Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 13 august - Mercenarii străini fug în masă din rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei

Facebook
razboi ucraina

Pe 11 august, au fost publicate imagini geolocalizate și analizate de Institutul pentru Studiul Războiului care confirmă că forțele ucrainene au ajuns la marginea nordică a localității Robotine, situată la 10 km sud de Orihiv, în vestul regiunii Zaporojie. Cu toate acestea, ISW adaugă că nu este clar dacă aceste poziții sunt sigure și permanente pentru ucraineni. În ultimele săptămâni, forțele Kievului au desfășurat atacuri regulate la sol asupra Robotine, în cadrul unei operațiuni de distrugere a liniilor defensive rusești.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de duminică, 13 august 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 13 august, ora 20.16: Contraofensiva pe front: Armata ucraineană creşte ritmul şi ocupă poziţii în provinciile Doneţk şi Zaporojie

content-image

Trupele ucrainene încearcă să străpungă liniile defensive ruseşti pe o secţiune a frontului în regiunea Doneţk, unde soldaţii ucraineni au atacat în valuri pentru a ocupa noi poziţii în direcţia Mării Azov, potrivit unor surse ruse şi ucrainene, citate duminică de Reuters şi CNN, anunță Agerpres.

Continuarea aici

UPDATE 13 august, ora 16.43: Incident în Marea Neagră. O navă de război a Rusiei a tras asupra unui vapor care transporta marfă / nava s-ar fi îndreptat spre Sulina - UPDATE

content-image

O navă de război rusă a deschis duminică un foc de avertisment asupra unei nave de marfă sub pavilion Palau

Incidentul a avut loc duminică în sud-vestul Mării Negre. Nava comercială călătorea sub pavilion Palau și se îndrepta spre Ucraina, a anunțat Ministerul rus.

Continuarea aici

UPDATE 13 august, ora 13.21 Ucraina: Şase persoane, inclusiv un bebeluş, ucise într-un bombardament în regiunea Herson; 500 de copii ucişi de la începutul războiului

Şase persoane, inclusiv un bebeluş, au fost ucise duminică într-un bombardament în regiunea Herson din sudul Ucrainei, a anunţat guvernul de la Kiev, citat de AFP şi Reuters, potrivit AGERPRES.

"Rusia a omorât şase persoane în regiunea Herson", a afirmat ministrul de interne ucrainean Igor Klimenko, precizând că este vorba de trei adulţi şi un bebeluş de 23 de zile din Şiroka Balka şi alte două persoane din Stanislav.

Herson, una din cele patru regiuni din Ucraina cărora preşedintele rus Vladimir Putin le-a revendicat anexarea în septembrie 2022, se află în prezent sub control ucrainean, dar este vizată în mod regulat de bombardamente ruse.

Cel puţin 500 de copii au fost ucişi până acum în invazia rusă din Ucraina lansată de Moscova pe 24 februarie 2022, a indicat pe de altă parte duminică procuratura ucraineană, citată de dpa. Alţi 1100 de copii au fost răniţi.

Justiţia ucraineană înregistrează victimele civile ale războiului într-un demers de colectare de probe în vederea unei potenţiale folosiri a acestora pentru a-i acuza pe militarii ruşi de crime de război.

content-image

UPDATE 13 august, ora 12.28 Leonid Sluţkii afirmă că, mai devreme sau mai târziu, negocierile privind statutul neutru al Ucrainei vor fi reluate

Negocierile privind statutul neutru, denazificarea și demilitarizarea Ucrainei vor fi reluate mai devreme sau mai târziu, dar în alte realități teritoriale pentru Kiev. Această opinie a fost exprimată de șeful Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri externe, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Leonid Sluţkii, comentând afirmaţiile ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, conform cărora comunitatea internaţională este din ce în ce mai înclinată către necesitatea negocierii încheierii conflictului.

"Orice război - chiar și unul de un secol - se încheie cu negocieri. Și nu Rusia este cea care, deși n-a fost inițiatorul inițial, le-a abandonat. Mai devreme sau mai târziu se va reveni cu siguranță acolo unde am rămas (la statutul neutru, denazificare și demilitarizarea Ucrainei), dar deja evident în alte realități teritoriale pentru Kiev" - a scris Sluţkii pe canalul său Telegram, potrivit Rador.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, tot mai multe țări din lume "înțeleg astăzi adevăratele cauze și fundalul conflictului ucrainean".

"Din ce în ce mai mulți cetățeni simpli din Europa și SUA nu susțin participarea Occidentului colectiv la confruntarea cu Rusia până la "ultimul ucrainean" - a adăugat Sluțkii.

Partea rusă şi-a exprimat în repetate rânduri, la diferite niveluri, poziția privind conflictul din Ucraina. După cum a declarat anterior purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, Moscova a fost și rămâne întotdeauna deschisă unei soluții diplomatice la criză și este pregătită să răspundă unor propuneri cu adevărat serioase, în timp ce regimul de la Kiev a întrerupt și a interzis negocierile cu Rusia.

content-image

UPDATE 13 august, ora 12.20 Un fost consilier al șefului Pentagonului a anunțat fuga în masă a mercenarilor străini din rândul Forțelor Armate ale Ucrainei

Mercenarii străini fug în masă din rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Această afirmaţie a fost făcută de fostul consilier al secretarului apărării în administrația fostului președinte SUA Donald Trump, colonelul în retragere Douglas McGregor. Potrivit afirmaţiilor acestuia, militarii ucraineni sunt "sătui până-n gât" de managementul prost și de faptul că "li se cere să se sacrifice în scopuri neclare".

"Cred că, drept rezultat, vom vedea că aceştia se vor preda sau vor dezerta din ce în ce mai des. Mai devreme sau mai târziu, va avea loc o fragmentare și o prăbușire a forțelor armate (ucrainene)" - a spus McGregor în timpul unei transmisiuni, a cărei înregistrare a fost publicată pe canalul său de YouTube.

Fostul consilier al șefului Pentagonului a subliniat că orice forță armată, "care nu obținut niciun rezultat tangibil de-a lungul timpului, este demoralizată și pune sub semnul întrebării necesitatea" desfăşurării ostilităților.

"Cred că ne apropiem de acest moment în Ucraina. Chiar și soldații străini care au luptat cu zel de partea Ucrainei, în cea mai mare parte, au fugit. Şi-au făcut bagajele și au plecat, probabil acolo au rămas doar polonezii" - a declarat McGregor.

Anterior, surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au anunţat că, începând cu 4 iunie, armata ucraineană întreprinde încercări ofensive fără succes.

Potrivit informaţiilor ministerului rus, în ultimele două luni, Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut peste 43.000 de militari și aproximativ 5.000 de unități de tehnică şi diferite arme, inclusiv 26 de avioane și 25 de tancuri Leopard. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a subliniat că trupele ucrainene nu au succes pe nicio direcție.

content-image

UPDATE 13 august, ora 10.37 Atac masiv cu drone ucrainene în Crimeea / Reacția Moscovei

CONTINUAREA AICI

UPDATE 13 august, ora 09.53 'În șase luni, Prigojin fie va fi mort, fie va avea loc o a doua lovitură de stat!'. Previziune dură făcută de principalul investigator Bellingcat în Rusia

CONTINUAREA AICI

content-image

UPDATE 13 august, ora 07.55: Zelenski, profund recunoscător Germaniei: a primit încă două lansatoare pentru sisteme de apărare aeriană Patriot

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit Germaniei şi cancelarului german Olaf Scholz pentru furnizarea a încă două lansatoare pentru sisteme de apărare aeriană Patriot, relatează dpa, citat de Agerpres.

"Acest lucru este foarte important", a spus Zelenski în discursul său rostit sâmbătă seara. "Mulţumesc. Mulţumesc, Germania. Le mulţumesc oamenilor", a spus el.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 13 august, ora 06.30: Zelenski transmite un mesaj ferm: 'Pacea nu are alternativă'

Preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski consideră că nu există o altenativă pentru pace, el precizând, în discursul de sâmbătă, că este important ca Rusia să vadă sprijinul internaţional pentru Ucraina şi pentru o viaţă normală, scrie news.ro.

“Grecia s-a alăturat declaraţiei G7 privind garanţiile pentru Ucraina. Este deja a 14-a ţară. Alături de Grecia, au aderat Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Islanda, Irlanda, Letonia, Norvegia, Ţările de Jos, Portugalia, România, Spania şi Suedia.“

Continuarea aici

content-image

UPDATE 13 august, ora 02.30: Forţele Kievului raportează progrese semnificative pe linia frontului

Oficiali ai armatei ucrainene au declarat sâmbătă că forţele Kievului au înregistrat progrese în sud, recuperând teritorii nespecificate şi revendicând un succes parţial în apropierea localităţii strategice Robotine, informează Rador.

"Direcţia Tavria", a scris pe Telegram comandantul forţelor ucrainene din sud, generalul Oleksandr Tarnavski, referindu-se la frontul de sud. "Sunt teritorii eliberate. Forţele apărării lucrează". El nu a specificat unde sau când au fost înregistrate progresele.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 13 august, ora 01.30: Cum se vede contraofensiva Ucrainei prin ochii experților americani? ISW: 'Avansuri semnificative din punct de vedere tactic' / FOTO

Forţele armate ucrainene au avansat în contraofensiva lor din regiunea Zaporojie din vestul Ucrainei, se menţionează într-un raport dat publicităţii vineri al Institutului american pentru studiul războiului (ISW), relatează sâmbătă dpa, conform AGERPRES.

Trupele ucrainene au realizat "avansuri semnificative din punct de vedere tactic", a informat institutul cu sediul la Washington.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.