Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Limbricul de presă

presa, ziare

Pe pagina sa de Facebook, un anume Alexandru Costache, redactor pe bani publici al televiziunii publice, ia peste picior doi oameni ajunși după gratii. Sub titlul “Vești de la pușcărioara”. Cum se va vedea, el încalcă în mod grav nu numai toate normele elementare ale jurnalismului, dar și minima morală creștină. Pentru acest motiv, eu îl taxez fără ezitare cu apelativul de “limbric de presă”. Un pretins ziarist care se hrănește din intestinul gros. Acolo unde, de fapt, trăiește.

Acest domn, Alexandru Costache, de la TVR, ne anunță, sub titlul “Vești de la pușcărioara”, că “Varanul Felix mătură curtea penitenciarului, iar bursucul veninos Severin pare foarte odihnit, îi merge bine”. Postarea sa de pe pagina de Facebook, în care ține să precizeze numele onorabilei instituții de unde își ridică salariul, este prilejuită de o înțelegere, pe care nu a respectat-o, cu Administrația Națională a Penitenciarelor și cu o deontologie pe care a încălcat-o grav. Și, în plus, veți vedea că a încălcat atât legile României, cât și normele internaționale.

Liviu Dragnea, înconjurat de copii: 'Mă simt minunat'

De curând, la pentenciarul de maximă siguranță Rahova, a fost organizat un târg de job-uri. O inițiativă cât se poate de binevenită a Administrației Naționale a Penitenciarelor, în scopul reintegrării în societate a deținuților care urmează sa fie eliberați, prin identificarea, în beneficiul acestora, a unor locuri de muncă. Cu acest prilej, a fost invitată și televiziunea publică, căreia i s-a dat posibilitatea să mediatizeze acest eveniment organizat în clubul din incintă. Alexandru Costache, care, între altele, face parte și din așa-numitul curent “România curată”, a profitat de ocazie și, încălcând înțelegerea cu Administrația Națională a Penitenciarelor, încălcând legile României și normele internaționale, și-a permis să îl fotografieze neautorizat pe un om aflat după gratii. Și care își ispășește, acolo, o grea pedeapsă. Meritată sau nemeritată. Este vorba de Adrian Severin, care, neparticipând la respectivul eveniment, se afla în club, la o masă, unde lucra pentru o viitoare carte. Iar Alexandru Costache l-a filmat “pe șest”. Și a postat pe pagina sa de Facebook o imagine cu un om aflat după gratii și care nu l-a autorizat în acest sens. Fapt interzis de lege. În plus, cu acest prilej, i-a jignit atât pe Adrian Severin, cât și pe profesorul Dan Voiculescu, utilizând poreclele date acestora de ex-președintele Traian Băsescu în toiul unor dispute politice.

Dacă Adrian Severin îi face o plângere penală, lui Alexandru Costache i se va întocmi un dosar de cercetare și, inevitabil, va fi condamnat pentru încălcarea legii. Dacă ar mai exista vreo organizație de presă cât de cât eficientă, acest caz ar fi dezbătut, iar Costache, atâta timp cât se pretinde a fi jurnalist, ar urma să fie blamat. Dacă “România curată” ar fi ceea ce susține că este, l-ar da afară instantaneu, cu surle și trâmbițe. Dacă Administrația Națională a Penitenciarelor ar sesiza conducerea televiziunii publice, demonstrând chiar cu dovada furnizată de Alexandru Costace că acesta a încălcat înțelegerea convenită între cele două instituții, vinovatul ar fi imediat dat afară.

Emmanuel Macron l-a ȘOCAT pe Vladimir Putin: A avut CURAJ și i-a spus-o în față / VIDEO

Nu mi-aș permite să vorbesc despre un individ care pretinde că este jurnalist utilizând expresia de limbric de presă, dacă nu ar exista, în cazul acestuia, numeroase antecedente. Ar fi bine să ne reamintim că acest domn s-a înfășurat în microfoane și s-a prezentat, în calitate de subordonat, în fața unuia dintre directorii generali ai televiziunii publice, pentru a-l provoca și a-l înregistra pe ascuns. Exact după procedeul utilizat și la penitenciarul Rahova. La data respectivă, a ieșit un scandal, dar “România curată” s-a spălat pe mâini cu acest caz și l-a salvat. A avut loc, însă, și un episod de-a dreptul uluitor. Pe cât de uluitor, pe atât de revoltător. În care unul dintre protagoniști este Alexandru Costache, despre care eu afirm și semnez că este un limbric de presă.

Își mai amintește cineva de Decebal Traian Remeș? Un ministru căruia i s-a făcut vânt pentru că nu era pe placul lui Traian Băsescu și  pentru că existau forțe din interiorul sistemului interesate să îi asigure o ascensiune lui Dacian Cioloș, pe seama transformării lui Remeș într-un cadavru politic. Ministrul a fost urmărit și, pe o terasă, unde s-a întâlnit cu un alt fost ministru, nașul lui Dacian Ciolos, faimosul general Ioan Ardelean, șeful de atunci al serviciului secret Doi și-un sfert, a organizat filmarea acestora, în scopul inventării unui fel de flagrant. Această filmare a stat la originea faimosului dosar “Caltaboșul”. Filmul realizat de băieții de la Doi și-un sfert a fost montat într-un mod meșteșugit la DNA și, apoi, a fost identificat drumul cel mai scurt către opinia publică, în scopul compromiterii lui Remes și a pregătirii terenului psihologic pentru condamnarea acestuia. Și ce să vezi? Caseta respectivă i-a fost pasată lui Alexandru Costache, care a adus-o la televiziune și i-a predat-o altei acoperite, Rodica Culcer, șefa departamentului de știri. Aceasta a difuzat emisiunea. Doi și-un sfert, DNA și Alexandru Costache și-au “făcut treaba”. Decebal Traian Remeș a fost scos din post și trimis în închisoare, iar în locul său a fost promovat Dacian Cioloș. Omul de la “România curată” și-a mai făcut o dată datoria.

După câțiva ani de zile, Decebal Traian Remes a ieșit din penitenciar și a reușit să obțină câștig de cauză, definitiv și irevocabil, în justiția română, unde s-a demonstrat că filmul a reprezentat o făcătură. Cap-coadă. Și a mai și câștigat procesul împotriva televiziunii publice.

Acesta este individul care, sub acoperire de ziarist și violând o înțelegere între Administrația Națională a Penitenciarelor și televiziunea publică, precum și câteva norme interne și internaționale, l-a fotografiat în mod ilegal, pentru a-l umili, pe Adrian Severin, bătându-și, în același timp, joc și de o altă persoană care face ani grei de închisoare, profesorul Dan Voiculescu.

Nu este abject? Nu este absolut degradant ceea ce a făcut Alexandru Costache, utilizând statutul său de jurnalist și de membru deplin al “României curate”? Nu este acesta comportamentul tipic al unui libric de presă? Poate face vreodată un jurnalist ceva mai oribil decât acest Costache?

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.