DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

LIVE Război în Ucraina - Continuă măcelul la Bakhmut. Rușii au scos pe front cel mai modern tanc T-90. Ucrainenii fac apeluri pentru mai multă muniție

ABC News
soldati front ucraina

Luptele grele continuă în Bakhmut și în localitățile din jurul său. Deteșamentele de asalt Wagner susțin că înaintează încet spre centrul localității, în timp ce ucrainenii susțin că au format un sistem defensiv inexpungnabil care toacă metodic forțele ruse. În sprijinul mercenarilor Wagner au fost trimiși și plutoane de parașutiști. Luptele cele mai complicate se dau în jurul complexului industrial AZOM.

UPDATE 12 martie 2023, ora 23.23 - Zelenski, apel către ucraineni de a păstra unitatea: Peste 1.100 soldaţi ruşi au fost ucişi la Bahmut în mai puţin de o săptămână

Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seara, că în mai puţin de o săptămână luptătorii ucraineni au ucis la Bahmut peste 1.100 de soldaţi ruşi şi au rănit alţi 1.500 suficient de grav pentru a fi scoşi din luptă, făcând în acelaşi timp o pledoarie pentru unitate naţională într-un moment în care, spune el, ucrainenii trebuie să fie un exemplu şi pentru comunitatea internaţională care ajută Ucraina

UPDATE 12 martie, ora 22.20 - Atacurile cu rachete hipersonice al Rusiei asupra Ucrainei evidențiază vulnerabilitatea occidentală din cauza lipsei analoagelor

Folosirea rachetelor hipersonice "Kinjal" de către Rusia în Ucraina a arătat că SUA și aliații săi nu deţin arme analoage, că sunt greu de interceptat cu sistemele moderne de apărare antirachetă și pot fi echipate cu focoase convenționale și nucleare, se afirmă într-un articol publicat în The Washington Post preluat de rador.

UPDATE 12 martie 2023, ora 21.44, Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a decorat drept „Erou al Ucrainei” pe Oleksandr Matsievskyi, soldatul de origine moldoveana care înainte să fie executat de ruși a strigat „Glorie Ucrainei”

Pentru curajul său, pentru încrederea în Ucraina și pentru „Gloria Ucrainei!”. Slavă eroului! Slavă eroilor! Glorie Ucrainei!”, a anunțat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 12 martie 2023, ora 21.30, Preşedintele Zelenski susţine că peste 1.100 de ruși au murit în mai puțin de o săptămână în Bahmut

Forțele ruse au pierdut peste 1.100 de soldaţi în mai puțin de o săptămână de lupte în apropierea orașului Bahmut, din estul Ucrainei, punctul central al luptelor din estul Ucrainei, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski. „În mai puțin de o săptămână, începând cu 6 martie, am reușit să lichidăm peste 1.100 de soldați inamici numai în sectorul Bahmut, pierderi ireversibile ale Rusiei, chiar acolo, lângă Bahmut”, a spus Zelenski. Potrivit preşedintelui ucrainean, 1.500 de soldați au fost răniți suficient de grav pentru nu mai putea participa la operaţiuni ulterioare. Zeci de echipamente militare inamice au fost distruse, precum și peste 10 depozite de muniții rusești. Reuters nu a putut verifica independent afirmaţiile preşedintelui.

UPDATE 12 martie 2023, ora 21.15, TASS: Zaharova a numit cuvintele lui Kuleba despre refuzul Rusiei de a negocia drept o "minciună grandioasă"

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a numit declarația ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, despre presupusa lipsă de dorință a Moscovei de a negocia cu Kievul pentru a rezolva criza drept o "minciună grandioasă". Diplomatul rus a scris despre asta, duminică, pe canalul său Telegram. Reprezentantul MAE rus a subliniat că Dmitro Kuleba, într-un interviu acordat publicaţiilor "La Repubblica" și "La Stampa", i-a numit pe acei italieni care susțin o reglementare pașnică a conflictului din Ucraina drept ipocriți, întrucât aceasta, în înțelegerea sa, înseamnă "dorinţa ca țara sa să piardă și să înceteze să mai existe". Cu toate acestea, subliniază Zaharova, șeful Ministerului de Externe al Ucrainei a fost de acord că există "întotdeauna loc" pentru negocieri și a spus că nu vede o dorință a Moscovei pentru acestea. "O mare minciună, având în vedere că regimul pe care îl reprezintă la nivel legislativ a interzis aceleași negocieri cu Rusia" - a scris Maria Zaharova. De asemenea, ea a atras atenția asupra faptului că Dmitro Kuleba a prezis "sfârșitul Europei în cazul înfrângerii Ucrainei". "Un optimist, desigur. În forma sa actuală, Europa s-a încheiat exact când Uniunea Europeană a permis Washingtonului să-i conducă instituțiile politice și, în cele din urmă, s-a supus NATO" - a spus diplomatul rus.

UPDATE 12 martie 2023, ora 20.36, Noi bilanțuri cu sute de morți și răniți anunțate de staff-urile centrale ale armatelor ucraineană și rusă

Serhiy Cherevatyi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că 221 de soldați pro-Moscova au fost uciși și peste 300 au fost răniți în Bahmut, conform The Guardian.

Ministerul rus al Apărării a declarat că până la 210 soldați ucraineni au fost uciși în partea mai largă a liniei de front din Donețk.

Armata ucraineană a respins peste 92 de asalturi rusești în cinci zone în ultima zi, a afirmat statul major al forțelor armate ucrainene.

UPDATE 12 martie 2023, ora 20.27, Noi atacuri ale forțelor ruse în Estul Ucrainei

Poliția Națională a Ucrainei a raportat că Rusia a lansat 48 de atacuri împotriva civililor din regiunea Donețk în ultima zi. Poliția a declarat că 15 orașe și localități, inclusiv Bahmut, Kostyantynivka și Avdiivka, au fost atacate.

UPDATE 12 martie 2023, ora 20.25, Elveția interzice țărilor care au arme de producție elvețiene să le reexporte în Ucraina și casează Rachetele vechi Rapier

Elveția elimină din arsenal rachetele învechite Rapier sol-aer care ar fi putut fi folosite de Ucraina pentru a doborî ținte care zboară la joasă înălțime, a relatat ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung, dar ele vor fi casate. Guvernul elvețian interzice țărilor care achiziționează arme elvețiene să le reexporte fără permisiune.

UPDATE 12 martie 2023, ora 20.22, Ucraina mulțumește Canadei pentru decizia de a boicota aluminiul și otelul rusesc

Premierul ucrainean, Denys Shmyhal, a mulțumit Canadei pentru decizia de a interzice importurile de produse rusești din aluminiu și oțel și a îndemnat alte țări să facă același lucru.

UPDATE 12 martie 2023, ora 20.20, Generalii americani încep să îi dea dreptate lui Volodimir Zelenski și cred că rezistența de la Bakhmut ajută mult Ucraina

„Cred că, în acest moment, folosirea Bahmut pentru distrugerea rușilor este calea corectă de acțiune, având în vedere pierderile extraordinare pe care le au”, a declarat generalul în rezervă și fost director al CIA David Petraeus pentru Politico.eu.

Petraeus a adăugat că „trupele ruse din Bahmut nu sunt doar mercenari Wagner și foști criminali. Unele dintre cele mai bune trupe ale Rusiei sunt, de asemenea, acolo. Așadar, rușii angajează o cantitate enormă din resursele lor într-o ofensivă foarte costisitoare, al cărui rezultat este încă incert”.

UPDATE 12 martie 2023, 19.00, RADOR: Luxemburg a trimis în Ucraina 14 ambulanţe blindate

Ucraina a primit un ajutor umanitar din partea Luxemburgului, inclusiv 14 ambulanţe blindate, a anunţat Ambasada Ucrainei în Belgia, iar Luxemburg a postat un mesaj pe Facebook, informează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform. "Un alt lot de ajutor umanitar se îndreaptă spre Ucraina din Luxemburg, și anume 14 ambulanțe blindate produse de compania britanică Venari. Vehiculele vor fi trimise pe linia frontului în viitorul apropiat", se arată în mesajul postat pe Facebook.

UPDATE 12 martie 2023, 18.37, BBC: Armata ucraineană susţine că a respins zeci de atacuri ale trupelor ruse în ultimele 24 de ore

Armata ucraineană a anunţat că a respins zeci de asalturi ale trupelor ruse în ultimele 24 de ore. Forţele ruse şi-au concentrat ofensiva în cinci zone principale, inclusiv în Avdiivka şi Bahmut, în regiunea Doneţk. Ucraina susţine că au fost ucişi 200 de soldaţi în ultima zi de lupte, informează BBC.

UPDATE 12 martie 2023, 18.00, Rușii au introdus în luptă cel mai modern tanc din arsenal, T-90.

Oficiosul rus Ria Novosti a prezentat imagini cu tancul în luptă în Luhansk.

content-image

Update 12 martie 2023, 16.53 Lupte crâncene în regiunea ucraineană Doneţk: Rusia susţine că a ucis peste 220 de soldaţi ucraineni în 24 de ore

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forţele sale continuă să desfăşoare operaţiuni militare în regiunea Donetsk, în estul Ucrainei, afirmând că au ucis peste 220 de militari ucraineni în ultimele 24 de ore, relatează Reuters

UPDATE 12 martie 2023, 15.22 - Zelenski publică imagini îngrozitoare din Ucraina

”Acesta este autoportretul Rusiei, pe care îl pictează acolo unde ar fi fost o viață normală (...) Rusia a devenit sinonimă cu teroarea și va deveni un exemplu de înfrângere și de pedeapsă dreaptă", a subliniat el.

UPDATE 12 martie 2023, 14.22 - Ucrainenii le-au întins o cursă rușilor la AZOM

Potrivit CNN, serviciul Gărzii de Frontieră din Ucraina a publicat sâmbătă detalii despre unele confruntări între trupele ucrainene şi luptătorii companiei militare private ruseşti Wagner.

Într-un videoclip publicat pe site-ul Gărzii de Frontieră ucrainene, sunt prezentate imagini din complextul industrial din Bakhmut. "Zilele trecute, unitatea de frontieră a detaşamentului din Luhansk a dus o luptă poziţională cu forţele inamice în zona uneia dintre întreprinderile industriale. Cu o zi înainte, apărătorii ucraineni au rezistat la mai multe atacuri de asalt ale invadatorilor. Pentru a continua ofensiva, mercenarii ruşi s-au retras într-unul dintre ateliere şi şi-au adunat forţele", relatează Garda de Frontieră, adăugând că ulterior ucrainenii au lansat un contraatac. "O unitate ucraineană a reuşit să-l doboare pe cel care păzea cu o mitralieră intrarea în clădire. Apoi, un grup de recunoaştere terestră al poliţiştilor de frontieră a reuşit să intre şi i-a eliminat pe wagnerieni", susţine Poliţia ucraineană de Frontieră. "Pentru a distruge rezerva inamicului, poliţiştii de frontieră au pregătit o ambuscadă. Odată cu venirea întunericului, o surpriză îi aştepta pe cei care se apropiau de linia frontului. Lunetiştii de frontieră au neutralizat şase invadatori", a precizat Poliţia de Frontieră.

 

UPDATE 12 martie 2023, 13.31 - Ucrainenii nu renunță la Bakhmut

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat într-un interviu publicat duminică de presa germană că Ucraina va continua să apere oraşul Bahmut din estul ţării, scena unor lupte aprige între ruşi şi ucraineni care deja se desfăşoară de câteva luni şi care au provocat pierderi grele ambelor tabere. În ultimele 24 de ore, ruşii nu au reuşit să mai avanseze în oraş, după ce au părut în avantaj, iar armata ucraineană, în pregătirea unei ofensive, spune că rezistă.

"Dacă ne-am retrage din Bahmut, ce s-ar schimba? Rusia ar lua Bahmutul şi apoi şi-ar continua ofensiva împotriva Ceasiv Iar, astfel încât fiecare oraş ar putea avea apoi aceeaşi soartă", a declarat Dmitro Kuleba într-un interviu pentru săptămânalul german Bild am Sonntag.

UPDATE 12 martie 2023, 11.50 - Rușii au atacat orașul Sloviansk

Armata rusă a tras, duminică, asupra oraşului ucrainean Sloviansk, din regiunea estică Donețk. În urma atacului, a fost avariat un segment de cale ferată - potrivit șefului administrației militar-civile a orașului, Vadim Liah.

UPDATE 12 martie 2023, 11.40 - Se trage din toate direcțiile la Bakhmut

Sute de militari ruși și ucraineni au murit în ultimele 24 de ore în bătălia de la Bakhmut. Informația este confirmată de ambele tabere, potrivit Sky News.

Se pare că un râu care traversează orașul din estul Ucrainei este actuala linie de front. Forțele Kremlinului continuă să lanseze atac după atac asupra pozițiilor defensive ucrainene.

UPDATE 12 martie 2023, 11.14 - Rușii admit bătăliile pentru putere din jurul lui Putin

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat că există lupte interne în cercul apropiat lui Vladimir Putin, după ce Kremlinul a cedat controlul centralizat asupra spaţiului informaţional rusesc, iar liderul rus se pare că nu poate repara cu uşurinţă această situaţie, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză asupra războiului din Ucraina.

Jurnalişti apropiaţi de Kremlin, academicieni şi susţinători ai ideii de Novorossia au participat sâmbătă la Moscova la un forum cu tema: "Aspecte practice şi tehnologice ale războiului informaţional şi cognitiv în realităţile moderne". În timpul unei discuţii de grup, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus şi una dintre figurile centrale ale comunicărilor propagandistice oficiale, a declarat că Kremlinul nu poate repeta abordarea stalinistă de a stabili un echivalent modern al Biroului de Informaţii sovietic pentru a controla în mod centralizat spaţiul informaţional intern al Rusiei, din cauza luptelor dintre "elitele" - nespecificate - de la Kremlin.

UPDATE 12.03.2023, 10.19 - Ucrainenii au ucis peste 1000 de militari ruși

Forţele ucrainene au lichidat 1.090 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul ocupanţilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 159.090 - potrivit unui raport publicat, duminică, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 304 avioane și 289 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.466 (+8) de tancuri ale armatei ruse, 6.769 (+7) de vehicule blindate, 2.487 (+4) de sisteme de artilerie, 259 (+2) de sisteme de apărare antiaeriană, 493 de lansatoare multiple de rachete, 5.348 (+4) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.108 drone, 907 rachete de croazieră și tehnică specială (242 unități).

UPDATE 12.03.2023, 9.06 - Ucrainenii rezistă la Bakhmut

Polițiștii de frontieră ucraineni continuă să lupte pentru Bahmut (regiunea Donețk) și mențin orașul sub controlul lor - scrie, duminică, agenţia de presă RBC. "Rămânem pe poziții, le menținem. Ocupanții sunt în apropiere. Dar nu-i nimic, rezistăm" - a declarat un polițist de frontieră, adăugând că trebuie ca ruşii "să se împuște între ei".

UPDATE 12.03.2023, 8.40 - Ucraina schimbă măsurile de securitate

Ucraina implementează măsuri de securitate suplimentare după atacul masiv de săptămâna aceasta, a anunțat ministrul ucrainean de Interne, potrivit CNN.

Oficialii pun în aplicare măsuri suplimentare de securitate și apărare în întreaga Ucraină pentru a proteja infrastructura critică și zonele rezidențiale de un alt atac rusesc la nivelul întregii țări, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klymenko, la televiziunea națională.

UPDATE 12.03.2023, 7.50 - Ministrul de externe Kuleba cere Germaniei accelerarea livrărilor de muniţie şi antrenarea piloţilor ucraineni

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Germaniei, într-un interviu publicat duminică, să accelereze livrările de muniţie şi să înceapă antrenarea piloţilor ucraineni pe avioanele de luptă occidentale, informează Reuters preluat de Agerpres.

Dmitro Kuleba a declarat pentru ziarul Bild am Sonntag că deficitul de muniţii este problema "numărul unu" în încercarea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei. El a adăugat că producătorii germani de arme i-au spus la Conferinţa de securitate de la Munchen luna trecută că sunt gata să livreze, dar aşteaptă ca guvernul să semneze contractele."Deci problema este la guvern", a spus Kuleba.

Ministrul ucrainean de externe a precizat că nu se aşteapă ca aliaţii occidentali să livreze prea curând Ucrainei avioanele de luptă pe care le-a cerut, dar consideră că piloţii ucraineni ar trebui oricum antrenaţi, astfel încât să fie pregătiţi odată ce decizia va fi luată. Dacă Germania ar antrena piloţi ucraineni, acesta ar fi un "mesaj clar al angajamentului său politic", a spus el.

Kuleba a mai declarat că Ucraina va continua să apere oraşul Bahmut, ţinta atacurilor ruseşti din ultimele şase luni."Dacă ne-am retrage din Bahmut, ce s-ar schimba? Rusia ar lua Bahmut şi apoi ar continua ofensiva împotriva Ceasiv Iar, astfel încât fiecare oraş dincolo de Bahmut ar putea avea aceeaşi soartă".

Întrebat cât timp ar putea susţine apărarea Bahmutului forţele ucrainene, şeful diplomaţiei ucrainene a refuzat să dea un răspuns precis. El a comparat forţele ucrainene cu oamenii care îşi apără casa împotriva unui intrus care încearcă să îi omoare şi să le ia tot ce au.

UPDATE 12.03.2023, 7.35 Statul Major General al Ucrainei a anunțat că sute de soldați ruși au murit sau au fost răniți și scoși din luptă în ultimele 24 de ore și că Înaltul Comandament a luat decizia să continue apărarea pentru că e cel mai bun mod de a măcina forțele invadatoare - DETALII

UPDATE 12.03.2023, 06.17 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a confirmat că există lupte interioare în cercul interior al Kremlinului, că Kremlinul a cedat controlul centralizat asupra spațiului informațional rus și că, aparent, președintele rus Vladimir Putin nu poate rezolva cu ușurință acest lucru.

Jurnaliştii, academicienii şi susţinătorii Novorossiya de la Kremlin au organizat un forum despre „aspectele practice şi tehnologice ale războiului informaţional şi cognitiv în realităţile moderne” la Moscova pe 11 martie. În timpul unei discuții, Zakharova a declarat că Kremlinul nu poate replica abordarea stalinistă de a stabili un echivalent modern al Biroului de Informații sovietic pentru a controla central spațiul informațional intern al Rusiei din cauza luptei dintre „elitele” nespecificate ale Kremlinului. Declarația lui Zakharova este demnă de remarcat și susține câteva dintre evaluările de lungă durată ale ISW cu privire la deteriorarea regimului Kremlinului și a dinamicii controlului spațiului informațional. Declarația susține mai multe evaluări: că există lupte interne la Kremlin între membri cheie ai cercului interior al lui Putin; că Putin a cedat în mare parte spațiul informațional rusesc de-a lungul timpului unei varietăți de actori cvasi-independenți; și că Putin aparent nu poate lua măsuri decisive pentru a recâștiga controlul asupra spațiului informațional rusesc. Nu este clar de ce Zakharova – un purtător de cuvânt experimentat – ar fi recunoscut în mod deschis aceste probleme într-un cadru public.

UPDATE 12.03.2023, 05.53 Finanțatorul Wagner Yevgeny Prigojin a spus că va transforma Grupul Wagner într-o organizație militară paralelă de elită ideologică dură după bătălia de la Bakhmut.

Prigojin a declarat pe 11 martie că Grupul Wagner va începe un nou val de recrutare după capturarea preconizată a orașulului Bakhmut și se va reforma într-o armată cu o componentă ideologică. Grupul Wagner a extins recent centrele de recrutare în toată Rusia, inclusiv centre și programe axate pe recrutarea tinerilor. O sursă de știri regională rusă a declarat pe 11 martie că Grupul Wagner a deschis șase centre de recrutare în școli și cluburi sportive pentru tineri din Altai, Zabaykalsky și Krasnoyarsk Krais și Irkutsk Oblast. O sursă de știri a opoziției ruse a raportat pe 11 martie că Ministerul Educației din Apatity, regiunea Murmansk a inclus personal Wagner la o lecție de orientare în carieră pentru a spune „povești eroice” și pentru a promova grupul de tineri Wagneryonok [„micul Wagner”] și tabăra de vară din Crimeea. Grupul Wagner urmărește probabil să le insufle brandul ideologic extremist al ultranaționalismului rus al lui Prigojin. Prigojin ar putea încerca să restructureze Grupul Wagner într-o organizație militară paralelă de elită ideologică dură pentru a-și crea un rol specializat în rândul forțelor ruse din Ucraina, deoarece rolul său anterior în asigurarea exclusivă a câștigurilor tactice se risipește odată cu probabilul moment de culminare a Grupului Wagner în jurul Bakhmut.

UPDATE 12.03.2023, 05.29 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la nord-est de Kupyansk pe 11 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Hryanykivka (18 km nord-est de Kupyansk) și Masiutivka (15 km nord-est de Kupyansk).

Imaginile geolocalizate publicate pe 11 martie indică faptul că forțele ruse probabil controlează Pershotravneve (22 km est de Kupyansk). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse mențin o prezență militară semnificativă în zonele de-a lungul graniței ruse cu Oblastul Harkov pentru a fixa forțele ucrainene în direcția Kupyansk pentru a împiedica forțele ucrainene să transfere personal în alte zone din Ucraina.

UPDATE 12.03.2023, 05.05 Surse ucrainene au raportat că forțele ucrainene au înaintat spre Svatove.

O sursă media ucraineană a raportat pe 11 martie că forțele ucrainene au intrat în Kuzemivka (14 km nord-vest de Svatove) la o dată nespecificată și acum dețin poziții la 11 km distanță de Svatove.

UPDATE 12.03.2023, 04.37 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona Kreminna pe 11 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Kreminna, Nevske (18 km nord-vest de Kreminna) și la 31 km sud de Kreminna, lângă Bilohorivka, Spirne și Fedorivka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri în direcția Terny (la 17 km vest de Kreminna) și că elemente ale Regimentului 331 Aeropurtat de Gardă din Divizia 98 Aeropurtată de Gardă operează de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, probabil în zonele forestiere din apropierea Kreminnei. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au contraatacat lângă Chervonopopivka (6 km nord de Kreminna).

UPDATE 12.03.2023, 04.02 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în și în jurul orașului Bakhmut, dar nu au făcut niciun progres confirmat în oraș pe 11 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmut; nord-est de Bakhmut lângă Paraskoviivka (3 km nord-est); nord-vest de Bakhmut lângă Zalizianske (10 km nord-vest), Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest) și Bohdanivka (6 km nord-vest); și la vest de Bakhmut lângă Ivanivske (5 km vest). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a remarcat pe 11 martie că luptele din Bakhmut au fost mai intense săptămâna aceasta decât în săptămâna precedentă și că au existat 23 de lupte în Bakhmut numai în ultima zi. Bloggeri ruși au susținut că forțele Grupului Wagner au traversat râul Bakhmutka în estul Bakhmut și se îndreaptă spre centrul orașului. Imaginile geolocalizate ale finanțatorului grupului Wagner Yevgeny Prigozhin arată că acesta se afla la aproximativ 1,5 kilometri distanță de centrul administrativ al Bakhmutuluit. Mai mulți bloggeri ruși au susținut în special că forțele ucrainene se pregătesc pentru o contraofensivă în Bakhmut.

UPDATE 12.03.2023, 03.46 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei de front din orașul Avdiivka–Donețk pe 11 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au condus ofensive fără succes către Avdiivka însăși; în zona Avdiivka de lângă Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka), Severne (5 km vest de Avdiivka) și Tonenke (6 km vest de Avdiivka); la periferia de nord-vest a orașului Donețk, lângă Pervomaiske, Nevelske, Vodyane și Krasnohorivka; și la periferia de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka și Novomykhailivka. Un blogger rus a susținut că trupele ruse atacă Severne și Kamianka, au avansat lângă Pervomaiske și luptă împotriva apărării rigide ucrainene din Marinka.

Citește și: Kievul a ordonat Bisericii Ortodoxe Ucrainene să părăsească un complex mănăstiresc ucrainean

UPDATE 12.03.2023, 03.23 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul Oblastului Donețk pe 11 martie.

Bloggerii ruși au distribuit imagini ale personalului Brigăzii 155 Infanterie Navală, susținând că sunt încă implicați în lupte aprige lângă Vuhledar, în ciuda afirmațiilor recente privind pierderile masive suferite de Brigadă în timpul atacurilor asupra Vuhledar. Un blogger rus a postat imagini cu forțele ruse folosind muniție incendiară pentru a viza pozițiile ucrainene din Vuhledar.

UPDATE 12.03.2023, 03.15 Forțele ruse continuă să construiască fortificații în regiunea Zaporijia.

Imaginile din satelit publicate pe 9 martie arată că forțele ruse au extins semnificativ fortificațiile la nord de Chystopillia, regiunea Zaporijia, între decembrie 2022 și 9 martie 2023. Forțele ruse își extind probabil fortificațiile în această zonă pentru a apăra autostrăzile N30 și T0408 în Tokmak, un nod logistic important pentru spatele frontului Rusiei, care se află la 15 km de Melitopol de-a lungul autostrăzii T0401. Forțele ruse caută probabil să securizeze linii mari de comunicații terestre (GLOC) în Melitopol în cazul unei potențiale viitoare contraofensive ucrainene.

UPDATE 12.03.2023, 02.40 Forțele ucrainene continuă să vizeze logistica rusă și zonele de concentrare a forțelor din sudul Ucrainei.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat pe 10 martie că forțele ucrainene au lovit trei depozite de muniții rusești, apărare antiaeriană și patru zone de concentrare a forței de luptă și echipamente pe malul de est (stânga) al Niprului în Oblastul Herson în 9 și 10 martie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat, de asemenea, că forțele ucrainene au lovit poziții rusești pe Capul Kinburn din regiunea Mykolaiv. Surse ucrainene au sugerat pe 11 martie că forțele ucrainene au lovit poziții rusești în apropiere de Mariupol, regiunea Donețk, dar surse ruse au negat că forțele ucrainene au efectuat lovituri în zonă.

UPDATE 12.03.2023, 02.03 Forțele ruse au continuat focul de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunea Herson pe 11 martie.

Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit infrastructura civilă în orașele Herson și Zaporijia.

UPDATE 12.03.2023, 01.39 Autoritățile ruse continuă să lupte pentru a reprima dezertarea și rezistența la prelungirea forțată a contractelor militare.

O sursă de știri regională rusă a raportat pe 10 martie că o instanță militară din Moscova va judeca opt soldați mobilizați din regiunea Kaliningrad pentru dezertare, acuzație care ar putea duce la o pedeapsă de închisoare de până la 15 ani. Un post de știri rus a declarat pe 10 martie că voluntarii din Tatarstan cu contracte expirate încearcă să se întoarcă acasă, dar sunt supuși urmăririi penale în temeiul articolelor privind dezertarea. O sursă a opoziției ruse a distribuit pe 10 martie o plângere scrisă a unității militare 24314, aflată în prezent în regiunea Rostov, adresată procurorului militar din Districtul Militar de Sud al Rusiei, în care soldații s-au plâns că, comandanții lor îi împiedică să plece, îi numesc dezertori,

UPDATE 12.03.2023, 01.25 Autoritățile ruse continuă să trimită în judecată rezistența internă limitată la mobilizare și la războiul din Ucraina.

O sursă a opoziției ruse a susținut pe 10 martie că autoritățile ruse au reținut și au obținut o mărturisire de la un rezident din Bashkiria în vârstă de 22 de ani, suspectat de comiterea unui atac incendiar care a dat foc unei camere de relee, paralizând traficul feroviar pe o porțiune a liniei de cale ferată care face legătura între Sibay și Almukhametovo și Bashkortostan. O sursă din opoziție rusă a declarat pe 10 martie că o instanță districtuală din Makhachkala, Daghestan a condamnat pe 10 februarie un bărbat la 1,5 ani de închisoare pentru proteste nonviolente la mobilizare. Sursa de știri a opoziției ruse Dozhd a raportat la 10 martie că o instanță din Petrozavodsk, Republica Karelia, l-a condamnat pe vicepreședintele organizației de tineret activist „Alianța Civilă a Rusiei” pentru că ar fi încercat să saboteze o cale ferată din Petrozavodsk.

UPDATE 12.03.2023, 01.06 Oficialii ruși de ocupație continuă să folosească serviciile de asistență medicală pediatrică pentru a genera dependență de sistemul de sănătate rus.

Șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a susținut că, începând cu 11 martie, 13 brigăzi de medici ruși au efectuat examinări medicale pe aproape 70.000 de copii cu vârste între 2 și 17 ani din teritoriile ocupate ale Ucrainei. Pushilin a susținut că Kremlinul a alocat peste 1,4 miliarde de ruble (aproximativ 18,4 milioane de dolari) pentru examinările medicale ale copiilor din zonele ocupate. ISW a raportat anterior că oficialii ruși de ocupație ar putea folosi infrastructura medicală pentru a identifica și deporta copiii ucraineni în Rusia sub pretextul că au nevoie de îngrijiri medicale mai avansate.

UPDATE 12.03.2023, 00.46 Kremlinul continuă să încerce să transfere povara financiară a integrării teritoriilor ocupate rusești asupra autorităților regionale ruse.

Guvernatorul Sankt Petersburgului Alexander Beglov s-a întâlnit cu șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pushilin, la Mariupol, unde susține că autoritățile din Sankt Petersburg reînnoiesc echipamentul medical dintr-un spital din Mariupol și ajută la refacerea reședințelor, școlilor și tranzitului intraurban. Consilierul primarului ucrainean al Mariupolului, Petro Andryushchenko, a susținut că Beglov le-a promis muncitorilor din construcții de la Mariupol restanțele salariale (plătirea angajaților pentru munca finalizată într-o perioadă de plată anterioară în loc de cea actuală) până pe 13 martie, menționând că lucrătorii primesc salariu pentru perioadele de plată anterioare, dar nu primesc plăți pentru munca curentă și că oficialii de ocupație deturnează banii din perioada curentă.

UPDATE 12.03.2023, 00.17 Autoritățile de ocupație ruse ar putea încerca să constrângă civilii din teritoriile ocupate să plece departe de linia frontului.

Șeful administrației ucrainene din Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele ruse au întrerupt comunicațiile mobile în așezările din apropierea frontului, forțând civilii să se apropie de regiunea ocupată Lugansk pentru a comunica cu familiile lor.

ȘTIRE INIȚIALĂ Filiala regională din Ural a unei agenții de presă de stat ruse a susținut pe 10 martie că Rusia pregătește o campanie de recrutare pe scară largă, care urmează să fie lansată la 1 aprilie, menită să atragă aproximativ 400.000 de noi soldați contractuali.

Guvernatorii din mai multe regiuni au început pregătirile pentru campania viitoare. Este extrem de puțin probabil ca eforturile rusești de recrutare să reușească să recruteze un număr semnificativ de soldați, cu atât mai puțin ținta foarte mare de recrutare a 400.000 de soldați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.