Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 14 iunie - Morți și răniți la Odesa, după un atac al rușilor din Marea Neagră

The Guardian
odesa, atac,

Sirenele de raid aerian au început să sune marți dimineață pe întreg teritoriul Ucrainei, semnalând creșterea tensiunilor. În același timp, contraofensiva continuă în mod hotărât. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a caracterizat lupta din mult așteptata contraofensivă drept "dură" și "hotărâtă", iar teritoriul recucerit se extinde deja pe o suprafață impresionantă de aproximativ 90 de kilometri pătrați. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de miercuri, 14 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 14 iunie, ora 21.01: A atacat Ucraina Nord Stream? Olaf Scholz: Datele serviciilor secrete sunt secrete şi, dacă totul merge bine, rămân secrete

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a refuzat, miercuri, să comenteze informaţiile apărute în presă privind responsabilitatea Ucrainei în atacarea gazoductelor Nord Stream, subliniind însă că Berlinul investighează circumstanţele atacurilor împreună cu partenerii occidentali, anunță Mediafax.

Continuarea AICI

UPDATE 14 iunie, ora 20.22: Armata lui Zelenski distruge totul în drum: O cale ferată din Zaporojie, folosită de trupele ruse, a fost aruncată în aer

O explozie a avariat marţi o cale ferată din zona oraşului Melitopol în partea din provincia ucraineană Zaporojie ocupată de trupele ruse şi care este folosită de acestea din urmă pentru aprovizionare, a declarat primarul ucrainean al oraşului, Ivan Fedorov, care-şi desfăşoară activitatea din zona controlată de armata ucraineană, relatează miercuri agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Continuarea AICI

UPDATE 14 iunie, ora 19.37: Avertismentul britanicilor: Forțele aeriene ruse își cresc activitatea în sudul Ucrainei

În ultimele două săptămâni, Forțele Aeriene Ruse au crescut numărul de ieșiri în sudul Ucrainei, a informat Ministerul Apărării din Regatul Unit în briefing-ul zilnic de informații din 14 iunie.

Continuarea AICI

UPDATE 14 iunie, ora 19.23: Putin duce pe frontul din Ucraina 'armata infractorilor': Parlamentul Rusiei a adoptat legea

Camera inferioară a parlamentului Rusiei a votat joi o lege care va permite Ministerului Apărării de la Moscova să încheie contracte cu infractori - suspecţi sau dovediţi - care să lupte în Ucraina, informează Reuters.

Continuarea AICI

UPDATE 14 iunie, ora 18.12: Moment rar de sinceritate pentru Vladimir Putin: Rusia 'ar fi trebuit să fie mai pregătită'

Vladimir Putin a recunoscut, marți, că Rusia „ar fi trebuit să fie mai pregătită” să apere regiunile de graniță din sud de eventuale atacuri, în condițiile războiului pe care l-a pornit împotriva Ucrainei în urmă cu peste un an, scrie The Moscow Times.

Continuarea AICI

UPDATE 14 iunie, ora 16.56: Trupele Wagner au părăsit frontul: Prigojin anunță când vor reveni pe câmpul de luptă

Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private rusești Wagner, a declarat că trupele sale se vor întoarce pe frontul ucrainean în luna august, relatează CNN, potrivit Rador.

Continuarea AICI

UPDATE 14 iunie, ora 16.32: Ucraina forțează militar în est și în sud: contraofensiva se intensifică, în timp ce rușii vor să blocheze atacurile

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a avut o conversație la telefon cu generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, în cadrul căreia au discutat despre evoluţia evenimentelor de pe front, informează Rador.

Continuarea AICI

UPDATE 14 iunie, ora 15.07: Zvonuri de pe front: asistenul lui Kadîrov ar fi fost ucis; liderul cecen îl caută cu disperare

În presa rusă și ucraineană au apărut zvonuri despre lichidarea sau cel puțin rănirea asistentului liderului Ceceniei, Ramzan Kadîrov. Este vorba despre comandantul Adam Delimkhanov, care este membru al Parlamentului, precum și șef al diviziei cecene a Gărzii Naționale ruse. El este considerat în general al doilea cel mai înalt oficial al regiunii caucaziene, după liderul Ramzan Kadîrov.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 14.55: Zelenski ar fi încercat să stabilească contacte diplomatice cu Lukașenko: 'Îmi spune 'Hai să vorbim''

Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat că omologul său ucrainean Vladimir Zelensky a încercat să stabilească o comunicare diplomatică cu Belarus, notează TASS.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 14.05: Producţia agricolă a Ucrainei ar putea să îşi revină abia peste 20 de ani

Anumite zone din sectorul agricol ucrainean ar putea avea nevoie de peste 20 de ani pentru a-şi reveni după dezastrele provocate de invazia rusească, susţine un institut de cercetare de la Kiev, transmite Reuters, informează Agerpres.

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă atât producţia cât şi exporturile sale au scăzut semnificativ după ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul ucrainean şi a blocat o serie de porturi importante la Marea Neagră, în a doua jumătate a ultimului sezon.

"Potrivit rezultatelor evaluărilor, anumite domenii din aceste sector nu vor reveni la nivelul de dinainte de război nici măcar după şapte ani de pace", se arată în raportul publicat miercuri de Kyiv School of Economics.

Potrivit autorilor raportului, sectoarele grâului, orzului şi grâului sunt aşteptate să îşi revină până în 2040, în timp ce sectoarele porumbului, secarei, ovăzului şi rapiţei ar urma să îşi revină până în 2050.

"Asta înseamnă că ar putea dura chiar şi 20 de ani pentru ca Ucraina să îşi redobândească puterea în agricultură, după devastarea provocată de invazia rusească", susţin autorii studiului.

În 2021, înainte de invazia rusească, Ucraina a recoltat 106 milioane de tone de cereale şi oleaginoase, însă în 2023 producţia ar putea să scadă până la 65 de milioane de tone, a anunţat recent Ministerul Agriculturii de la Kiev.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 13.25: CNN: Forţele ucrainene au înregistrat succese parţiale în avansarea pe frontul din Zaporijjia

Oficialii militari ucraineni au susținut că au înregistrat "succese parțiale" în tentativa de avansare în Zaporijjia, pe măsură ce Kievul și-a intensificat contraofensiva în sud-estul țării, scrie Rador. Luptele sunt în curs de desfășurare în mai multe zone, inclusiv spre coasta Mării Azov, în apropiere de Berdiansk, în satul contestat Makarivka, precum și în apropierea satelor Novodanilivka și Novopokrovka, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Kovalov. Oficialii de la Kiev au afirmat că trupele Moscovei fură cereale de la fermierii ucraineni și le încarcă pe nave de marfă în orașul-port Berdiansk, pentru a fi transportate pe teritoriul rusesc. Forțele de apărare ucrainene au avansat de la 200 de metri la 1,4 kilometri și au eliberat aproximativ 3 kilometri pătrați de teritoriu, a precizat Andri Kovalov. Kievul a intensificat operațiunile în apropierea liniei de front din Zaporijjia în ultimele săptămâni, încercând ceea ce este considerat un obiectiv militar major: ruperea podului terestru al Rusiei către Crimeea anexată. Între timp, Rusia a lansat o serie de atacuri aeriene și bombardamente în Zaporijjia și Herson, precum și în estul regiunii Donețk. Potrivit lui Andri Kovalov, până la 40 de clădiri civile au fost distruse.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 13.23: Crimeea - Compania rusă "Cernomorneftegaz" elaborează planuri de evacuare a angajaților săi din peninsulă (GUR)

Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev raportează că "Cernomorneftegaz", companie rusă cu sediul în Crimeea, lucrează deja la planuri de evacuare a angajaților săi și a rudelor acestora din peninsula anexată, scrie Rador. Serviciile de informații de la Kiev susţin că primesc zilnic informaţii în acest sens de la ucrainenii aflaţi în teritoriile temporar ocupate. Potrivit GUR, contribuția acestor cetăţeni ar putea fi decisivă în ceea ce priveşte revenirea Ucrainei la granițele sale din 1991.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 11.49: Regiunea Sumi - Şase oameni au murit într-un atac lansat de ruşi asupra unei camionete

Trupele ruse au tras asupra unei camionete în regiunea ucraineană Sumi, atacul soldându-se cu şase decese - anunţă Biroul Procurorului General al Ucrainei. Potrivit anchetatorilor, în vehicul se aflau mai multe persoane - muncitori forestieri şi civili, informează Rador. "Pe 13 iunie, armata Federației Ruse a tras asupra unui vehicul UAZ care se deplasa pe teritoriul comunității teritoriale Seredino-Buda. În urma bombardamentelor, au fost ucise şase persoane - doi civili și patru muncitori forestieri" - a precizat parchetul general ucrainean. Procuratura Regională Sumi a deschis o anchetă pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului şi omor calificat.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 10.22: REUTERS: Rusia are acum mână liberă să distrugă cablurile submarine de comunicaţii (Dmitri Medvedev)

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri că nu mai există "limite morale" care să împiedice Moscova să distrugă cablurile de comunicații submarine ale inamicilor săi, având în vedere ceea ce el a numit complicitatea occidentală în exploziile gazoductului Nord Stream, informează Rador. Dmitri Medvedev a făcut aceste comentarii pe canalul său oficial de pe Telegram. Informaţiile apărute în presa americană au sugerat că Washingtonul era la curent cu un complot ucrainean de a arunca în aer gazoductele Nord Stream, dar Kievul a negat că le-ar fi distrus. În septembrie, anul trecut, explozii inexplicabile au rupt atât gazoductul Nord Stream 1, cât și gazoductul nou construit Nord Stream 2, care transportă gaze din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 10.21: REUTERS: Directorul general IAEA şi-a amânat cu o zi vizita la centrala nucleară Zaporijjia (RIA)

O vizită planificată a directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA), Rafael Grossi, la centrala nucleară ucraineană Zaporijjia, aflată sub control rusesc, a fost amânată cu o zi, a anunțat miercuri agenția rusă de știri RIA, care a precizat că Rafael Grossi trebuia să efectueze vizita miercuri, informează Rador. IAEA a declarat anterior că are nevoie de acces la un sit din apropierea centralei pentru a verifica nivelul apei, după ce rezervorul a pierdut o mare parte din apă din cauza distrugerii barajului Kakovka, situat în aval pe râul Nipru.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 10.20: RBC: Regiunea Kirovohrad - Atac nocturn cu drone asupra oraşului Svitlovodsk

Regiunea ucraineană Kirovohrad a fost vizată de atacuri ruseşti cu drone kamikaze, în noaptea de marţi spre miercuri, ocupanții ruși lovind un obiectiv din orașul Svitlovodsk, raionul Oleksandria, informează Rador. Potrivit guvernatorului regiunii Kirovohrad, Andri Raikovici, o dronă Shahed a lovit o instalație de infrastructură din Svitlovodsk, provocând un incendiu. Atacul nu s-a soldat cu victime. Amintim că, noaptea trecută, armata rusă a atacat, din nou, Ucraina cu rachete și drone. Ocupanții ruşi au tras patru rachete din Marea Neagră și şase rachete din regiunea rusă Rostov, precum și 10 drone kamikaze, pe care le-au lansat de pe coasta de est a Mării Azov. Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât trei rachete și nouă drone în regiunea Odesa. În oraşul Odesa, o rachetă rusească a lovit un depozit, a avariat un centru de afaceri, o instituție de învățământ, un complex rezidențial și mai multe magazine. În urma atacului nocturn de la Odesa, trei persoane au fost ucise și alte 13 au fost rănite.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 10.19: MTI: Aproape zece mii de persoane au sosit marți din Ucraina (Inspectoratul General al Poliției din Ungaria)

Marți, 5.481 de refugiați ucraineni au intrat în Ungaria la frontiera ungaro-ucraineană, în timp ce 4.291 dintre cei care au intrat pe la granița româno-ungară au declarat că au venit din Ucraina, a informat Inspectoratul General al Poliției din Ungaria (ORFK), într-un comunicat remis miercuri Agenției de Presă MTI, informează Rador. Poliția ungară a eliberat 74 de permise de ședere temporară, valabile pentru 30 de zile. În acest termen, refugiații vor trebui să se prezinte la Inspectoratul General pentru Imigrări din localitatea de reședință pentru obținerea documentelor definitive. 11 persoane, dintre care 8 copii, au sosit la Budapesta cu trenul, fugind de războiul din Ucraina, a precizat ORFK. Inspectoratul General al Poliției din Budapesta (BRFK) a anunțat pe pagina oficială police.hu că ajută refugiații care sosesc cu trenul din Ucraina, alături de Serviciul de Poliție pentru Intervenție Rapidă. Asociația Gărzii Civile din Budapesta oferă, de asemenea, sprijin în acest sens. Aceștia sunt în contact permanent cu Direcția Generală de Poliție a Municipiului Budapesta pentru Gestionarea Dezastrelor, Inspectoratul General pentru Imigrări, Căile Ferate Ungare de Stat (MÁV), Centrul de Transport din Budapesta, Direcția Generală de Poliție Municipală din Budapesta, Biroul Guvernamental al capitalei Budapesta, precum și cu asistenții umanitari, se mai arată în comunicat.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 09.35: VIDEO - Atac năprasnic al rușilor la Odesa: au tras cu rachete Kalibr din Marea Neagră; există morți și răniți

În noaptea de miercuri, 14 iunie, în Odesa au fost auzite explozii puternice. Potrivit Comandamentului Operațional Sud din Ucraina, forțele armate rusești au lovit Odesa cu rachete Kalibr din Marea Neagră. Trei oameni au murit, potrivit primului bilanț.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 09.34: RBC: Nou atac nocturn asupra Ucrainei - Armata antiaeriană a doborât trei rachete şi nouă drone lansate de ruşi

RADOR (14 iunie) - Forțele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 13 spre 14 iunie, Rusia a atacat, din nou, teritoriul ucrainean, lansând 10 rachete și tot atatea drone kamikaze. Armata ucraineană a remarcat că invadatorii ruși au lansat atacul cu rachete asupra unor ținte militare și civile. Din Marea Neagră, ruşii au tras spre regiunea Odesa patru rachete de tip Kalibr. Forțele de apărare antiaeriană ucrainene au doborât trei rachete, în timp ce una a lovit un obiectiv civil. De asemenea, rușii au lansat 10 drone kamikaze Shahed-136/131 de pe coasta de est a Mării Azov. În direcția sud-est, armata ucraineană a reuşit să doboare nouă drone. În plus, bombardiere rusești Tu-22M3 au tras șase rachete spre regiunea Donețk, atacul fiind lansat din regiunea rusă Rostov. În timpul atacului de noaptea trecută, armata ucraineană, a distrs, în total, 12 ținte inamice: trei rachete de croazieră și nouă drone kamikaze. Amintim că, în noaptea de marţi spre miercuri, sirenele de raid aerian au sunat, din nou, în mai multe regiuni ale Ucrainei. Locuitorii mai multor zone ale ţării au auzit explozii, ca urmare a activării sistemelor de apărare antiaerienă. La Odesa, o rachetă rusească a lovit un depozit şi a avariat un centru de afaceri, o instituție de învățământ, un complex rezidențial, unități de alimentație publică și magazine. În urma atacului, trei persoane au fost ucise și alte 13 au fost rănite.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 09.00: RBC: Regiunea Doneţk - Trei morţi şi trei răniţi, în urma unor atacuri lansate de ruşi la Kramatorsk și Kostiantinivka

Trei persoane au murit și trei au fost rănite, după ce ruşii au bombardat oraşele ucrainene Kramatorsk și Kostiantinivka (regiunea Donețk) - au transmis autorităţile, miercuri dimineață, scrie Rador. Potrivit guvernatorului regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, atacul asupra oraşului Kramatorsk a avut loc la ora 05:00, doi civili fiind ucişi şi alţi doi fiind răniţi în timpul bombardamentelor. Rachetele trase de invadatori au lovit un sector rezidenţial din Kramatorsk, distrugând complet cel puțin cinci case particulare și distrugând alte 20 de locuinţe. În atacul de la Kostiantinivka, a murit un civil şi un altul a fost rănit. De asemenea, au fost distruse două case, iar alte 55 au fost avariate. Kirilenko a mai precizat că, în timpul atacului respectiv, au fost avariate sau distruse o conductă de gaz şi linii de înaltă tensiune.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 08.55: RBC: Aproximativ 50 de componente dintr-o rachetă care a lovit oraşul Krivi Rih au fost fabricate în alte ţări (Volodimir Zelenski)

Rusia continuă să folosească tehnologie străină pentru a-și produce rachetele, astfel de componente fiind găsite într-un obuz care a lovit oraşul ucrainean Krivi Rih - potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, scrie Rador. "Dacă luăm una dintre rachetele care au lovit Krivi Rih, atunci, aproximativ 50 de componente ale acesteia, în principal microelectronice, sunt produse în alte țări" - a menționat șeful statului ucrainean, într-un mesaj video transmis marţi seară. Zelenski a adăugat că, în cursul zilei de marţi, a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor Ucrainei cu diplomaţii din ţările respective, care au primit o listă conţinând companiile care furnizează Rusiei componente pentru crimele comise pe teritoriul ucrainean. "Există această listă. De asemenea, toată lumea înțelege modul în care teroriștii ruși încearcă să înșele întreaga lumea. Așteptăm concluzii și acțiuni rapide, care să oprească teroarea rachetelor" - a subliniat Volodimir Zelenski. Potrivit liderului de la Kiev, Ucraina a impus deja sancțiuni împotriva tuturor companiilor din Rusia care produc rachete. În opinia preşedintelui, restricții corespunzătoare trebuie introduse la nivel global, iar elidarea sancțiunilor, de asemenea, trebuie să fie pedepsită la nivel global. Controlul exporturilor asupra componentelor critice, a mai subliniat Zelenski, ar trebui consolidat cât de mult posibil. "Dacă cineva acționează ca intermediar sau lucrează împreună cu Rusia pentru ca teroriștii să poată continua să arunce în aer case și să omoare oameni, atunci, astfel de entități, afaceri sau state merită un răspuns din partea lumii... Este cu siguranţă mai ieftin ca, o dată şi pentru totdeauna, să fie blocată furnizarea de componente pentru teroriști, decât să fie irosite în mod constant noi şi noi rachete pentru apărarea aeriană" - a adăugat Zelenski. Ulterior, şeful Biroului Preşedintelui de la Kiev, Andri Ermak, a precizat că Zelenski s-a referit la o rachetă Kh-101 trasă de invadatorii ruşi asupra oraşului Kriv Rih în aprilie 2023. "Aproximativ 50 de componente ale acestei rachete - în mare parte microelectronice - au fost produse în țări ale lumii libere și livrate Federației Ruse în diferite moduri" - a transmis Ermak.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 08.50: REUTERS: Forţele ucrainene au bombardat o zonă rezidenţială din Nova Kakovka, susţine administraţia instalată de Rusia

Forțele ucrainene au bombardat o zonă rezidențială din orașul Nova Kakovka, rănind o persoană, a anunțat miercuri administrația orașului, instalată de Rusia, scrie Rador. Săptămâna trecută, barajul Kakovka din oraș a fost distrus, inundând suprafețe de teren și forțând mii de oameni să fugă, fiind unul dintre cele mai mari dezastre industriale din Europa din ultimele decenii. Administrația instalată de Rusia a mai spus că bombardamentele asupra satului Plodovoie, aflat în apropiere, au întrerupt alimentarea cu energie electrică în această localitate. Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii. Ucraina și Rusia neagă că ar fi vizat civili în operațiunile lor militare. De asemenea, ambele părți s-au acuzat reciproc că au bombardat zonele inundate în urma exploziei barajului.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 08:35: Rușii scapă pentru moment de legea marțială: Anunțul făcut de Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a spus că nu vede necesar să impună o lege marțială pe întreg teritoriul Rusiei, deși unele probleme trebuie încă tratate într-un mod mai detaliat și mai amănunțit, notează TASS.

Continuarea aici.

UPDATE 14 iunie, ora 07.38: Rusia a lansat Operațiunea Doppelganger/ Cum funcționează amplul mecanism și cum este el resimțit în Occident

Această operațiune de propagandă vastă și sofisticată a produs, timp de mai bine de un an, false site-uri web oficiale franceze și pagini media false, inclusiv „Le Monde”. Marți, Franța a denunțat „războiul hibrid” al Rusiei.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 07.25: Viitura din Ucraina se îndreaptă direct spre România: vom avea imagini de coșmar pe Litoral

Ruperea barajului de la Kahovka a generat o viitură uriașă, iar apele care se revarsă sunt aduse de curenți direct spre România. Florin Timofte, cercetător-biolog la Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța a explicat că acești curenți vor aduce cu sine toate rezidurile din apele ucrainene, iar pe Litoralul românesc și în Dunăre se vor vedea efectele în aproximativ 10 zile. La Marea Neagră cu greu se va mai putea face baie, din cauza rezidurilor care vor fi în apă.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 06:21: Putin anunță pierderi 'catastrofice' ale armatei ucrainene, dar soldații lui Zelenski avansează treptat în contraofensivă

Preşedintele rus a apreciat marţi că Ucraina a pierdut între 25% şi 30% din vehiculele militare, adică tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei şi blindate primite din partea aliaţilor săi occidentali în contraofensiva pe care armata ucraineană a lansat-o pentru eliberarea teritoriilor ocupate de trupele ruse, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 04.40: Parisul denunță răspândirea de articole false anti-Ucraina de către Moscova, publicate în prestigioase ziare franceze

Franţa a acuzat marţi Rusia că a desfăşurat o vastă operaţiune de interferenţă digitală prin difuzarea de articole false ostile Ucrainei, care ar fi fost publicate aparent de marile cotidiene franceze, într-un nou episod al războiului hibrid al Moscovei împotriva Occidentului, relatează AFP, citat de news.ro.

"Autorităţile franceze au descoperit existenţa unei campanii digitale de manipulare a informaţiilor împotriva Franţei, care implică actori ruşi şi la care au participat entităţi de stat sau entităţi afiliate statului rus prin amplificarea unor informaţii false", a declarat ministrul de externe Catherine Colonna citată de purtătoarea sa de cuvânt.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 14 iunie, ora 02.40: Tancurile și avioanele gonflabile ucrainene duc Rusia într-o capcană costisitoare

În Cehia, o fabrică produce arme gonflabile pentru a păcăli armata rusă. Compania Inflatech produce imitații, de la tancuri la lansatoare de rachete, dintr-un material textil. Aceste momeli sunt extrem de utile pentru forțele expuse la bombardamente. Această strategie militară de „camuflare” sau „înșelăciune” nu este deloc nouă, fiind cunoscută și sub numele de „maskirovka”, scrie lepoint.fr.

Adaptarea camuflajului în fața noilor tehnologii și dominației aeriene în conflictele armate contemporane. Comandamentele, în căutarea obținerii victoriei, se confruntă cu provocări tot mai mari în a-și păcăli adversarii.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 14 iunie, ora 23.01: Vladimir Putin ia în considerare crearea unei 'zone sanitare' pe teritoriul Ucrainei

Rusia va lua în considerare crearea unei "zone sanitare" pe teritoriul Ucrainei în cazul în care bombardamentele asupra regiunilor de frontieră vor continua, a declarat marţi Vladimir Putin, citat de agenţiile ruse de presă, relatează news.ro.

"Posibilitatea de a bombarda teritoriul nostru de pe teritoriul Ucrainei, desigur, rămâne. Există mai multe soluţii în acest caz: în primul rând, creşterea eficienţei luptei de contraofensivă. Dar asta nu înseamnă că nu vor exista aşa-numitele atacuri de incursiune pe teritoriul nostru. Şi dacă vor continua, atunci va trebui să luăm în considerare - o spun cu mare atenţie - să creăm un fel de zonă sanitară pe teritoriul Ucrainei, la o distanţă suficientă de la care ar fi imposibil să ajungă pe teritoriul nostru", a declarat liderul de la Kremlin la o întâlnire cu corespondenţii de război ruşi.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.