Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lidera Sinn Fein a declarat că partidul republican trebuie 'să câştige inimile şi spiritele' în favoarea reunificării insulei Irlanda

bbc.com
sinn fein Mary Lou McDonald

Lidera Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a declarat marţi că partidul republican trebuie 'să câştige inimile şi spiritele' în favoarea reunificării insulei Irlanda, transmite AFP.

În campania pentru alegerile de acum trei săptămâni pentru Adunarea locală a Irlandei de Nord, încheiate cu victoria Sinn Fein, partidul plasase tema reunificării cu Republica Irlanda în plan secund, în favoarea unor subiecte precum puterea de cumpărare, potrivit Agerpres.ro.

'Ne pregătim pentru o schimbare constituţională, reunificarea Irlandei, şi trebuie să o facem în mod paşnic, democratic, ordonat', a declarat marţi Mary Lou McDonald într-o întâlnire cu presa străină la Londra.

Pentru ca reunificarea - ce, potrivit Acordului de pace din Vinerea Marea din 1998, ar necesita un referendum - să se producă, 'sunt necesare pregătiri', 'o discuţie foarte largă în toată insula, care să includă toate punctele de vedere', a adăugat ea.

'Guvernele de la Londra şi Dublin trebuie să înţeleagă că este vorba despre o tendinţă, din ce în ce mai mulţi oameni pe insulă consideră că schimbarea este iminentă', a mai spus Mary Lou McDonald.

După scrutinul prin care Sinn Fein a devenit pentru prima dată cel mai important partid în Adunarea nord-irlandeză, instituţiile locale, în care puterea este împărţită între unioniştii din DUP şi republicani, sunt paralizate.

DUP, puternic ataşat uniunii cu Marea Britanie, refuză să participe la formarea executivului (aşa cum prevede acordul din 1998 de împărţire a puterii, care a pus capăt celor trei decenii de conflict), cerând eliminarea controalelor post-Brexit la mărfurile ce ajung în provincie venind din Marea Britanie.

Guvernul conservator condus de Boris Johnson a ameninţat că va legifera pentru a trece peste prevederile protocolului nord-irlandez (acordul semnat de Londra şi Bruxelles pentru a răspunde după Brexit problemei delicate a frontierei dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda), cu riscul de a provoca un război comercial cu Uniunea Europeană.

SUA - care au trimis special o delegaţie în Europa - şi UE 's-au implicat enorm diplomatic şi politic în procesul de pace irlandez şi nimeni nu îl va lăsa pe Boris Johnson (...) să strice ceea ce au conceput cu atâta răbdare şi atenţie', a prevenit lidera Sinn Fein.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.