Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul separatist catalan Quim Torra şi-a pierdut mandatul de deputat regional

Catalan News Monitor
catalonia

Liderul separatist catalan Quim Torra, condamnat pentru nesupunere, şi-a pierdut luni mandatul de deputat regional după ce a fost abandonat de cealaltă mare formaţiune a mişcării separatiste, relatează AFP potrivit Agerpres.

Această nouă confruntare între cele două partide care guvernează împreună regiunea alimentează zvonurile privind organizarea de alegeri anticipate în Catalonia.

Quim Torra, succesor al fostului lider catalan Carles Puigdemont, şi partidul său Împreună pentru Catalonia (JxC), îi ceruse celuilalt mare partid separatist ERC (Stânga republicană din Catalonia) să îl sprijine în dorinţa sa de a nu se supune justiţiei care i-a retras temporar mandatul.

Însă ERC care, spre deosebire de JXC, a sprijinit în ianuarie menţinerea la putere la Madrid a premierului socialist Pedro Sanchez, a refuzat.

"Nu vom putea ţine cont de votul dvs pentru a garanta validitatea tuturor deciziilor adoptate în cadrul acestei sesiuni plenare", i-a spus lui Torra preşedintele parlamentului local catalan, Roger Torrent, din cadrul ERC. Dacă Quim Torra ar fi votat, voturile sale ar fi atras nulitatea rezoluţiilor camerei regionale.

Lui Quim Torra i s-a retras mandatul după condamnarea sa, în decembrie, la 18 luni de lipsire a dreptului de a candida pentru că a refuzat să se supună unor decizii ale comisiei electorale. Aceasta cerea ridicarea simbolurilor separatiste de pe faţada executivului regional în timpul campaniei electorale, instituţia pe care o conduce fiind obligată de lege să fie imparţială.

Torra a făcut apel la condamnarea sa, dar comisia electorală a dispus, fără a mai aştepta verdictul, retragerea mandatului său de deputat. Decizia a fost confirmată săptămâna trecută de Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă judiciară a ţării.

Problema este acum de a stabili dacă pierderea mandatului de deputat al lui Torra trebuie să ducă la retragerea calităţii de lider regional. Potrivit statutului Cataloniei, preşedintele trebuie să fie ales dintre deputaţii regionali, dar este neclar din punct de vedere juridic ce se întâmplă când preşedintele îşi pierde mandatul de deputat.

Partidele de dreapta cer ca Quim Torra să renunţe la postul său de preşedinte regional şi i-au solicitat lui Sanchez să anuleze o întâlnire prevăzută la începutul lui februarie cu acesta întrucât, potrivit lor, el nu se mai află în funcţie.

Pedro Sanchez a rămas la putere datorită abţinerii ERC în cadrul unui vot de încredere în camera deputaţilor. În schimbul acestei abţineri, el a promis trecerea la o negociere menită să identifice o soluţie la "conflictul politic" din Catalonia. Această întâlnire cu Quim Torra ar fi urmat să facă parte din procesul de destindere pe care l-a iniţiat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.