Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii europeni îi transmi lui Martin Schultz să guverneze alături de conservatorii Angelei Merkel

Huffington Post UK
Martin Schulz

Liderul social-democraţilor germani, Martin Schulz, a declarat luni că a fost încurajat de partide şi lideri europeni, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron, să guverneze alături de partidul conservator al cancelarului Angela Merkel, pentru a promova reformele europene, informează AFP. 'Luăm foarte în serios mesajele' din partea partenerilor noştri europeni, a declarat Martin Schulz în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Berlin, în timp ce partidul său ezită să se lanseze într-o nouă coaliţie cu conservatorii conduşi de Angela Merkel pentru a scoate ţara din impasul politic, anunţă Agerpres.

'Partidele noastre frăţeşti - chiar dacă Macron nu este preşedintele unui partid-frate - vor ca această politică de blocaj faţă de reformele zonei euro, (politică) ce a putut fi observată până acum la Ministerul german de Finanţe, să ia sfârşit', a adăugat preşedintele Partidului Social-Democrat german (SPD).

El a confirmat astfel informaţiile cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, conform cărora Macron, dar şi premierul grec Alexis Tsipras l-au încurajat în convorbiri telefonice să prelungească alianţa de guvernare cu conservatorii, formată din 2013, pentru a face să avanseze reformele europene. 'Conversaţiile telefonice pe care le-am avut până acum - şi diversele schimburi de mailuri şi sms-uri - sunt unanime', a subliniat Schulz. După ce a înregistrat un scor istoric scăzut în legislativele din 24 septembrie, cel mai vechi partid din Germania a ales să se regrupeze în opoziţie. Însă eşecul negocierilor dintre conservatori, liberali şi ecologişti în vederea formării unei coaliţii l-a determinat să-şi revizuiască poziţia.

SPD este de acum gata să discute cu conservatorii pentru a scoate Germania din impasul politic, dar intenţionează să pună condiţii. 'Un alt lucru este sigur: nu se poate continua astfel' în ceea ce priveşte chestiunea Europei, a subliniat Schulz. Acesta este şi mesajul 'altor guverne şi partide-frate, care speră să aibă o politică progresivă, mai socială şi mai dinamică din partea Republicii Federale Germane când va exista un guvern', a adăugat el.

Emmanuel Macron pledează în special pentru un ministru al finanţelor şi un buget unic al zonei euro, idei primite până acum cu răceală de conservatorii germani, care văd în ele riscul pentru o mutualizare a datoriilor şi atenţionează că ar putea fi nevoiţi în final să plătească pentru deficitele din alte ţări.

Social-democraţii germani au, în ceea ce-i priveşte, poziţii apropiate celei adoptate de preşedintele francez în privinţa reformării UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.