Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 18 martie 2023 - Forțele ruse continuă ploaia de rachete. Vladimir Putin vizitează Crimeea, la nouă ani de la anexare

BBC News
Bahmut razboi ucraina

O veste bună pentru Ucraina este că încă o țară a anunțat că va trimite avioane de luptă în sprijinul lor. Cu toate acestea, Kremlinul a reacționat vehement, amenințând că va distruge toate aceste aeronave și a anunțat planurile de dotare a submarinelor cu rachete supersonice. În plus, președintele Chinei, Xi Jinping, va merge în Rusia în curând, iar în timp ce Beijingul susține că vrea să medieze pacea, Kremlinul afirmă că se va semna o declarație privind intrarea relațiilor ruso-chineze într-o "nouă eră" STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 18 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 18 martie, ora 23.43: Explicație: Ce însemnă mandatul de arestare al CPI pe numele lui Putin și ce precedente există

Este posibil ca Vladimir Putin să nu ajungă prea curând într-o celulă de la Haga, dar mandatul de arestare pentru crime de război i-ar putea afecta capacitatea de a călători liber și de a se întâlni cu alți lideri mondiali, care s-ar putea simți mai puțin înclinați să vorbească cu un om căutat, se arată într-o analiză a agenției Reuters.

Putin este doar al treilea șef de stat care este pus sub acuzare de Curtea Penală Internațională în timp ce se află încă la putere. În cele ce urmează, o privire asupra consecințelor pe care le-ar putea suferi liderul de la Kremlin.

Continuarea AICI!

content-image

UPDATE - 18 martie, ora 23.10: Putin, văzut schiopătând în timpul vizitei din Crimeea

Președintele rus Vladimir Putin, în vârstă de 70 de ani, a fost văzut schiopătând în timpul vizitei surpriză pe care a efectuat-o sâmbătă în Crimeea, pe fondul afirmațiilor că are probleme de sănătate, la o zi după ce a fost emis un mandat de arestare pentru crime de război pe numele său.

Imaginile transmie de presa rusă par să-l arate pe Putin în portul naval Sevastopol, care a fost ținta unor atacuri ucrainene repetate în ultimele luni. Sosirea sa a avut loc la o zi după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru acuzații de crime de război. Sâmbătă se împlinesc nouă ani de la anexarea ilegală a Crimeii de către dictatorul rus.

VIDEO AICI!

UPDATE - 18 martie, ora 21.00: Rusia ar putea lua în considerare propuneri cu adevărat serioase privind posibila încetare a războiului din Ucraina (Maria Zaharova)

Rusia ar putea lua în considerare "propuneri cu adevărat serioase" din partea națiunilor occidentale și a Ucrainei cu privire la o posibilă încetare a războiului, de declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

"Am declarat în repetate rânduri că suntem deschiși la propuneri cu adevărat serioase din partea Occidentului și a Ucrainei pentru o soluție politică și diplomatică la criză, dar limbajul ultimatumurilor este inacceptabil pentru noi", a scris Maria Zaharova sâmbătă pe Telegram.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei a criticat oficialii ucraineni, inclusiv pe ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, pentru că nu sunt dispuși să se așeze la masa negocierilor.

Comentariile Mariei Zaharova au apărut după un mesaj postat pe Twitter de ministrul Dmitro Kuleba, în care acesta a declarat că a discutat cu oficialii chinezi despre formula de pace în 10 puncte propusă de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE - 18 martie, ora 20.22: Cel puţin doi morţi şi numeroşi răniţi în urma atacurilor ruse asupra oraşului ucrainean Kramatorsk

Cel puţin două persoane au fost ucise, iar numeroase altele au fost rănite în urma unor bombardamente ruse efectuate sâmbătă asupra oraşului Kramatorsk, situat în estul Ucrainei, anunţă autorităţile locale, citate de cotidianul Le Monde.

"Rusia continuă să genereze teroare. Consecinţele bombardamentelor cu armament având submuniţie asupra oraşului Kramatorsk: două persoane au fost ucise, iar opt au fost rănite, trei fiind în stare gravă", a declarat primarul oraşului, Oleksandr Goncearenko.

Cel puţin 12 clădiri rezidenţiale şi 14 imobile administrative au fost avariate în urma bombardamentelor ruse. În urmă cu câteva zile, o persoană a fost ucisă, iar alte trei au fost rănite în bombardamente ruse efectuate în Kramatorsk.

UPDATE - 18 martie, ora 18.12: FMI schimbă regulile de finanțare în mod special pentru Ucraina

Fondul Monetar Internațional și-a schimbat regulile pentru a aproba programele de împrumut pentru țările care se confruntă cu "niveluri extrem de ridicate de incertitudine", transmite postul german de televiziune ZdF.

Detalii AICI!

UPDATE - 18 martie, ora 17.43: Șeful mercenarilor Wagner pregătește o nouă ofensivă rusească: 30.000 de noi soldați aruncați în luptă

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigozhin, vrea să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai.

Detalii AICI!

UPDATE - 18 martie, ora 17.13: Erdogan confirmă acordul Rusia-Ucraina privind cerealele

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat, sâmbătă, prelungirea Acordului dintre Rusia şi Ucraina, garantat de Ankara şi de Naţiunile Unite, privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.

"În urma convorbirilor cu cele două părţi, am asigurat prelungirea Acordului, care urma să expire pe 19 martie", a declarat Recep Erdogan.

Detalii AICI!

UPDATE - 18 martie, ora 16.42: Papa vrea să continue să caute pacea pentru Ucraina

Papa Francisc vrea să continue să lucreze pentru pacea din Ucraina. La o întâlnire cu sute de familii de refugiați, inclusiv multe din Ucraina, el a declarat sâmbătă, la Vatican: "Aici sunt și mai mulți refugiați din Ucraina. Vreau să le spun că Papa continuă să caute pacea, să spere la pace și să se roage pentru pace. Fac aceasta pentru țara voastră chinuită și pentru toți ceilalți afectați de război".

UPDATE - 18 martie, ora 15.30: Vladimir Putin, în vizită în Crimeea

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat sâmbătă în Crimeea, într-o vizită care marchează împlinirea a nouă ani de la anexarea peninsulei ucrainene, informează Reuters şi AFP citând presa de stat din Rusia.

content-image

UPDATE - 18 martie, ora 12.15: Explozii raportate în Sevastopol

Canalele locale Telegram au raportat explozii în Sevastopol, Crimeea, ocupată de ruși, în dimineața zilei de 18 martie, notează The Kyiv Independent.

Mihail Razvozhayev, guvernator al Sevastopolului instalat de Rusia, a scris pe canalul său Telegram că pregătirea militară este în curs de desfășurare la unul dintre poligoanele orașului. Nu au existat alte detalii.

Mai devreme, pe 16 martie, Vadym Skibitskyi, adjunctul șefului serviciului de informații militare al Ucrainei, a declarat că armata rusă păstrează „o componentă puternică de sol și aviație” în Crimeea Ucrainei, construind fortificații și pregătindu-se pentru apărare pe peninsula ocupată.

Potrivit lui Skibitskyi, aproape 90 de avioane de luptă și 60 de elicoptere de atac sunt staționate în prezent în Crimeea anexată ilegal. Trupele ruse au înființat un grup special în peninsulă, acum adunând fortificații și linii de apărare, deoarece Moscova își menține infrastructura militară în Crimeea pregătită pentru luptă.

Peninsula Crimeea se află sub ocupație rusă din 2014, în urma unui fals referendum organizat de Rusia pentru anexarea teritoriului.

De atunci, mulți localnici au fost închiși pentru că au rezistat ocupației, în timp ce cetățenii ruși s-au înghesuit în peninsulă. Armata rusă a stabilit și o bază militară acolo.

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, președintele Volodimir Zelenski a promis că va elibera întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea.

UPDATE - 18 martie, ora 11.05: Explozii raportate la Herson

Presa locală din Herson raportează explozii în oraş, sâmbătă dimineaţă - scrie RBC. De asemenea, în Herson şi în regiune, a fost declanşată o alertă de raid aerian. Deocamdată, nu există informaţii din partea armatei sau a autorităţilor ucrainene.

UPDATE - 18 martie, ora 10.00: Alertă de raid aerian în Ucraina

Sirenele de raid aerian au început să sune în Ucraina, sâmbătă dimineaţă, după ora 09:00, în timp ce un avion de luptă rusesc MiG-31K a decolat din Belarus. Un grup de monitorizare raportează că un avion de tip MiG-31K al Forțelor Aeriene Ruse a fost înregistrat decolând de pe aerodromul Maciulişci. Potrivit RBV, MiG-31K este un potențial purtător de rachete hipersonice Kh-47m2 Kinjal, pe care sistemele ucrainene de apărare antiaeriană nu le pot intercepta.

UPDATE - 18 martie, ora 9.15: Schimbare de tactică: Numărul de nave ruseşti din Marea Neagră înarmate cu rachete s-a redus iar aviația a devenit mai activă

Şefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că numărul de nave ruseşti din Marea Neagră înarmate cu rachete s-a redus, însă riscul ca invadatorii să lanseze noi lovituri rămâne ridicat.

O serie de semne indică acest lucru - potrivit reprezentantei armatei ucrainene, care a subliniat că numărul de nave ruseşti din Marea Neagră a scăzut la 17. Acestea pot fi înarmate cu 22 de rachete de tip Kalibr. Humeniuk a menționat că probabilitatea unui atac este indicată de atacurile cu drone Shahed, pe care ruşii le folosesc pentru a detecta sistemele ucrainene de apărare antiaeriană. Natalia Humeniuk mai precizează că aeronavele ruseşti au devenit mai active, ceea ce înseamnă că este posibil ca Rusia să se pregătească să folosească arme mai grele, cum ar fi rachetele de tip Kalibr.

UPDATE - 18 martie, 0ra 09.02: Aproape 900 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina în ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 880 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul ocupanţilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 164.200 - potrivit unui raport publicat, sâmbătă, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 305 avioane și 290 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.511 (+5) tancuri ale armatei ruse, 6.830 (+7) de vehicule blindate, 2.560 (+8) de sisteme de artilerie, 265 de sisteme de apărare antiaeriană, 506 (+2) lansatoare multiple de rachete, 5.404 (+3) vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.159 (+14) de drone, 907 rachete de croazieră și tehnică specială (259 de unități).

UPDATE - 18 martie, ora 08.54: Armata ucraineană a doborât 11 dintre cele 16 drone lansate de ruşi noaptea trecută

Forțele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 17 spre 18 martie, armata rusă a lansat 16 drone kamikaze pentru a ataca teritoriul ucrainean. Forțele de apărare antiaeriană au reușit să distrugă 11 dintre dronele lansate de armata invadatoare a Rusiei. "Pe 17 martie, în jurul orei 21:00, invadatorii ruși au atacat Ucraina cu drone kamikaze de fabricație iraniană de tip Shahed-136/131. Atacul a fost efectuat din două direcții - de pe coasta de est a Mării Azov și din regiunea Briansk din Rusia" - se arată în raport. Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, forțele și mijloacele comandamentelor „Centru”, „Est” și „Vest” au distrus 11 drone în regiunile din centrul, vestul și, respectiv, estul ţării.

content-image

UPDATE - 18 martie, 0ra 08.45: NBC News susține că una din marile vulnerabilități NATO în Europa este faptul că România, Bulgaria și Turcia nu acționează în unitate așa cum o fac Letonia, Lituania și Estonia

Parlamentari şi foşti oficiali militari consultaţi de NBC News au declarat că răspunsul este deosebit de îngrijorător, în condiţiile în care acordul care permite ca cealele să iasă din câteva porturi ucrainene de la Marea Neagră este în prezent într-un echilibru precar, iar flota Rusiei foloseşte zona ca platformă de lansare pentru atacuri împotriva oraşelor ucrainene.

DETALII

content-image

UPDATE - 18 martie, 0ra 08.32: Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko a confirmat că industria din Belarus furnizează Rusiei componente electronice, susținând potențial evaluările anterioare ale ISW că Belarus ar putea ajuta Rusia să evite sancțiunile occidentale.

Lukașenko a declarat pe 17 martie că Belarus și Rusia au semnat un acord privind înființarea unui centru comun ruso-belarus pentru dezvoltarea și producerea de bunuri intermediare utilizate în producția de circuite integrate, că cele două state au elaborat o listă de componente electronice importante și că industria din Belarus a început deja să livreze microelectronice nespecificate către întreprinderile rusești. ISW a evaluat anterior că Belarus ar putea facilita evaziunea sancțiunilor pentru Rusia și că China ar putea transfera în mod clandestin bunuri și/sau echipamente către Rusia prin Belarus. Departamentul de Stat al SUA a sancționat mai multe entități de apărare din Belarus și a înăsprit controalele existente la export către Belarus începând cu 24 februarie 2023, dar este posibil ca aceste sancțiuni să nu fie suficient de cuprinzătoare pentru a împiedica Belarus să trimită Rusiei componente electronice utilizate în sistemele de armament și alte tehnologii cu dublă utilizare. Lukașenko a făcut acest anunț la întreprinderea tehnologică a Companiei pe acțiuni planare din Belarus, pe care SUA nu pare să o fi sancționat.

content-image

UPDATE - 18 martie, ora 08.25: Retorica președintelui sârb Aleksandar Vucic despre refuzul Belgradului de a sancționa Rusia se atenuează.

Vucic a refuzat să promită că Serbia nu va sancționa Rusia, a recunoscut că decizia Belgradului de a nu adera la sancțiunile europene împotriva Rusiei a adus Serbiei „împrejurări economice grele” și a declarat că va evalua „când suntem într-un impas și când politica noastră. trebuie să se schimbe”. Ministrul sârb al economiei, Rade Basta, a cerut guvernului sârb să impună sancțiuni Rusiei și a declarat că Serbia plătește un „preț mare” pentru că nu a făcut acest lucru pe 14 martie. Politico a scris anterior că Vucic se pare că reconsideră legăturile strânse ale Serbiei cu Rusia, stimulat parțial de eforturile continue de recrutare și cele subversive ale Grupului Wagner în Serbia luând în considerare și costurile economice și informaționale internaționale impuse lui Putin de invazia sa în Ucraina.

content-image

UPDATE - 18 martie, ora 08.18: Publicația rusă Nezavisimaya Gazeta a scris că nu a înaintat o cerere de informații finanțatorului Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, cu privire la un complot al președintelui rus Vladimir Putin și al secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, împotriva sa.

Nezavismaya Gazeta a sugerat că cineva responsabil de fabricarea cererii este implicat activ în stimularea conflictului între diferite structuri siloviki (servicii secrete ruse sau oameni afiliați acestora), ceea ce ar putea sprijini evaluarea ISW din 16 martie conform căreia Prigojin a promovat presupusul complot pentru a sprijini campaniile informaționale împotriva ierarhiei militare tradiționale ruse. ISW a evaluat inițial pe 16 martie că Prigojin ar fi inventat presupusul complot pentru a sprijini aceste campanii informaționale, dar ISW a observat că un blogger rus a postat zvonuri despre presupusul complot pe 13 martie. Serviciul de presă al lui Prigojin a fost implicat într-un fel în fabricarea acestui zvon dat fiind negarea venită de la Nezavisimaya Gazeta, dar Prigojin nu pare să fi fabricat zvonul în sine. Este posibil ca serviciul de presă al lui Prigojin să fi primit o cerere de presă fabricată sau să fi fabricat ea însăși cererea de presă. Prigojin a ales să dea întâietate zvonului despre complot oricine a fabricat cererea. ISW continuă să evalueze că Prigojin a promovat zvonurile despre complot identificându-i pe Patrushev și Consiliul de Securitate al Rusiei drept dușmani ai Grupului Wagner, și stabilind condiții pentru a da vina pe Patrushev pentru eșecurile Wagner în Ucraina și să sprijine campaniile informaționale în desfășurare împotriva instituției militare tradiționale rusești.

UPDATE - 18 martie, ora 08.13: Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 17 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Hryanykivka (17 km nord-est de Svatove), Kreminna, Kuzmyne (3 km sud-vest de Kreminna), Verkhnokamianske. (7 km est de Siversk) și Spirne (11 km sud-est de Spirne). Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ruse au condus forțele ucrainene lângă Hryanykivka, peste râul Oskil, spre malul de vest (dreapta). Fostul purtător de cuvânt al Miliției Populare din Republica Populară Donețk (DNR), Eduard Basurin, a susținut că luptele poziționale continuă la nord-vest de Kreminna, în apropiere de prăpastia Zhuravka și la sud de Kreminna, în apropierea pădurii Serebrianska. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna), Nevske (18 km nord-vest de Kreminna), Yampolivka (17 km vest de Kreminna) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna). O altă sursă rusă a susținut că forțele ruse au câștigat teritoriu de-a lungul acestei linii și lângă Chervonopopivka (6 km nord de Kreminna). Totuși, Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat un atac la sol fără succes lângă Chervonopopivka la o dată recentă nespecificată și acumulează forțe pentru o viitoare contraofensivă.

UPDATE - 18 martie, 0ra 08.04: Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în și în jurul orașului Bakhmut pe 17 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Bakhmut, la 11 km nord-vest de Bakhmut, lângă Orikhovo-Vasylivka și Hryhorivka și la 6 km sud-vest de Bakhmut, lângă Ivanivske și Klișchiivka. Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Grupului Wagner au atacat poziții ucrainene în apropiere de Khromove (2 km vest de Bakhmut) și Bohdanivka (6 km vest de Bakhmut). Imaginile geolocalizate publicate pe 17 martie indică faptul că forțele ruse au reușit câștiguri marginale în nordul Bakhmut. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a susținut că forțele ruse au avansat mai adânc în complexul AZOM din nordul Bakhmut, deși ISW nu a observat confirmarea vizuală că forțele ruse operează pe teritoriul complexului. Grănicerii de stat ucraineni au raportat că forțele ucrainene s-au angajat în luptă cu luptătorii Wagner într-o zonă industrială din Bakhmut, dar nu au precizat dacă este vorba despre complexul AZOM. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au continuat atacurile în părțile de sud ale orașului Bakhmut și că luptătorii Wagner au ajuns pe autostrada T0504 de la periferia de sud-vest a Bakhmutului și au întrerupt o linie de aprovizionare ucraineană. ISW nu a observat o confirmare vizuală că forțele Grupului Wagner au interzis traficul pe autostrada T0504 de la periferia de sud a orașului Bakhmut. Forțele ucrainene din Bakhmut ar putea în continuare să acceseze secțiuni ale autostrăzii T0504 prin drumurile de țară dintre Khromove și Ivanivske.

content-image

UPDATE - 18 martie, ora o7.59: Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul periferiei orașului Donețk pe 17 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins operațiunile ofensive rusești lângă Avdiiivka, Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka) și la 27 km sud-vest de Avdiivka, lângă Pervomaiske, Nevelske și Marinka. Bloggerii ruși au continuat să susțină că forțele ruse au capturat Krasnohorivka (8 km nord de Avdiivka), deși ISW încă nu a observat confirmarea vizuală a acestor afirmații. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au început o ofensivă de la Krasnohorivka în direcția Stepove (8 km nord-vest de Avdiivka) și încearcă să captureze o secțiune a unei căi ferate locale care duce în Avdiivka. Un proeminent blogger rus a evaluat pe 16 martie că forțele ruse sunt puțin probabil să avanseze rapid la nord de Avdiivka după pretinsa capturare a Krasnohorivka și că este prematur să vorbim despre posibilitatea ca forțele ruse să încercuiască forțele ucrainene în Avdiivka. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la periferia de nord a Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka) și au încercat să avanseze spre Sieverne (6 km vest de Avdiivka).

UPDATE - 18 martie, ora 07.54: Un oficial rus a susținut că forțele ucrainene au desfășurat contraatacuri într-o zonă nespecificată din vestul Oblastului Donețk pe 17 martie.

Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe de est ruse, Alexander Gordeev, a susținut că elemente ale brigăzilor de infanterie navală rusă nespecificate ale Flotei Pacificului au respins elemente din trei brigăzi ucrainene care au încercat să contraatace și să desfășoare operațiuni de recunoaștere în forță într-o zonă nespecificată din vestul Oblastului Donețk. Brigăzile 155 și 40 de infanterie navală ale Flotei Pacificului operează în prezent în zona Vuhledar, dar ISW nu a observat alte afirmații rusești cu privire la contraatacuri ucrainene în jurul Vuhledar în ultimele zile.

UPDATE - 18 martie, 0ra 07.43: Surse ruse au susținut că forțele ruse au respins forțele ucrainene de-a lungul liniei frontului în sudul Ucrainei.

Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive fără succes lângă Polohy și Orikhiv pe linia frontului din regiunea Zaporijia. Unii bloggeri ruși au susținut că atacurile ucrainene au avut succes deoarece minele rusești nu au reușit să oprească vehiculele ucrainene. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au respins un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere care a încercat să traverseze râul Nipro în regiunea Herson.

UPDATE - 18 martie, 0ra 07.37: Forțele ruse continuă să se lupte cu logistica peste podul de peste strâmtoarea Kerci, în ciuda faptului că au reparat complet traveele podului.

Serviciul de știri rus Vesti Crimea a postat imagini cu un ambuteiaj mare pe pod pe 17 martie și a susținut că timpul de așteptare pentru a trece prin punctul de control către Rusia este de peste o oră.

UPDATE - 18 martie, 0ra 07.25: Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Informații Militare Ucrainene (GUR), Vadym Skibitsky, a declarat pe 17 martie că forțele ruse au creat o grupare de apărare în Crimeea ocupată, în pregătirea unei operațiuni defensive.

UPDATE - 18 martie, ora 07.23: Oficialii de la Kremlin și organizațiile de veterani continuă să pledeze pentru beneficii sociale mai mari pentru militari și familiile lor, probabil într-un efort de a stimula și promova recrutarea voluntarilor.

Secretarul Consiliului General al Partidului Rusia Unită, Andrey Turchak, a anunțat că Duma de Stat a Rusiei va adopta în curând proiecte de lege privind acordarea de asistență juridică veteranilor, eliminarea taxelor administrative pentru veterani atunci când depun documente, reducând perioada necesară pentru a declara un militar mort legal pentru a revendica beneficii și a acorda beneficii veteranilor militarilor care au luptat în Donbas din 2014. Turchak a adăugat că, comisia prezidențială pentru abordarea problemelor legate de „operațiunea militară specială” ia în considerare noi prevederi privind iertarea datoriilor pentru părinții militarilor și alocarea de plăți suplimentare pentru pregătirea conscrișilor la granița cu Ucraina. Uniunea Veteranilor din Belgorod a trimis, de asemenea, scrisori către toate adunările municipale din regiunea Belgorod, propunând acordarea de beneficii suplimentare veteranilor de război, cum ar fi eliminarea impozitului pe teren și permiterea călătoriilor gratuite în transportul public municipal și suburban.

UPDATE - 18 martie, ora 07.20: Forțele ruse ar fi reținut trei partizani ucraineni în regiunea Zaporijia ocupată, pe 17 martie.

Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Roman Kodryan, a susținut pe 17 martie că forțele ruse au confiscat două depozite de arme și au arestat trei partizani ucraineni acuzați că plănuiesc să efectueze un atac „terorist” într-o locație nespecificată. în regiunea Zaporijia ocupată.

UPDATE - 18 martie, 0ra 07.15: BBC și postul independent rus Mediazona au confirmat identitățile a cel puțin 1.000 de condamnați care au murit în Ucraina din ianuarie 2023.

Ancheta a remarcat că 400 dintre decesele confirmate au avut loc în primele două săptămâni din martie 2023, în mare parte în jurul orașului Bakhmut. BBC și Mediazona au confirmat numele a 2.092 de condamnați uciși în acțiune de la începutul războiului. Oficialii americani estimau anterior că Wagner Group a suferit peste 30.000 de victime pe parcursul războiului, dintre care majoritatea erau probabil condamnați.

UPDATE - 18 martie, ora 07.12: SUA și China se confruntă în războiul din Ucraina: Washingtonul respinge propunerea de încetare a focului venită din partea Chinei

Guvernul preşedintelui Joe Biden a expus această poziţie la scurt timp după ce s-a anunţat că preşedintele chinez Xi Jinping va efectua luni şi marţi (20-21 martie) o vizită la Moscova, în cadrul căreia se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin.

Înaintea acestei întâlniri, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri că Statele Unite au 'îngrijorări profunde' cu privire la unele dintre problemele pe care Xi şi Putin le-ar putea discuta.

Mai exact, SUA sunt îngrijorate în legătură cu faptul că, în timpul întâlnirii sale cu Vladimir Putin, Xi Jinping ar putea să reitereze propunerea Chinei privind încetarea focului în războiul în Ucraina, ceea ce, în opinia Washingtonului, ar servi doar pentru a ajuta Rusia să-şi consolideze câştigurile pe care le-a obţinut pe câmpul de luptă.

Detalii AICI

content-image

UPDATE - 18 martie, ora 06.42: Care este opinia lui Joe Biden cu privire la mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională împotriva lui Putin

Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război este "justificat", a declarat vineri Joe Biden, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Preşedintele american, exprimându-se în faţa jurnaliştilor la Casa Albă, a amintit că instituţia nu este recunoscută de Statele Unite, dar a estimat că decizia acesteia a transmis, totuşi, "un semnal foarte puternic".

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru responsabilitatea sa în ceea ce priveşte presupusele crime de război comise în Ucraina, de la declanşarea invaziei ruse la scară largă în ţara vecină.

content-image

UPDATE - 18 martie, ora 05.15: Războiul din Ucraina a schimbat percepția asupra relevanței avioanelor de luptă în contextul militar global

După un an de război, forțele aeriene ruse și cele ale Kievului n-au izbutit să preia controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei. Acest lucru a limitat sever rolul pe care avioanele de luptă l-au jucat în conflict și reprezintă un preambul la situația cu care trupele americane s-ar putea confrunta în viitor, consideră oficialii aviației militare americane, notează Insider.

Avioanele ruse și cele ucrainene acționează în război, dar o fac sporadic. Apărarea antiaeriană de care dispune fiecare tabără, cu sisteme din era sovietică precum S-300 sau dipozitivele portabile mai noi precum cele americane Stinger, au forțat avioanele să păstreze distanța față de front. Cele două armate s-au limitat la atacuri mai puțin precise cu rachete cu rază lungă ca să evite pierderea aparatelor de luptă.

Detalii AICI

content-image

 

UPDATE - 18 martie, ora 03.25: Casa Albă este neliniștită de intențiile Chinei de a oferi servicii de mediere între Rusia și Ucraina

Administraţia de la Washington a exprimat "preocupări profunde", vineri, în legătură cu iniţiativele Chinei de a intermedia negocieri între Rusia şi Ucraina, avertizând că instituirea în acest moment a unui armistiţiu ar legitima ocupaţia militară rusă prin încălcarea Cartei Naţiunilor Unite, anunță Mediafax.

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, a transmis vineri "preocupările profunde" ale Washingtonului privind abordarea Chinei. "Un armistiţiu în acest moment ar fi o ratificare a cuceririlor ruse. Şi ar fi continuarea încălcării Cartei ONU. Rusia ar fi liberă să utilizeze armistiţiul pentru consolidarea poziţiilor în Ucraina, pentru a-şi reconstrui forţele, a le reechipa şi revigora, astfel încât să iniţieze noi atacuri asupra Ucrainei atunci când vor. Nu cred că iniţiativa Chinei ar fi un pas spre o pace corectă şi durabilă", a declarat John Kirby, citat de postul de televiziune CNN şi de publicaţia The Hill.

Detalii AICI

content-image

UPDATE - 18 martie, ora 01.00: Pentru a învinge Rusia, Ucraina va avea nevoie de avioane de luptă mai avansate decât cele existente, precum MiG-29 - Yuri Ihnat

Polonia este pregătită să trimită Ucrainei patru MiG-29 "în zilele următoare", iar Slovacia s-a angajat să transfere 13 din arsenalul său. Potrivit lui Yuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, avioanele vor consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei în ceea ce privește patrularea spațiului aerian ucrainean, acoperirea cu avioane de vânătoare și interceptarea atacurilor în masă cu rachete și drone, scrie kyivindependent.com.

Cu toate acestea, avioanele din epoca sovietică nu sunt în cele din urmă "eficiente" împotriva Rusiei din cauza radarelor și rachetelor învechite, a declarat Ihnat.

Detalii AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.