Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul opoziţiei laburiste, ATAC dur la Theresa May: 'Se comportă ca Henric al VIII-lea'

Liderul opoziţiei laburiste din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, a acuzat-o pe Theresa May, premierul britanic, că procedează ca regele Henric al VIII-lea refuzând să-i acorde parlamentului drept de vot privind acordul de ieşire a ţării din Uniunea Europeană, relatează joi agenţia Reuters, conform agerpres.

Theresa May le-a declarat deputaţilor la începutul lunii decembrie că parlamentul va avea ''o largă ocazie'' să discute planurile sale privind Brexitul, dar ea s-a abţinut să le promită aleşilor că vor avea drept de vot asupra oricărui acord final.

Citeşte şi: Atac TERORIST împotriva Partidului Comunist din China. Mai multe persoane UCISE

Corbyn a declarat în Guardian joi că orice acord discutat între guvernul britanic şi ceilalţi 27 de membri ai Uniunii Europene va trebui să fie aprobat de către parlament.

''Ar trebui să vină în faţa parlamentului. Ea nu se poate ascunde după Henric al VIII-lea şi drepturile divine ale puterii regilor în acest caz'', a spus Jeremy Corbyn. ''Ideea că, într-un caz atât de important ca acesta, premierul va folosi prerogativa regală pentru a evita parlamentul este extraordinară. Nu ştiu de unde vine ea'', a adăugat Corbyn.

Henric al VIII-lea, care a domnit între 1509 şi 1547, este cunoscut cel mai bine pentru cele şase neveste ale sale şi pentru că a devenit şeful Bisericii Angliei după separarea de Roma.

Guvernul britanic este capabil teoretic să ia decizii executive fără acordul parlamentului, folosindu-se de ''prerogativa regală'', un concept rezultat din puterea personală a monarhului care conduce din proprie iniţiativă.

Cu toate acestea, în baza unei Constituţii nescrise a regatului, raza de acţiune a prerogativei este greu de definit şi folosirea ei în anumite cazuri este decisă de către tribunale.

Citeşte şi: Captură RECORD de cocaină în Australia. O întreagă reţea de trafic a fost ANIHILATĂ - FOTO/VIDEO

Guvernul Theresei May se confruntă cu problema privind decizia sa de a folosi puterile prerogativei pentru a declanşa ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Curtea Supremă a afirmat la începutul acestei luni că va decide, cât se poate de repede, dacă Theresa May poate invoca legal articolul 50 din Tratatul de la Lisabona fără acordul parlamentului, acesta fiind primul pas în procesul de părăsire de către Londra a blocului comunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.