Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Israel: IDF anunță moartea a trei rezerviști în timpul luptelor din sudul Fâșiei Gaza/ Înalt oficial al Hamas, arestat la Jenin

depositphotos.com
razboi israel

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a făcut luni un apel ușor voalat către Statele Unite să reducă livrările de arme către Israel, din cauza pierderilor mari de civili în războiul său din Gaza, relatează Reuters.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel

UPDATE 13 februarie, ora 23,35: Cele mai importante evenimente din ultimele ore

CIJ recunoaște că a primit o cerere din partea Africii de Sud pentru intervenții suplimentare din partea instanței, în timp ce Israelul se pregătește pentru un atac așteptat asupra Rafah.

șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths, avertizează că un atac israelian asupra Rafah “ ar putea duce la un masacru în Gaza”.

Un medic de la Spitalul Nasser din Khan Younis îi spune lui Al Jazeera că forțele israeliene le spun celor de la unitate să evacueze, folosind difuzoare atașate la drone.

Hamas pretinde mai multe atacuri împotriva forțelor israeliene în Khan Younis.

SUA au declarat că jurnaliştii trebuie protejaţi după ce doi jurnalişti Al Jazeera au fost vizaţi într-un atac israelian cu drone în Gaza.

Ministrul israelian al Finanțelor, Bezalel Smotrich, a declarat că blochează transporturile de făină atât de necesară către Gaza, pe fondul unui risc tot mai mare de foamete în teritoriu.

UPDATE 13 februarie, ora 21,55:Autoritatea israeliană de reglementare ia în considerare penalizarea canalului TV din cauza remarcilor împotriva lui Netanyahu

A Doua Autoritate pentru Radio și Televiziune din Israel, care reglementează emisiunile comerciale din țară, a deschis o anchetă în Canalul 13, după ce un comentator l-a criticat pe Netanyahu în reţea pentru respingerea acordului Hamas de a elibera prizonierii şi de a asigura încetarea luptelor din Gaza, relatează Haaretz.

“Itherment a spus timp de o lună că Netanyahu nu are nici un stimulent real pentru eliberarea ostaticilor, a declarat, luni, un panelist al ”, Gil Tamari. “El îi vrea morți, ca sfinți martiri, pentru propriile sale motive

UPDATE 13 februarie, ora 20,35:Premierul Belgiei avertizează că incursiunea Rafah va avea ca rezultat o catastrofă umanitară ‘unmitată

Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, a avertizat că incursiunea în Rafah “ a produselor de îmbrăcăminte din Israel ar provoca o nouă catastrofă umanitară și ar duce la moartea a numeroși civili nevinovați, din nou, în cea mai mare parte, copii și femei”.

Vorbind la X, el a cerut o încetare imediată a focului, eliberarea tuturor captivilor din Gaza și planul “a pentru ziua de după”.

UPDATE 13 februarie, ora 19,05: Şeful UNRWA deplânge apelurile pentru închiderea agenţiei ONU pentru palestinieni ca 'nechibzuite'

Şeful UNRWA, Philippe Lazzarini, a calificat marţi apelurile pentru desfiinţarea acesteia ca "nechibzuite" şi că terminarea mandatului agenţiei ONU care le furnizează servicii esenţiale refugiaţilor palestinieni ar adânci criza umanitară în Gaza, informează Reuters.

Israelul a declarat că UNRWA, care îi ajută pe palestinieni de peste 70 de ani, nu este potrivită pentru acest scop, iar marii donatori au suspendat finanţarea ei după acuzaţii conform cărora 12 dintre miile de angajaţi palestinieni ai UNRWA sunt suspectaţi de implicare în atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a provocat războiul din Gaza.

"Am discutat cu statele membre despre toate aceste apeluri ca UNRWA să fie desfiinţată, terminată. Am avertizat despre impact, am spus că aceste apeluri sunt nechibzuite", a declarat şeful UNRWA, după o întâlnire cu statele membre la Naţiunile Unite la Geneva.

Chiar înainte de acuzaţiile israeliene, Israelul a cerut în mod repetat ca UNRWA să fie desfiinţată, argumentând că promovează sentimentul antiisraelian în rândul personalului ei.

UNRWA, despre care un purtător de cuvânt al agenţiei a spus că mai are aproximativ două săptămâni de finanţare înainte ca unele programe să fie întrerupte, contestă ferm aceste acuzaţii.

"Nu există absolut nicio altă agenţie a ONU sau ONG-uri internaţionale care să fi fost însărcinate în ultimele două decenii să ofere servicii similare guvernamentale precum educaţia pentru sute de mii de copii", a spus Lazzarini.

UNRWA a fost înfiinţată în 1949 în urma războiului de la înfiinţarea Israelului, când 700.000 de palestinieni au fugit sau au fost alungaţi din casele lor. Aproape întreaga populaţie din Gaza se bazează acum pe UNRWA pentru furnizări de bază, inclusiv alimente, apă şi produse pentru igienă.

În mai multe ţări arabe din Orientul Mijlociu, UNRWA furnizează unele servicii de bază refugiaţilor palestinieni şi urmaşilor acestora, cum ar fi asistenţa medicală şi educaţia.

Închiderea UNRWA nu ar avea doar impact asupra crizei din Gaza, a spus Lazzarini. "Dacă vrem să oferim o şansă oricărei tranziţii viitoare (post-conflict) de a reuşi, trebuie să ne asigurăm de asemenea că există instrumente la dispoziţia comunităţii internaţionale, iar unul dintre instrumente este UNRWA", a adăugat el.

Lazzarini a avut consultări ample cu donatorii, inclusiv o deplasare în ţări din Golf şi la Bruxelles, în ultimele zile, în încercarea de a acoperi deficitul de finanţare a UNRWA de aproximativ 440 de milioane de dolari.

Unii donatori, cum ar fi Statele Unite şi Marea Britanie, au indicat că nu vor relua sprijinul până la încheierea anchetei interne a ONU asupra acuzaţiilor. Un raport preliminar urmează să fie publicat în următoarele câteva săptămâni.

"Vom examina atent progresul acestei investigaţii şi acest lucru va influenţa decizia noastră", a declarat marţi Leo Docherty, ministrul britanic de externe, în parlamentul Marii Britanii.

O sursă diplomatică franceză a spus că Parisul încearcă să-i determine pe partenerii din Uniunea Europeană să-şi revoce deciziile de suspendare a finanţării, notând că nu există nicio alternativă la UNRWA.

"Avem încredere deplină în această agenţie a Naţiunilor Unite, care pentru noi joacă un rol crucial pentru populaţiile palestiniene, dar vom fi şi extrem de serioşi în examinarea pe care chiar UNRWA o va efectua asupra situaţiei agenţilor care au fost implicaţi", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului francez de Externe, Christophe Lemoine.

Purtătoarea de cuvânt a UNRWA, Juliette Touma, a spus că până acum donatorii nu şi-au anulat decizia de a întrerupe finanţarea, ceea ce ar putea forţa decizii dificile la sfârşitul lunii februarie.

"Pierderea este jumătate din bugetul nostru operaţional. Deci întrebarea este unde vom fi peste câteva săptămâni şi ce decizii suntem forţaţi să luăm - ce va trebui să închidem?" a spus ea.

UPDATE 13 februarie, ora 18.15: Se deschid negocieri de armistiţiu la Cairo, fără prezenţa Hamas

Oficiali din SUA, Egipt, Israel şi Qatar organizează o întâlnire la Cairo pentru a încerca să încheie un armistiţiu în Gaza.

“Părțile caută o formulă care va fi acceptabilă pentru Hamas, cine spune că este posibil să semneze un acord doar după ce se bazează pe angajamentul Israelului de a pune capăt războiului și de a-și retrage forțele din Fâșia Gaza,”, a declarat un oficial palestinian pentru Reuters.

Oficialul a declarat că Hamas le-a spus participanților că nu are încredere că Israelul nu va reînnoi războiul dacă prizonierii israelieni din Gaza vor fi eliberați.

Un oficial al Hamas a declarat pentru Al Jazeera că la discuții nu a fost prezentă nicio delegație. “Încă așteptăm rezultatele întâlnirilor în curs de desfășurare din Cairo, iar comunicările continuă cu mediatorii, au spus ei.

UPDATE 13 februarie, ora 17.00: Jurnalişti îndreptăţiţi la protecţie ca civili în vremuri de conflict: Reţeaua juridică Elisabeth Witchel, coordonator al Media Defence, o rețea juridică londoneză pentru jurnaliști, a declarat pentru Al Jazeera că “jurnaliștii sunt civili, astfel încât aceștia au dreptul la toate protecțiile pe care civilii ar trebui să le aibă în vremuri de conflict”.

“Acestea nu trebuie considerate ținte. Doar numărul jurnaliştilor ucişi în Gaza – între 80 şi 100 de jurnalişti ucişi în funcţie de numărul diferit – de la începutul războiului arată că jurnaliştii se confruntă cu un risc mult mai mare acolo,” a spus ea.

“Dacă jurnaliștii sunt vizați în locuri de refugiați, în casele lor, iar familiile lor sunt, de asemenea, ucise, apoi, asta doar amplifică mesajul rece pentru jurnaliștii care încearcă să aducă informații vitale lumii .

UPDATE 13 februarie, ora 15.00: Înalt oficial al Hamas, arestat la Jenin

Un oficial înalt al Hamas a fost arestat în timpul unei operațiuni la Jenin, potrivit unei declarații comune a IDF, Poliția Israelului și Shin Bet.

Potrivit declarației, rezerviștii IDF, ofițerii poliției de frontieră și ofițerii Shin Bet l-au arestat pe Omar Fayed, unul dintre șefii infrastructurii militare a Hamas, în timpul unei operațiuni comune.

Fayed a fost implicat într-o serie de atacuri recente asupra soldaților IDF și a planificat alte atacuri, se spune în declarație.

Doi membri ai forțelor de securitate israeliene au fost răniți ușor în cadrul operațiunii, se arată în comunicat.

content-image

UPDATE 13 februarie, ora 13.30: Ministerul Sănătății Hamas spune că 133 de persoane au fost ucise în Gaza în ultima zi, 28.473 în total

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că cadavrele a 133 de persoane ucise în atacurile israeliene au fost aduse în spitale din teritoriul devastat de război în ultima zi.

De asemenea, spitalele au primit 162 de pacienţi răniţi, spune ministerul.

Noile decese au adus numărul morților în Gaza la 28.473 de când a început războiul cu atacul criminal al Hamas din 7 octombrie, potrivit ministerului.

Cifra, care nu poate fi verificată independent, nu face diferență între civili și cei peste 10.000 de luptători Hamas pe care Israelul spune că i-a ucis în timpul luptelor din Gaza.

content-image

UPDATE 13 februarie, ora 11.40: Două persoane au fost rănite într-un atac cu rachetă din Liban asupra Kiryat Shmona

Două persoane sunt tratate de medici în urma impactului cu o rachetă în Kiryat Shmona.

Serviciul de ambulanță Magen David Adom spune că ambele victime sunt conștiente, deși rapoartele inițiale sugerează că sunt în stare gravă.

MDA spune că un băiat de 15 ani este în stare gravă, iar o femeie de 47 de ani este rănită moderat și că le duce pe cele două victime la un spital din apropiere.

Sirenele au sunat în orașul de nord în urma unui atac cu rachete din Liban.

 

UPDATE 13 februarie, ora 10.08: Un senator american acuză Israelul de crime de război: Președintele Biden trebuie să ia măsuri ca răspuns la ceea ce se întâmplă

Senatorul american Chris Van Hollen (D-Maryland) acuză Israelul de crime de război în operațiunile sale în Fâșia Gaza în timpul comentariilor făcute în Senat, notează Times of Israel.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 13 februarie, ora 8.45: China îndeamnă Israelul să-și oprească operațiunea militară în orașul Rafah

China îndeamnă Israelul să-și oprească operațiunea militară în orașul Rafah din sudul Gaza „cât mai curând posibil”, avertizând despre un „dezastru umanitar grav” acolo dacă luptele nu se opresc.

„China... se opune și condamnă acțiunile care dăunează civililor și încalcă dreptul internațional”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului de externe într-o declarație, adăugând că îndeamnă Israelul să „oprească operațiunile militare cât mai curând posibil, să depună toate eforturile pentru a evita victimele civile nevinovate... pentru a preveni un dezastru umanitar mai grav în zona Rafah.”

content-image

UPDATE 13 februarie, ora 7.37: IDF anunță moartea a trei rezerviști în timpul luptelor din sudul Fâșiei Gaza

IDF anunță moartea a trei rezerviști, inclusiv a unui ofițer superior, uciși în timpul luptelor din sudul Fâșiei Gaza de ieri, ridicând numărul trupelor ucise în ofensiva terestră împotriva Hamas la 232.

content-image

 

UPDATE 13 februarie, ora 03.20: Joe Biden, apel privind protejarea celor peste un milion de palestinieni din Rafah

Președintele Joe Biden a făcut un apel la protejarea celor peste un milion de palestinieni care se adăpostesc în Rafah, descriindu-i drept persoane expuse și vulnerabile.

Liderul american a făcut acest apel la Casa Albă, la finalul unei întrevederi cu regele Iordaniei, Abdullah.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.