anului 2013.
Buican a amintit că în draftul Master Planului General de Transport, document care va sta la baza strategiei de transport a României, se specifică că tronsonul de autostradă Sibiu-Piteşti ar trebui să reprezinte o prioritate naţională, iar conform planurilor UE în domeniul transporturi, tronsonul de autostradă Sibiu - Piteşti este inclus într-unul din proiectele prioritare ale reţelei TEN-T, ceea ce înseamnă că acest tronson de autostradă poate beneficia de minim 85% şi maxim 95% (prin sistemul top-up), finanţare nerambursabilă din cele 3 miliarde de euro destinate României pe TEN-T coeziune.
Tronsonul Sibiu - Piteşti face parte din coridorul IV pan-european Nădlac-Constanţa, iar la finalul anului trecut autorităţile judeţene şi parlamentarii din Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa au făcut demersuri repetate pentru a convinge reprezentanţii Guvernului de prioritatea acestuia. Atât ministrul Şova, cât şi premierul Victor Ponta au spus în repetate rânduri că tronsonul este prea costisitor pentru fondurile aflate la dispoziţia României în prezent, iar construcţia acestuia trebuie amânată pentru anii următori, având în vedere că trebuie refăcut şi studiul de fezabilitate.
Agerpres