Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii statelor din Africa de Vest analizează variantele pentru a inversa lovitura de stat din Niger

Liderii Africii de Vest îşi analizează următoarele mişcări, sâmbătă, în încercarea de a inversa o lovitură de stat militară din Niger care a zguduit regiunea, dar care a atras, de asemenea, un val de sprijin în ţară, transmite Reuters.

Armata Nigerului l-a întemniţat luna trecută pe preşedintele Mohamed Bazoum şi şi-a asumat puterea, atrăgând condamnări din partea puterilor internaţionale şi ridicând spectrul unui nou conflict în regiunea săracă Sahel din Africa de Vest, care este deja invadată de o insurgenţă islamistă mortală, scrie agerpres.ro.

Blocul regional ECOWAS a decis joi să activeze o forţă operativă care atrage trupe din întreaga regiune pentru o posibilă intervenţie militară pentru a anula ceea ce a fost a şaptea lovitură de stat din Africa de Vest şi Centrală în trei ani.

În joc nu este doar soarta Nigerului, un mare producător de uraniu şi aliat cheie occidental în lupta împotriva islamiştilor, ci şi preocupările puterilor globale cu interese strategice cheie în zona semi-deşertică.

Trupele americane, franceze, germane şi italiene sunt staţionate în Niger pentru a respinge afiliaţii locali ai Al Qaeda şi Statul Islamic, care au ucis mii şi au strămutat milioane de oameni în Sahel.

Puterile occidentale se tem că influenţa Rusiei s-ar putea întări dacă junta din Niger urmează exemplul Mali, respingând prezenţa trupelor occidentale şi invitând mercenari din Grupul Wagner al Rusiei.

Mii de oameni s-au adunat vineri în capitala Nigerului pentru a demonstra în favoarea loviturii de stat. Mitingul a început la o bază militară franceză din capitala Niamey, apoi protestatarii cu pancarde şi steaguri s-au răspândit pe străzile din jur.

”Trăiască Rusia”, scria pe un panou al unui protestatar. ”Jos Franţa... Jos cu ECOWAS”, referindu-se la Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest.

Şefii armatei regionale urmau să se întâlnească în zilele următoare.

Nu era încă clar cât timp va dura mobilizarea forţei ECOWAS, cât de mare va fi şi dacă va invada efectiv.

Organizaţia a subliniat că toate opţiunile sunt pe masă şi speră într-o rezolvare paşnică.

Analiştii de securitate au spus că instalarea forţei ECOWAS ar putea dura săptămâni, lăsând posibil loc pentru negocieri.

Între timp, Uniunea Africană, Uniunea Europeană, Statele Unite şi Naţiunile Unite s-au declarat din ce în ce mai îngrijoraţi de condiţiile de detenţie ale lui Bazoum.

Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat vineri că condiţiile ”se deteriorează rapid” şi ar putea echivala cu o încălcare a dreptului internaţional al drepturilor omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.