Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lira turcească atinge un nou minim istoric înainte de ședința băncii centrale

wall-street.ro
lira turceasca

Lira turcească a coborât joi la un minim istoric de 10,98 față de dolar, dar a recuperat ulterior pentru a se tranzacționa la 10,72 după-amiază. Declinul are loc înainte de ședința băncii centrale, scrie CNBC.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declanșat scăderea, când a declarat că va continua să lupte pentru reducerea ratelor dobânzilor. Erdogan a declarat anterior că ratele dobânzilor sunt "diavolul" și că scăderea acestora va reduce inflația, în contrast direct cu ceea ce cred majoritatea economiștilor, potrivit Mediafax.

De asemenea, președintele turc a concediat mai mulți oficiali ai băncii centrale în acest an, inclusiv pe șeful băncii centrale, Naci Agbal, care a crescut dobânda de referință în perioada în care a ocupat această funcție.

Banca centrală este așteptată să reducă dobânda cu 100 de puncte de bază, până la 15%, potrivit unui sondaj Reuters. Instituția a redus dobânda cu 200 de puncte de bază în ședința din octombrie.

Banca a declarat că inflația recentă s-a datorat unor "factori tranzitorii", dar a recunoscut că prețurile în creștere lasă un spațiu limitat pentru noi reduceri de rate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.