Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania înghite broscoiul rus: statul baltic acceptă tranzitul mărfurilor spre enclava Kaliningrad

Daily Mail
Kaliningrad

Lituania, membră NATO și UE, va menţine restricţiile asupra fluxurilor comerciale către enclava rusă Kaliningrad în timp ce elaborează noi reglementări, a declarat joi premierul Ingrida Simonyte, relatează Reuters.

”Va trebui să existe controale pentru anumite mărfuri sancţionate... Lituania va trebui să stabilească reglementări pentru controale, iar până la acel moment procedurile actuale vor rămâne în vigoare”, a declarat Simonyte într-o conferinţă de presă.

Ea nu a oferit date exacte referitoare la crearea noilor reglementări.

Transportul unor mărfuri din Rusia către Kaliningrad, care se învecinează cu statele UE şi se bazează pe căile ferate şi drumurile prin Lituania pentru transportul majorităţii mărfurilor, a fost întrerupt din 17 iunie în temeiul sancţiunilor impuse de Bruxelles. Sancţiunile au fost concepute pentru a interzice intrarea în UE a anumitor produse ruseşti, cum ar fi vodca şi oţelul.

Moscova a anunţat anterior că restricţionarea tranzitului mărfurilor din Rusia către Kaliningrad pe cale terestru este echivalentul unei blocade ilegale. La rândul său, Lituania a precizat că nu are de ales decât să aplice sancţiunile impuse de Bruxelles.

Însă Comisia Europeană a anunţat miercuri că sancţiunile comerciale nu ar trebui să se aplice transportului între Rusia şi Kaliningrad, atât timp cât volumele nu depăşesc mediile din ultimii trei ani, reflectând ”cererea reală de bunuri esenţiale la destinaţie”.

Lituania nu salută noul ghid, a spus Simonyte, dar i se va supune din respect pentru Comisia Europeană şi pentru partenerii săi transatlantici.

”Intenţionăm să luăm act de această opinie, dar nu pentru că suntem de părere că aplicarea (sancţiunilor) din 16 iunie a fost greşită”, a adăugat premierul. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a salutat această decizie, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a numit-o ”o demonstraţie de realism şi bun simţ”.

Kaliningradul, care include un port baltic şi găzduieşte aproximativ 1 milion de persoane, a fost anexat de Uniunea Sovietică de la Germania după cel de-al Doilea Război Mondial şi este conectat cu restul Rusiei doar prin NATO şi teritoriul UE, în principal pe cale ferată, prin Belarus prin Lituania.

Bunurile care se încadrează în categorii umanitare sau esenţiale, cum ar fi alimentele, au fost întotdeauna scutite de sancţiuni. Traficul de pasageri nu este interzis, iar în Kaliningrad se poate ajunge în continuare pe calea aeriană sau maritimă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.