Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Liniile roșii' ale lui Zelenski pentru a negocia cu Putin

The New York Times
Volodimir Zelenski cortina

SUA presează Kievul pentru un dialog cu Moscova. Ucraina se teme de o schimbare a angajamentului Washingtonului după rezultatele alegerilor intermediare.

O serie de evenimente politice și militare au dus la diferite declarații despre posibilitatea unor negocieri de pace între Ucraina și Rusia în ultimele zile. Kievul a reiterat că el nu a exclus niciodată posibilitatea unor negocieri. "Poziția noastră de negociere este cunoscută și deschisă", a declarat, marți, consilierul președintelui, Mihailo Podoliak. El a subliniat că trupele ruse trebuie mai întâi să se retragă din Ucraina înainte ca orice altceva să se întâmple. Podoliak a avertizat că actuala conducere rusă nu este deschisă unei astfel de sugestii, ceea ce înseamnă că negocierile vor începe doar cu următorii lideri ruși, relatează La Razon preluat de Rador.

Însuși președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a numit cinci "condiții absolut de înțeles" pentru ca Ucraina să reia negocierile. Potrivit acestuia, Rusia ar trebui să restabilească integritatea teritorială a Ucrainei și să adere la statutul ONU. De asemenea, ţara invadatoare ar trebui să compenseze toate pierderile provocate de război. În plus, toți criminalii de război ar trebui să fie pedepsiți și Kievului ar trebui să i se ofere garanții că nimic de genul acestei invazii nu se va mai întâmpla vreodată.

Declaraţia vine pe fondul unor rapoarte conform cărora SUA au cerut Ucrainei să demonstreze în mod public o mai mare deschidere la negocieri, în ciuda faptului că Ucraina a exclus anterior orice negocieri cu Vladimir Putin. Administrația Biden împărtășește evaluarea Ucrainei, potrivit căreia Putin nu este dispus în prezent să se angajeze în discuții semnificative cu Kievul. Cu toate acestea, el dorește "să asigure sprijinul țărilor ai căror cetățeni s-ar putea îngrijora de perspectiva unui război care ar dura mulți ani".

Anterior, Zelenski a declarat că negocierile cu Putin au devenit imposibile după anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene parțial ocupate și atacurile teroriste cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina. El a susținut că guvernul său a oferit în mod repetat negocieri, dar au primit întotdeauna "răspunsuri nebunești ale Rusiei cu noi atacuri teroriste, bombardamente sau șantaj".

Statele Unite au fost cel mai mare furnizor de sprijin militar și financiar al Ucrainei în termeni absoluţi de la începutul invaziei. În același timp, au refuzat să furnizeze avioane de luptă moderne, tancuri sau rachete cu rază mai lungă de acțiune, de teama unei posibile escaladări a Rusiei. De asemenea, au menținut comunicarea cu Moscova, al cărei obiectiv principal îl reprezintă reducerea riscului de utilizare a armelor nucleare în Ucraina. Jake Sullivan, principalul consilier pentru Securitate națională, a confirmat că Rusia cunoaște amploarea răspunsului la posibila utilizare a armelor nucleare.

Unii politicieni, în special din Partidul Republican, au pus sub semnul întrebării amploarea sprijinului acordat Ucrainei. De asemenea, un grup de 30 de reprezentanți ai Partidului Democrat, mai progresist, i-a trimis luna trecută lui Biden o scrisoare în care semnatarii susțin asistența Ucrainei, dar au cerut mai multă diplomație, inclusiv "dublarea eforturilor pentru a găsi un cadru realist pentru încetarea focului". În urma tumultului creat și a criticilor, ei au retractat mai târziu în aceeaşi zi și au pus trimiterea scrisorii pe seama unei erori tehnice, semnatarii spunând că momentul pentru scrisoare a fost nefericit, deoarece Ucraina înregistrează progrese pe câmpul de luptă.

Pierderea majorității democrate în Congres ar îngreuna ca administrația Biden să obțină sprijin pentru măsurile sale de consolidare a capacităților de apărare ale Ucrainei. Cu toate acestea, un Congres cu majoritate republicană este puțin probabil să blocheze toate măsurile.

Inițiativa "Land-Lease" este deja în desfășurare şi i-ar permite președintelui să ia decizii privind acordarea de asistență militară Ucrainei fără a căuta acorduri suplimentare în Congresul SUA în restul anului 2022 și în 2023. Proiectul de lege a fost aprobat în unanimitate de Senat și cu o majoritate covârșitoare, 417 la 10 voturi, în Camera Reprezentanților, în aprilie.

SUA nu sunt singurul guvern internațional în favoarea dialogului. Ieri, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Kievul va trebui "la un moment dat" să reia negocierile pentru a pune capăt războiului, dar să facă acest lucru "în termenii și condițiile alese de Ucraina".

Lupte acerbe continuă de-a lungul liniei frontului, Ucraina fiind "angajată în apărare activă" și făcând progrese marginale în unele zone din est și sud, spun autoritățile sale. Peste 700 de soldați ruși au fost uciși într-o zi de luptă, în timp ce mari unități de soldați ruși nou recrutați au fost raportate ca fiind distruse de artileria ucraineană la Luhansk.

Atât analiștii ucraineni, cât și cei internaționali, precum și autoritățile ucrainene, prevăd că Ucraina ar putea relua controlul asupra orașului Herson, din sud, important din punct de vedere strategic. Trupele ruse s-au retras din oraș cu videoclipuri cu puncte de control goale care circulă pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, Ucraina avertizează că Rusia încă se pregătește de luptă în jurul orașului.

Având în vedere avantajul său pe câmpul de luptă, Ucraina se străduieşte să elibereze cât mai mult din teritoriul său ocupat, cu apeluri insistente la negocieri chiar în acest moment privite cu neîncredere. Ucraina se teme să nu rămână blocată într-un acord forțat care ar face ca ea să piardă din nou o mare parte a teritoriului său, dând Rusiei timp să se pregătească pentru o nouă ofensivă.

Ucraina a recuperat mai mult de jumătate din suprafața care a fost capturată de Rusia de la începutul invaziei din februarie.

Presiunea pentru a negocia ar putea continua înainte de summitul G20 de săptămâna viitoare, la care Ucraina spune că Zelenski va participa, probabil online, cu excepția cazului în care participă și Vladimir Putin. Rusia nu a renunțat niciodată în mod explicit la obiectivele sale declarate de "denazificare" și "demilitarizare" Ucrainei cu o serie de declarații contradictorii despre scopurile sale în această ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.