Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul industriei de software CRITICĂ platforma Online de vaccinare: 'Dacă nu-şi rezolvă diversele probleme, o să-i scadă nota'

Inquam Photos/ Octav Ganea
vot alegeri tableta STS

Platforma online destinată programărilor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 este de nota 8, fiind corect implementată în condiţiile actuale, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Mihai Matei, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

"Ţinând cont de contextul în care a fost dezvoltată, în regim de urgenţă şi pe repede înainte, aşa cum se fac lucrurile în ţara asta, platforma e de nota 8. E corect implementată, funcţională, desigur perfectibilă, nu e fără de prihană. Nu există aplicaţie perfectă. Dacă oamenii ar avea un pic de răbdare... Dacă peste o săptămână aplicaţia asta nu-şi rezolvă diversele probleme pe care le mai are, o să-i scad nota.

Până atunci, pentru o aplicaţie care nu are nici măcar trei zile, este ceea ce trebuie, după părerea mea.

Dacă am fi avut alte sisteme, dacă am fi avut un sistem de identitate electronică naţională, desigur era altceva. Deci, ţinând cont de diversele probleme şi constrângeri pe care le avem, de faptul că nu avem o strategie adevărată de digitalizare, această aplicaţie este una corect implementată, care-şi face treaba", a afirmat Matei, informează Agerpres.

Reprezentantul ANIS a comentat şi pe marginea modului în care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) s-a implicat în dezvoltarea platformei dedicată programărilor pentru vaccinarea anti-COVID.

"Nu ştiu exact povestea acestei aplicaţii, n-am fost implicat în niciun fel. Ce presupune, ca în atâtea alte cazuri, a fost amânarea dezvoltării aplicaţiei până când a ajuns cuţitul la os, moment în care a intervenit STS. Deci, problema reală nu este dacă STS trebuia să implementeze aplicaţia, ci de ce s-a întârziat atât de mult şi cum procedăm să facem lucrurile mai din timp şi care sunt cauzele pentru care ajungem să facem tot timpul heirupuri.

Avem o legislaţie a achiziţiilor publice absolut sinistră care, practic, împiedică orice instituţie publică să reacţioneze rapid la nişte lucruri şi din cauza asta STS vine ca furnizorul de ultim moment şi care rezolvă problemele, fiind printre puţinele instituţii care chiar are capacitatea tehnică.

Întrebarea este: 'Exista o alternativă, în contextul dat?' Bănuiesc că nu exista. Şi atunci, de ce criticăm faptul că a fost ales STS... Critica îndreptată către dezvoltatorii acestei aplicaţii este complet nejustificată. Din punctul meu de vedere, STS este o instituţie ca oricare alta. Ce îi diferenţiază este că, fiind o structură militară, a capacitatea asta de a se mobiliza şi de rezolva repede problemele", a explicat Mihai Matei.

Înfiinţată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei locale de software şi servicii, creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse. În cadrul ANIS sunt 140 de membri, atât companii mici, cât şi multinaţionale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din ţară, şi peste 41.000 de angajaţi. Cifra de afaceri generată de aceste companii se ridică la peste 3,6 miliarde de euro.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Citește și: Tensiune la Guvern! Ministrul Culturii acuză că a făcut treaba Ministerului Economiei: 'Am blocat practic jumătate din personal'

Platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/, dezvoltată de STS, a fost lansată vineri, 15 ianuarie, la ora 15:00, însă nu a putut fi accesată timp de câteva ore. Ulterior, după ora 18:00, aceasta a fost accesibilă pentru programări.

Problemele tehnice au reapărut luni dimineaţa, când dezvoltatorul a informat asupra faptului că o echipă de specialişti lucrează în prezent astfel încât cei care doresc să se vaccineze să se poată înscrie în cel mai scurt timp posibil.

"În urma unei analize tehnice, s-a constatat că aplicaţia Registrul Electronic Naţional pentru Vaccinări furnizează date cu intermitenţe către aplicaţia de programare la vaccinare. Specialiştii STS colaborează cu echipa tehnică ce gestionează RENV pentru remedierea situaţiei", susţine STS, într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.