Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Israel: Cineva a pariat împotriva bursei israeliene în zilele dinaintea atacului Hamas din 7 octombrie

Al Jazeera
gaza explozie 21

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va permite ca Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), care guvernează în unele zone din Cisiordania, să preia controlul asupra Fâşiei Gaza în cazul în care Israelul va reuşi să înlăture Hamas de la putere. "Nu voi face greşeala de a permite ANP să conducă în Gaza pentru că va fi la fel ca Hamas”.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel.

UPDATE 5 decembrie, ora 23,40:"Urât, jignitor, dezordonat": Familiile prizonierilor israelieni își exprimă furia după întâlnirea cu Netanyahu

O întâlnire de astăzi între cabinetul de război al Israelului și prizonierii israelieni eliberați și familiile acestora a degenerat pe alocuri în furie față de premierul Benjamin Netanyahu, potrivit celor prezenți.

Mai mulți participanți au declarat că s-au simțit nerespectați de oficiali, în timp ce familiile celor încă ținuți prizonieri în Gaza au făcut presiuni pentru a se face mai mult pentru a asigura eliberarea lor.

Dani Miran, al cărui fiu, Omri, a fost luat în captivitate la 7 octombrie, a declarat pentru Canalul 13 din Israel că a ieșit în mijlocul ședinței

"Nu voi intra în detaliile a ceea ce s-a discutat la întâlnire, dar toată această reprezentație a fost urâtă, jignitoare, dezordonată", a spus el, acuzând totodată guvernul că a făcut o "farsă" din această problemă.

"A fost o întâlnire foarte turbulentă, mulți oameni au țipat", a declarat Jennifer Master, al cărei partener, Andrey, se află printre captivi, pentru postul israelian Channel 12. "Cu toții încercăm să ne asigurăm că cei dragi ai noștri ajung acasă".

UPDATE 5 decembrie, ora 23,05: UNIFIL consideră "alarmantă" creșterea violențelor la frontiera dintre Liban și Israel

Agenția ONU însărcinată cu supravegherea frontierei dintre Liban și Israel a făcut apel la calm într-o postare pe X.

Declarația a fost făcută după ce armata libaneză (LAF) a anunțat anterior că unul dintre soldații săi a fost ucis într-un bombardament israelian asupra teritoriului libanez.

"Este pentru prima dată, un soldat al LAF a fost ucis în această perioadă critică. Forțele armate libaneze nu s-au angajat într-un conflict cu Israelul", se arată în postarea UNIFIL.

"În ultimele zile, am asistat la o creștere rapidă și alarmantă a violențelor. Continuăm să îi îndemnăm pe cei care fac schimb de focuri de-a lungul liniei albastre să pună capăt ciclului de violență, care ar putea duce la consecințe devastatoare pentru oamenii de ambele părți ale liniei albastre", a continuat aceasta.

Linia albastră este o linie de demarcație între Liban și Israel, stabilită de ONU în 2000 pentru a determina dacă forțele israeliene s-au retras complet din Liban.

UPDATE 5 decembrie, ora 22,10: Netanyahu spune că doar armata israeliană poate asigura că Gaza rămâne "demilitarizată" după război

Premierul israelian a indicat din nou că intenționează ca forțele israeliene să preia securitatea în Gaza pe termen nelimitat după încheierea războiului.

În timpul unei conferințe de presă, Netanyahu a declarat că Gaza mus rămâne "demilitarizată".

"Nicio forță internațională nu poate fi responsabilă pentru acest lucru", a spus el, respingând o posibilitate care a fost vehiculată de SUA și de alți aliați apropiați ai Israelului.

Netanyahu a declarat că armata israeliană este singura forță capabilă să asigure securitatea. "Nu sunt pregătit să închid ochii și să accept orice alt aranjament", a spus el.

Israelul și-a retras armata și coloniștii din Fâșia Gaza în 2005, iar apoi a impus o blocadă severă terestră, aeriană și maritimă asupra enclavei. În conformitate cu dreptul internațional, Israelul este considerat în continuare că ocupă Gaza.

UPDATE 5 decembrie, ora 20,12: Obiectivul Israelului de "eliminare" a Hamas este departe de a fi atins - Raport

După 60 de zile de război, principalul obiectiv al Israelului de a "elimina" Hamas încă nu a fost atins.

Potrivit Washington Post, aproximativ 5.000 de luptători Hamas au fost uciși în conflict din cei 30.000 de soldați din aripa sa militară.

Citând trei oficiali de securitate israelieni neidentificați, publicația a relatat că Hamas este încă activă în nordul Gaza, chiar dacă Israelul extinde acum operațiunile terestre spre sud.

"Deși o mare parte din orașul Gaza a fost distrus de loviturile aeriene, forțele terestre [israeliene] nu au intrat încă în unele dintre principalele bastioane ale Hamas de acolo", se arată în raportul de presă.

Între timp, uciderea civililor din Gaza continuă zilnic, aproximativ 16.000 de morți - inclusiv 5.000 de copii.

UPDATE 5 decembrie, ora 18,40: Iordania critică o nouă așezare israeliană în Ierusalimul de Est ocupat

Ministerul de Externe al Iordaniei afirmă că ultima extindere a așezării, care este "respinsă și condamnată", "reprezintă o încălcare flagrantă și gravă a dreptului internațional și a rezoluțiilor privind legitimitatea internațională".

Măsurile unilaterale luate de Israel echivalează cu "crime de război", punând în pericol eforturile de a ajunge la o soluționare pașnică a conflictului și de a obține o pace justă și cuprinzătoare, se arată într-o declarație.

Potrivit Ir Amim - o organizație care se concentrează asupra conflictului israeliano-palestinian din Ierusalim - autoritățile israeliene au aprobat prima nouă colonie majoră în Ierusalimul de Est ocupat de la construirea Givat Hamatos în 2012.

Acest plan are ramificații dezastruoase, a declarat grupul. "Acesta va extinde cuplajul de colonii israeliene de-a lungul graniței sudice a Ierusalimului de Est, izolându-l și mai mult de sudul Cisiordaniei de Vest, în timp ce va fractura spațiul palestinian și va epuiza mai multe terenuri libere pentru dezvoltarea palestiniană."

UPDATE 5 decembrie, ora 17,20: Un general israelian spune că forțele armate au avut parte de "cea mai intensă zi" de lupte

Un comandant israelian de rang înalt afirmă că forțele armatei au fost angajate în cea mai intensă zi de lupte de la începutul atacului terestru din Gaza,

"Ne aflăm în cea mai intensă zi de la începutul operațiunii terestre", a declarat generalul Yaron Finkelman, comandantul comandamentului de sud al armatei.

Aceasta a venit în timp ce armata israeliană a declarat că trupele sale sunt angajate în lupte terestre în interiorul Khan Younis, în sudul Gaza.

UPDATE 5 decembrie, ora 16,20: Agenția ONU pentru refugiați spune că nu poate asigura noi persoane strămutate în Rafah

Thomas White, șeful UNRWA pentru Gaza, spune că armata israeliană le spune oamenilor să părăsească estul orașului Khan Younis, numindu-l "zonă de luptă periculoasă".

"Le spun oamenilor să se deplaseze la Rafah pentru a primi asistență - dar noi nu suntem în măsură să asigurăm 100.000 de noi persoane [strămutate în interiorul țării]", a spus el

Agenția ONU care oferă ajutor refugiaților palestinieni a declarat anterior că ar putea vedea o jumătate de milion de persoane strămutate la Rafah.

"Rafah are în mod normal o populație de 280.000 de locuitori și găzduind deja aproximativ 470.000 de persoane strămutate intern nu va face față unei dublări a populației sale de persoane strămutate intern", a declarat anterior White.

UPDATE 5 decembrie, ora 13,25: Cineva a pariat împotriva bursei israeliene în zilele dinaintea atacului Hamas din 7 octombrie

Cu cinci zile înainte de cel mai sângeros atac din istoria Israelului, un avertisment ar fi putut să apară pe burse.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia și NYU, intitulat "Trading on Terror?", sugerează că un trader ar fi putut fi conștient de atacul care urma să aibă loc, a pariat împotriva economiei israeliene și a obținut un profit prin vânzarea în lipsă pe bursele din SUA și Israel, potrivit CBS News.

Detalii aici

content-image

UPDATE 5 decembrie, ora 07.45: ONU prevede un 'scenariu infernal' pentru Gaza dacă situația camioanelor cu ajutoare umanitare rămâne la fel de problematică

Doar 100 de camioane care transportau ajutoare umanitare şi 69.000 de litri de combustibil au intrat în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, a anunţat Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) într-o declaraţie făcută marţi dimineaţă, ora locală, potrivit CNN.

Un "scenariu şi mai infernal este pe cale să se desfăşoare" dacă nu se permite intrarea mai multor ajutoare în Gaza, a declarat luni coordonatorul umanitar al ONU, Lynn Hastings, într-o declaraţie, scrie news.ro.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 5 decembrie, ora 05.50: Informații tulburătoare: 'Doi civili au fost ucişi pentru fiecare luptător Hamas ucis în Fâşia Gaza' - oficial militar israelien

Un număr de aproximativ doi civili au fost ucişi pentru fiecare luptător Hamas ucis în Fâşia Gaza, au declarat luni înalţi oficiali militari israelieni sub protecţia anonimatului, informează AFP, citat de Agerpres.

"Nu spun că este bine că avem un raport de doi la unu", a spus un oficial la o conferinţă de presă, adăugând că utilizarea scuturilor umane face parte din "strategia de bază" a Hamas.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 5 decembrie, ora 01.00: Șefa Crucii, în Gaza devastată de război: 'Suferința este intolerabilă / Reper apelul nostru urgent'

"Repet apelul nostru urgent pentru ca civilii să fie protejați în conformitate cu legile războiului și pentru ca ajutorul să intre fără obstacole", a declarat Mirjana Spoljaric pe X, conform AFP.

Șefa Crucii Roșii adaugă că "ostaticii trebuie să fie eliberați, iar Comitetul Internațional al Crucii Roșii trebuie să fie lăsat să îi viziteze în siguranță".

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.