Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul Opoziției din Republica Moldova trage un semnal de ALARMĂ: România va avea Rusia la hotare dacă se realizează planul de federalizare

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Inquam Maia Sandu

Maia Sandu, liderul opoziției de la Chișinău, vorbește, într-un interviu acordat rfi.ro, despre o posibilă influența a Rusiei asupra Republicii Moldova după alegerile parlamentare care vor avea loc la începutul anului 2019, acuzând o înțelegere între Partidul Democrat și cel al Socialiștilor, menționând că cele două formațiuni au adoptat împreună o lege electorală care ar avantaja Rusia.

"Îl putem vedea (n.r pe Igor Dodon) doar în Tadjikistan și în țări foste republici ale Uniunii Sovietice. Asta vorbește despre politica externă a președintelui Republicii Moldova, dar și despre atitudinea lumii în raport cu acest personaj. (..) Nu a fost niciodată în România, în Ucraina. Putem continua șirul acestor țări. Dacă vorbim despre întâlnirea pe care a avut-o cu Kozak (n.r. vicepremierul rus), atunci trebuie să îmi exprim îngrijorarea. Nu doar eu, ci și ceilalți care cunosc istoria din 2003. Atunci, Kozak, omul lui Putin, a încercat să impună federalizarea Republicii Moldova în condițiile Federației Ruse, inclusiv cu păstrarea armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova, dar și prin creșterea puterii Rusiei în parlamentul de la Chișinău prin intermediul deputaților care urmau să fie aleși din Transnistria. Atunci s-a reușit oprirea acestui proiect foarte nociv pentru Republica Moldova. După atâția ani vedem că Rusia revine. Numirea lui Kozak este un semn clar că se dorește revenirea la federalizare. Vedem în presa de la Moscova tot mai multe referințe la acest proiect. Igor Dodon vorbește tot mai mult și ne facem griji pentru știm că acest proiect nu poate aduce nimic bun pentru Republica Moldova, dimpotrivă", a declarat Maia Sandu la Rfi.

Maia Sandu susține că după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 există riscul federalizării Republicii Moldova, acuzând o înțelegere între Partidul Democrat, care are guvernarea și se declară pro european, și partidul Socialiștilor, al președintelui pro rus Igor Dodon.

Citește și Interlopii s-au RĂFUIT în plină stradă, la Arad - Un bărbat a fost împușcat

"După anularea alegerilor din Chișinău partidul de la guvernare, Partidul Democrat și-a scos masca de partid pro european. Tot mai des ne oferă exemple de conlucrare deschisă cu partidul socialiștilor. Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor își propun să își mențină puterea și în caz că le reușește, planul de federalizare impus de Rusia devine un risc real. (..) În primul rând, trebuie să spunem celor care ne ascultă, că mai recent, Partidul Democrat, după ce a fost apostrofat de Uniunea Europeană și de alți parteneri de dezvoltare ai țării pe motiv că au anulat alegerile și sunt, mai degrabă un regim similar celui de la Moscova, decât o guvernare pro europeană, și-a schimbat lozinca. Acum este un partid pro Moldova. Nu mai este un partid pro european", precizeaza liderul opozitiei din Moldova.

Maia Sandu a explicat ca in Moldova s-a votat o lege a amnistiei capitalului, care in viziunea ei, "vine să îi ajute pe cei care au furat din bănci în faimosul furt al miliardului".

"Revenim la acest pericol mare, federalizarea Republicii Moldova, care nu înseamnă altceva decât transnistrizarea și o prezență mult mai masivă a Rusiei în Republica Moldova. Și din perspectiva asta, România ar trebui să fie mult mai interesată de ceea ce se întâmplă la noi. Dacă se întâmplă o asemenea nenorocire și se realizează un asemenea plan de federalizare, atunci, România va avea Rusia la hotare. (..) Avem nevoie de sprijin din partea României. Sprijinul trebuie să vină sub formă de mesaje către această guvernare. Alegerile trebuie să fie libere și corecte. Nu cerem altceva. Vrem alegeri libere și corecte. (..) Să utilizeze toate pârghiile pe care le are în raport cu guvernarea de la Chișinău, pentru că România tot oferă și a oferit sprijin financiar și asistență tehnică, destul de substanțiale. Cred că prin aceste pârghii ar putea să influențeze lucrurile", a mai spus politicianul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.