Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul NATO, tur de forță în zona de influență rusească. Kremlinul răspunde dur: 'Nu contribuie la stabilitate!'

rador.ro
Dmitri Peskov

Kremlinul, comentând vizita şefului NATO, Jens Stoltenberg, în regiunea Caucazului de Sud, a declarat marţi că este puţin probabil ca eforturile blocului militar de a-şi extinde prezenţa în zonă să contribuie la stabilitate, relatează Reuters, informează News.ro.

  • Context: Stoltenberg a încheiat marţi o vizită de trei zile în timpul căreia a purtat discuţii cu liderii Azerbaidjanului, Georgiei şi Armeniei, toate foste republici sovietice.

"Este puţin probabil ca încercările NATO de a-şi extinde influenţa şi prezenţa (în Caucazul de Sud) să contribuie la stabilitate", a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Kremlinul monitorizează îndeaproape vizita lui Stoltenberg, dar "astfel de contacte sunt dreptul suveran al statelor caucaziene", a admis Peskov.

Marţi, la Erevan, Stoltenberg l-a lăudat pe prim-ministrul pro-occidental al ţării, Nikol Paşinian, pentru "solidaritatea" sa cu Ucraina.

Situația geopolitică

Deşi Rusia a fost în mod tradiţional puterea dominantă în Caucazul de Sud, acum concurează pentru influenţă acolo cu alţi actori, inclusiv Turcia, Iranul şi Occidentul.

Georgia, ale cărei regiuni separatiste Osetia de Sud şi Abhazia găzduiesc trupe ruseşti, şi-a declarat de mult timp intenţia de a deveni în cele din urmă membră a NATO, în timp ce Azerbaidjanul are legături strânse cu Turcia, şi ea membră NATO.

Armenia, până de curând cel mai apropiat aliat al Rusiei în Caucazul de Sud, şi-a văzut legăturile cu Moscova deteriorate în ultimii ani din cauza a ceea ce Erevanul consideră a fi eşecul Rusiei de a o apăra de Azerbaidjanul vecin.

Deşi Armenia rămâne un aliat al Rusiei, a declarat în repetate rânduri că nu susţine războiul Moscovei din Ucraina şi a trimis ajutor umanitar la Kiev, atrăgând mânia Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.