Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lira turcească a scăzut până la 7,49 dolari, sub recordul său anterior de 7,236 atins în timpul crizei valutare a Turciei din august 2018

wall-street.ro
lira turceasca

Lira a scăzut joi până la 7,49 dolari, sub recordul său anterior de 7,236 atins în timpul crizei valutare a Turciei din august 2018, relatează CNBC, potrivit MEDIAFAX.

Moneda se află sub presiunea crescândă a inflației în creștere, a șomajului și a creșterii economice lente, dar și al celui mai mare număr de cazuri de coronavirus din regiunea Orientului Mijlociu. Banca centrală a Turciei a scos milioane de dolari din rezerve pentru a susține lira iar marți a anunțat noi restricții menite să prevină speculațiile.

Citește și: Ion Iliescu, mesaj pentru SPP: ‘Am avut o relație normală cu comandanții și angajații serviciului’

În urmă cu doi ani, un dolar valora aproximativ 4 lire.

Economia Turciei era deja sub presiune înainte de pandemie. Acum, după aproape doi ani de scădere a lirei, de datorii ridicate și rezerve străine care dispar rapid, țara cu 82 de milioane de locuitori se află într-o situație deosebit de delicată pentru a face față unei pandemii. Rata șomajului său era aproape 14% în ianuarie, înainte ca economia să simtă impactul coronavirusului, iar industria turistică urmează să fie puternic lovită în viitorul apropiat.

Turcia a raportat miercuri 129.491 de cazuri de coronavirus și 3.520 de decese.

Citește și: Medicul Alexandru Rafila: ‘mai bine nu port mănuși și mă spăl din jumătate în jumătate de oră’

Președintele Recep Tayyip Erdogan, la mijlocul lunii aprilie, a respins categoric orice sugestie de a primi ajutor din partea Fondului Monetar Internațional, o decizie pe care un analist principal al piețelor emergente numit-o „idioată” într-un moment în care economiștii spun că Turcia nu are resursele economice și fiscale necesare pentru a rezista la o asemenea criză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.