Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Israel: Israelul va elibera 'până la' 150 de deţinuţi închişi pe motive de securitate în schimbul a 'până la' 50 de ostatici

usatoday.com
razboi israel

Guvernul israelian şi Hamas au convenit, miercuri, asupra unei pauze de patru zile a luptelor pentru a permite eliberarea a 50 de ostatici deţinuţi în Gaza în schimbul a 150 de palestinieni încarceraţi în Israel, precum şi intrarea ajutorului umanitar în enclava asediată. Conform acordului de armistiţiu, Israelul va elibera "până la" 150 de deţinuţi închişi pe motive de securitate în schimbul a "până la" 50 de ostatici în primele 4 zile, la care se vor adăuga alţi prizonieri care vor fi eliberaţi, în acelaşi raport de trei la unu, din lista de 300 de prizonieri, dacă vor fi eliberaţi şi alţi ostatici.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel.

UPDATE 23 noiembrie, ora 13.00 - Ministrul de externe spaniol, Jose Manuel Albares, a declarat joi că ţara sa este în favoarea încetării umanitare a focului între Israel şi Hamas, "în viitorul foarte apropiat".

"Poziţia noastră în privinţa Palestinei şi a poporului palestinian este clară. Suntem în favoarea unui stat palestinian. În viitorul foarte apropiat, ceea ce este cu adevărat urgent este să se ajungă la încetarea umanitară a focului", a declarat Albares în cadrul unui interviu acordat postului de radio spaniol RNE. Existenţa unui stat palestinian "va fi cea mai bună garanţie pentru pace în Orientul Mijlociu", a declarat ministrul spaniol, înaintea unei vizite a premierului Pedro Sanchez în Israel şi Cisiordania, programate joi.

UPDATE 23 noiembrie, ora 11.58 - Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a afirmat joi că Israelul "nu a realizat niciunul dintre obiectivele sale" în cele peste 40 de zile de război contra Hamas, informează AFP.

"Dacă facem o analiză după 40 de zile, (putem spune că) duşmanul a fost învins", a declarat Raisi într-un discurs, citat de agenţia de presă oficială Irna. Iar cu acest "armistiţiu temporar, trebuie să spunem că poporul palestinian şi rezistenţa au obţinut o mare victorie", a adăugat el.

UPDATE 23 noiembrie, ora 11.15 - Hezbollah lansează cel mai mare atac asupra Israelului de la începutul războiului. În mai multe comunități din Galileea Superioară, aproape de granița cu Liban, sună sirenele antiaeriene. Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 noiembrie, ora 10.45 - Directorul celui mai mare spital din Fâşia Gaza a fost arestat de forţele israeliene, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

Şi alţi medici au fost arestaţi alături de directorul spitalului Al Shifa, Mohammed Abu Salmiya, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt Ashraf Al-Qidra. Potrivit informaţiilor, Abu Salmiya a fost arestat în timp ce era evacuat în cadrul unui convoi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

UPDATE 23 noiembrie, ora 10.00 - Armata israeliană a oferit joi dimineaţă o actualizare a ofensivei sale din Fâşia Gaza, precizând că a lovit 300 de obiective ale Hamas.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat pe platforma de socializare online X că au lansat atacuri "din aer, în ultimele 24 de ore, inclusiv asupra unor sedii operaţionale, tuneluri subterane, depozite şi centre de producţie pentru dispozitive explozibile improvizate, precum şi asupra unor poziţii de lansare a rachetelor antitanc." IDF precizează că a ţintit zona din jurul oraşului Jabalia, în nordul Fâsiei Gaza şi a "distrus" un tunel descoperit în localitatea Beit Hanoun.

UPDATE 23 noiembrie, ora 09.15 - Fiul lui Mohamed Raad, preşedintele grupului Hezbollah din parlamentul libanez, precum şi alţi patru luptători, au fost ucişi miercuri într-un bombardament israelian în sudul Libanului, a anunţat mişcarea şiită, informează AFP.

Abbas Raad "a căzut martir pe drumul spre Ierusalim", a scris Hezbollah într-o declaraţie, utilizând termenii pe care îi foloseşte pentru a anunţa moartea luptătorilor săi de la începutul războiului, pe 7 octombrie, dintre Israel şi Fâşia Gaza.

content-image

UPDATE 23 noiembrie, ora 08.45: Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a avertizat cu privire la o extindere a războiului dintre Israel şi Hamas dacă un armistiţiu care ar trebui să intre în vigoare joi nu va dura, informează AFP.

"Nu căutăm o extindere a războiului", dar "dacă războiul creşte în intensitate, toate posibilităţile sunt deschise" pentru o extindere a sa, a spus ministrul a cărui ţară nu recunoaşte existenţa Israelului şi sprijină Hamas şi Hezbollah-ul libanez.

Amir-Abdollahian a mai declarat că premierul israelian Benjamin "Netanyahu nu-şi poate realiza visul de a distruge Hamas".

UPDATE 23 noiembrie, ora 08.20 - Ministrul saudit de Externe, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, a discutat telefonic cu secretarul de stat american Antony Blinken despre modalităţi de a opri escaladarea militară periculoasă din Gaza şi vecinătate.

Ministrul saudit de Externe "a subliniat respingerea categorică din partea Regatului a strămutării forţate a locuitorilor din Gaza şi importanţa unei acţiuni serioase şi eficiente a comunităţii internaţionale pentru a face faţă tuturor încălcărilor în curs ale forţelor de ocupaţie israeliene şi a încălcărilor repetate de către acestea a dreptului internaţional şi a dreptului internaţional umanitar", conform sursei citate.

UPDATE 23 noiembrie, ora 07.45: Răsturnare de situație: cum și când se va produce, de fapt, eliberarea ostaticilor Hamas

Eliberarea ostaticilor în cadrul armistiţiului temporar dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas nu va avea loc înainte de vineri, a declarat consilierul israelian pentru securitate naţională, zădărnicind speranţele rudelor că unii dintre ei vor fi eliberaţi joi, după ce un oficial Hamas anunţase că înţelegerea ar intra în vigoare joi, la ora locală 10:00, relatează Reuters, informează News.ro.

Israelul şi Hamas au convenit la începutul zilei de miercuri asupra unei încetări a focului în Gaza pentru cel puţin patru zile, pentru a permite intrarea ajutorului umanitar şi pentru a elibera cel puţin 50 de ostatici deţinuţi de militanţii din enclavă în schimbul a cel puţin 150 de palestinieni încarceraţi în Israel.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 noiembrie, ora 07.05: Joe Biden a înroșit telefonul: președintele s-a implicat direct în negocierile dintre Israel și Hamas/ Atenționare pentru guvernul israelian

Casa Albă a anunţat că preşedintele american Joe Biden a vorbit miercuri cu liderii din Qatar, Egipt şi Israel despre acordul de eliberare a ostaticilor şi armistiţiu din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, aflaţi în război de mai bine de o lună, transmite AFP, informează Agerpres.

Administraţia americană a negociat alături de partenerii săi din Qatar şi Egipt în favoarea acestui acord anunţat marţi seară, ce prevede eliberarea unor ostatici aflaţi în mâinile Hamas în schimbul unor palestinieni reţinuţi de Israel şi încetarea ostilităţilor timp de patru zile.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 noiembrie, ora 06.55: Ambasadorul Israelului în România: 'Nu putem negocia pacea, putem negocia încetarea focului'

Israelul nu negociază pacea! Este anunțul clar făcut de ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, care a vorbit despre pericolul pe care Iranul îl reprezintă în zona Orientului Mijlociu la o reuniune dedicată diplomației.

Azar a vorbit și despre parteneriatul pe care România îl are cu Israelul și a transmis autorităților de la București că este momentul prielnic pentru a investi în industria apărării și că multe firme israeliene vor să construiască fabrici în România.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 noiembrie, ora 05.20: 'Niciun ostatic israelian deţinut de Hamas nu va fi eliberat azi': Israelul anunță schimbări în negocieri, fără a oferi explicaţii

Niciun ostatic israelian deţinut de Hamas nu va fi eliberat înaintea zilei de vineri, a anunţat miercuri noaptea şeful Consiliului Naţional de Securitate din Israel, Tzachi Hanegbi, în timp ce armistiţiul şi primele eliberări erau aşteptate joi, informează AFP, citat de Agerpres.

"Negocierile pentru eliberarea ostaticilor noştri continuă neîncetat". Începutul eliberării nu va avea loc "înainte de vineri", a indicat acesta într-un comunicat de presă, fără a oferi explicaţii.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 noiembrie, ora 04.50: Pauza dinaintea furtunii: Netanyahu nu renunță la planul inițial: 'Victorie absolută împotriva Hamas' / Ce i-a transmis Joe Biden

Benjamin Netanyahu, a insistat că țara sa va lupta în continuare către "victoria absolută împotriva Hamas", informează Rador Radio România.

Netanyahu a anunțat că pauza de patru zile în privința conflictului, pauză ce urmează să intre în vigoare joi, nu schimbă obiectivele guvernului și că bombardamentul asupra Fâșiei Gaza va fi reluat. Timp de șase ore nu vor fi operațiuni de supraveghere aeriană deasupra Fâșiei Gaza.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 noiembrie, ora 01.35: Reacții din întreaga lume după acordul dintre Israel şi Hamas

Statele Unite, Rusia, China şi Uniunea Europeană (UE) au salutat, între alţii, anunţarea unui acord între Israel şi Hamas care prevede eliberarea a cel puţin 50 de ostatici în schimbul eliberării a 150 de de deţinuţi palestinieni şi unei încetări a focului timp de patru zile

Guvernul israelian a dat undă verde unui acord în vederea eliberării a 50 de ostatici ai Hamas în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni şi unui armistiţiu de patru zile în Fâşia Gaza, un prim semn tangibil de răgaz după săptămâni de război.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.