Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Liga autoritarilor' anunțată de șefa Comisiei Europene: cele trei țări care vor să răstoarne ordinea mondială

Inquam Photos / Octav Ganea
ursula von der leyen

'Liga autoritarilor' anunțată de șefa Comisiei Europene: cele trei țări care vor să răstoarne ordinea mondială

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că atacul Iranului asupra Israelului este cel mai recent semnal de intenţie al unei "noi ligi de autoritari", menţionând de asemenea Rusia şi Coreea de Nord, informează Reuters, potrivit Rador Radio România.

În cadrul unei conferinţe pentru apărare şi securitate, desfăşurată la Bruxelles, von der Leyen a adăugat că această ligă încearcă să distrugă ordinea internaţională bazată pe reguli şi să întindă democraţiile până la un punct critic.

Europa trebuie "să se trezească" şi să-şi dezvolte capacitatea industrială în sectorul militar, în faţa ameninţărilor venite dinspre ţări autoritare precum Rusia sau Iran, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbind la Bruxelles în timpul unei conferinţe la care un participant i-a perturbat discursul şi a acuzat-o că are pe mâini "sângele copiilor palestinieni", relatează agenţiile AFP şi EFE, arată Agerpres.

"Este momentul ca Europa să se trezească pe planul apărării şi securităţii. Întrucât mizele sunt imense (...) Ameninţarea războiului probabil că nu este iminentă, dar nu este imposibilă. Trebuie să fim pregătiţi pentru aceasta", a indicat Ursula von der Leyen la conferinţa pe teme de securitate şi apărare în faţa a numeroşi reprezentanţi din sectorul militar-industrial şi experţi în domeniu.

Ultimul atac

Ea a invocat astfel drept argument şi atacul cu drone şi rachete asupra Israelului la care Iranul a recurs ca răspuns după atacul aerian asupra consulatului său de la Damasc. Conform preşedintei Comisiei Europene, atacul iranian este "cea mai recentă declaraţie de intenţie a noii coaliţii a regimurilor autoritare", în rândul cărora a inclus Iranul şi Rusia.

O nouă arhitectură de securitate

În acest context, a continuat Ursula von der Leyen, "trebuie să începem să lucrăm asupra viitorului arhitecturii noastre de securitate, cu rapiditatea şi voinţa politică necesare".

Comisia Europeană a propus o nouă strategie în materie de apărare pentru care a prevăzut o finanţare de 1,5 miliarde de euro destinată sectorului militar-industrial, reprezentanţii companiilor din acest sector considerând-o insuficientă, la fel şi comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

"Este suficient? Nu. Avem nevoie de mai mult ? Da", a spus acesta din urmă, care a propus în ianuarie crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru creşterea capacităţilor de producere de armament în Uniunea Europeană pentru a susţine Ucraina în faţa Rusiei, recunoscând totuşi că iniţiativa sa implică numeroase probleme de rezolvat, în special găsirea surselor de finanţare.

Chiar la începutul discursului, Ursula von der Leyen a fost întreruptă de un participant, care a acuzat-o că "sprijină genocidul din Fâşia Gaza". "Sângele copiilor palestinieni este pe mâinile tale", a strigat către ea acel participant, care a fost evacuat imediat din sală.

Preşedinta Comisiei Europene s-a remarcat prin susţinerea clară faţă de Israel în ofensiva pe care acesta a lansat-o în Fâşia Gaza pentru a anihila mişcarea Hamas după atacul acesteia asupra Israelului pe 7 octombrie, care a provocat cel puţin 1.160 de morţi. De atunci, în operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza au fost ucise 33.899 de persoane şi rănite alte 76.664, majoritatea civili, femei şi copii, potrivit ultimului bilanţ comunicat de guvernul condus de Hamas.

Benjamin Netanyahu afirmă că Israelul va face tot posibilul pentru a se apăra

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a mulţumit miercuri miniştrilor de externe din Germania şi Marea Britanie, aflaţi în vizită la Ierusalim, pentru sprijinul lor, însă a subliniat că Israelul va adopta propriile decizii în legătură cu securitatea sa. "Aş vrea să clarific - vom lua propriile noastre decizii, iar Statul Israel va face tot ceea ce este necesar pentru a se apăra", a spus Netanyahu, conform unui comunicat dat publicităţii de biroul său.

Ministrul de externe al Germaniei: „Orientul Mijlociu nu poate aluneca într-o situaţie imprevizibilă”

Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a declarat că, în timpul discuţiilor purtate în Israel cu premierul Benjamin Netanyahu, a afirmat clar că Orientul Mijlociu nu trebuie lăsat să alunece într-o situaţie al cărei rezultat este complet imprevizibil. "Toată lumea trebuie să acţioneze acum prudent şi responsabil", a afirmat Baerbock miercuri, înainte de a pleca din Israel pentru a ajunge la o reuniune a statelor din Grupul celor Şapte (G7), în cadrul căreia vor fi discutate sancţiuni împotriva Iranului.

Ministrul britanic de externe s-a întâlnit cu lideri israelieni, pentru a-i îndemna să reacţioneze cu moderaţie după atacul Iranului

Ministrul britanic de externe a declarat că este clar faptul că Israelul a luat decizia de a riposta după atacul masiv cu rachete şi drone lansat de Iran la sfârşitul săptămânii. David Cameron şi omologul său german, Annalena Baerbock, s-au întâlnit la Ierusalim cu lideri israelieni, pentru a-i îndemna să acţioneze cu moderaţie."Sperăm în continuare că vor acţiona într-un mod inteligent, precum şi dur, însă, totodată, să facă toate eforturile pentru a nu agrava acest conflict. De asemenea, mă aflu aici pentru a readuce atenţia lumii asupra situaţiei ostaticilor.

Acei oameni sunt în captivitate de 192 de zile. Hamas ar trebui să îi elibereze acum, iar pe masă este un acord bun pentru ei. Singurul motiv pentru care conflictul din Gaza continuă este pentru că Hamas nu vrea să accepte acel acord. Iar eu voi discuta despre acest lucru cu guvernul israelian, precum şi cu Autoritatea Palestiniană." Miniştrii de externe din statele G7 se vor întâlni în Italia în cursul zilei de miercuri pentru a discuta despre evenimentele din Orientul Mijlociu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.