Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lista decontărilor făcute de CNAS la spitalele private: pentru o cezariană se decontează 3.400 de lei

Freepik.com
bebeluș naștere

Pentru o naștere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului privat cu care se află în contract tarife cuprise între aproximativ 1.400 lei pentru o naștere normală, fără complicații, și aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană, cu complicații grave, precizează CNAS, arată Mediafax.

„În urma numeroaselor solicitări primite la CNAS pe tema valorilor decontate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru cazurile de spitalizare acuți (DRG) din unitățile sanitare private aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, facem următoarele precizări:

Normele de aplicare ale Contractului – cadru , aprobate prin Ordinul MS-CNAS nr. 1068/627, conțin reglementări referitoare la modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuți (DRG) furnziorilor cu care casele de asigurări de sănătate se află în contract. Suma rambursată din FNUASS pentru cazurile de spitalizare acuți (DRG) se calculează în funcție de complexitatea cazurilor rezolvate, fără diferențieri determinate de forma de proprietate a unitaților sanitare cu care casele de asigurări de sanatate se află în relații contractuale”, potrivit CNAS.

Tariful decontat se calculează înmulțind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR). TCP ( tariful pe caz ponderat) are o valoarea relativ fixă, de aproximativ 1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor, iar VR exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor.

„ VR variază între 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) și 14,23 (ex.traheostomie). Astfel, valorile decontate pentru cazurile de spitalizare acuți (DRG) sunt cuprinse între 624 de lei (ex.proceduri pentru strabism) si 21.132 lei (ex.traheostomie). De exemplu, pentru o naștere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprise între aproximativ 1.400 lei pentru o naștere normală, fără complicații, și aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană, cu complicații grave”, arată CNAS.

Potrivit comunicatului de presă, pentru naștere, valoarea relativă (VR) a cazului variază între 0,93 si 2,3:

  • Naștere prin cezariană cu CC catastrofale 2,3123
  • Naștere prin cezariană cu CC severe 1,5752
  • Naștere prin cezariană fara CC catastrofale sau severe 1,2223
  • Naștere vaginală cu proceduri în sala de operații cu CC catastrofale sau severe 1,2412
  • Naștere vaginală cu proceduri în sala de operații fara CC catastrofale sau severe 0,9388.

Vezi și: OUG votată: SUMELE până la care sunt ASIGURAȚI în caz de concediu medical românii fără venituri SCAD de patru ori .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.