Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii bisericii australiene pun sub semnul întrebării etica unui vaccin pentru COVID-19, obţinut din celule de fetus avortat

coronavirus vaccin

Liderii bisericii australiene au pus sub semnul întrebării etica unui vaccin pentru COVID-19, despre care spun că utilizează celule de fetus avortat, cerând guvernului să ia în considerare utilizarea unui vaccin alternativ destinat tuturor australienilor, relatează marţi dpa.

Săptămâna trecută, prim-ministrul Scott Morrison a anunţat că guvernul a ajuns la un acord pentru a achiziţiona un vaccin, testat de Oxford University şi compania de medicamente AstraZeneca, pentru fabricare în Australia dacă se dovedeşte sigur şi eficient, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vești proaste de la meteorologi - se schimbă vremea: ploi în 29 de județe

Cu toate acestea, arhiepiscopul anglican de Sydney Glenn Davies a declarat marţi că potenţialul vaccin ar putea fi "compromis moral", deoarece utilizează linii de celule de făt uman avortat cu decenii în urmă.

"A folosi acel ţesut pentru ştiinţă este condamnabil", a declarat dr. Davies pentru canalul naţional ABC. El a spus, în timpul programului AM, că personal va aştepta un vaccin dintr-o altă sursă dacă primul provine de la Universitatea Oxford.

Liderii catolici, anglicani şi greco-ortodocşi din Sydney i-au scris prim-ministrului Scott Morrison, îndemnându-l să reconsidere acordul cu AstraZeneca.

Arhiepiscopul catolic de Sydney Anthony Fisher a scris pe Facebook săptămâna trecută că vaccinul ridică "întrebări etice importante", dar este important ca boala să fie învinsă.

Citește și: Alina Mungiu Pippidi trage semnalul de alarmă: Klaus Iohannis și pericolul dictaturii în România

Fisher a cerut guvernului să caute un vaccin alternativ pentru ca australienii să aibă de ales.

Morrison, care este un creştin penticostal înflăcărat, a spus într-o declaraţie pentru ABC că respectă preocupările exprimate de liderii religioşi.

"Guvernul investeşte în cercetare şi tehnologie care sperăm că vor produce o serie de vaccinuri potrivite pentru cât mai mulţi australieni posibil", a spus Morrison.

"Multe vaccinuri în curs de dezvoltare nu conţin aceste linii celulare, inclusiv vaccinul candidat al Universităţii din Queensland pe care guvernul îl susţine deja cu 5 milioane de dolari", a adăugat el.

Directorul medical adjunct al Australiei, Nick Coatsworth, a declarat că există reglementări etice puternice în ceea ce priveşte utilizarea de celule umane, în special de celule fetale.

Oamenii de ştiinţă au folosit celule umane de la avorturi elective zeci de ani pentru a crea vaccinuri pentru boli precum rubeola şi varicela.

Cercetătorii de la Oxford utilizează o linie de celule renale numită HEK-293, derivată de la făt avortat, a relatat ABC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.