Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul extremei drepte din Cehia cere ca radioul şi televiziunea publică să fie sub control guvernamental direct

cehia harta

Fondatorul partidului ceh de extremă dreapta Libertate şi democraţie directă (SPD), Tomio Okamura, a cerut trecerea companiilor publice de radio şi televiziune din Republica Cehă direct sub control guvernamental, transmite marţi dpa. Într-un interviu radiofonic difuzat luni, omul de afaceri născut în Japonia s-a plâns că radioul public ceh (CRo) l-a calificat drept "caricatură" şi l-a "ironizat" în perioada dinaintea recentelor alegeri legislative şi a apreciat că finanţele şi managementul companiilor publice de radio şi televiziune ar trebui trecute sub controlul guvernului.

Okamura a menţionat în interviul acordat CRo că finanţele celor două instituţii nu sunt transparente şi că partidul său ar dori ca acestea să devină dependente în întregime de sprijinul statului, a relatat Radio Praha, precizând că aceste idei au fost condamnate de politicieni din mai multe formaţiuni, inclusiv ANO, creştin-democraţi, TOP 09 sau Partidul Piraţilor, care au afirmat că nu vor susţine niciodată cenzura şi nu vor lua nicio măsură care să submineze independenţa radioului şi televiziunii publice.

Directorul CRo, Rene Zavoral, a respins marţi afirmaţiile lui Tomio Okamura, subliniind că măsurile sugerate de acesta ar fi "un pas înapoi către sistemul totalitar" pe care l-a cunoscut ţara înainte de 1989 şi o lovitură majoră la adresa libertăţii de exprimare. SPD a ieşit pe locul al patrulea la alegerile legislative desfăşurate în Republica Cehă la sfârşitul săptămânii trecute, cu 10,6% din voturi. Totuşi, Andrej Babis, liderul mişcării populiste ANO, care a obţinut cele mai multe voturi, a exclus într-un interviu o coaliţie cu SPD, conform Agerpres.

Înainte de respectivul interviu, Babis a avut o discuţie informală cu Okamura în timpul căreia acesta din urmă a transmis ANO trei propuneri, privind organizarea unui referendum cu privire la apartenenţa Cehiei la Uniunea Europeană, interzicerea primirii de migranţi ilegali şi interzicerea legii islamice sharia, a relatat agenţia de presă cehă CTK.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.