Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 19 august - Kievul primește și sisteme antidronă / Atac dejucat la Marea Neagră

epthinktank.eu
razboi ucraina

Obiectivul cheie al ofensivei Ucrainei în această vară, cucerirea sau măcar asediul orașului Melitopol din sudul țării, pare să fie pe cale să eșueze, potrivit comunității de informații a Statelor Unite. Mai multe surse au comunicat că forțele ucrainene se află în lupte în jurul satului Robotîne, situat la peste 75 de kilometri de orașul din sudul regiunii Zaporojie. Evaluările americane sugerează că ofensiva ucraineană se va opri la câțiva kilometri de Melitopol.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de sâmbătă, 19 august 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 19 august, ora 17.00 - Ucrainenii au trimis un detașament secret să traverseze Niprul: rușii i-au prins și i-au măcelărit pe toți

Armata rusă a declarat sâmbătă că a "eliminat complet" circa 150 de militari ucraineni care încercau să traverseze fluviul Nipru, linie de front în sudul Ucrainei, unde forţele Kievului încearcă să spargă apărarea Moscovei, transmite AFP, informează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 august, ora 16.00 - Armata rusă anunță că a dejucat un atac ucrainean care viza Moscova

Armata rusă a afirmat sâmbătă că a dejucat un atac cu dronă ucrainean ce viza Moscova şi regiunea ei, într-un moment în care astfel de atacuri asupra teritoriului rus sunt tot mai numeroase în cadrul contraofensivei forţelor Kievului, lansată la începutul lui iunie, informează AFP, conform Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 august, ora 14.20: VIDEO - Ucraineni uciși în drum spre biserică: atac puternic lansat de ruși în nordul Ucrainei

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 37 rănite după ce o rachetă rusă a lovit piaţa centrală din oraşul ucrainean Cernihiv, din nordul ţării, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne de la Kiev, transmite Reuters. Oamenii se îndreptau spre biserică pentru a celebra o sărbătoare religioasă când a avut loc atacul, a precizat ministerul, adăugând că 11 dintre răniţi sunt copii, informează News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 august, ora 14.10: Moscova anunţă că un avion de luptă a fost avariat în urma unui atac ucrainean cu dronă asupra unui aerodrom aflat la sute de kilometri de graniţă

O dronă ucraineană a vizat un aerodrom militar din regiunea rusă Novgorod, provocând un incendiu şi avariind un avion de luptă, a anunţat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Regiunea Novgorod se află la nord-vest de Moscova, la sute de kilometri de graniţa Rusiei cu Ucraina.

Ministerul a precizat că nimeni nu a fost rănit şi că incendiul a fost stins rapid.

"Ca urmare a atacului terorist din zona aerodromului, în hangarul avioanelor a izbucnit un incendiu, care a fost eliminat rapid de către pompieri. O aeronavă a fost avariată", a precizat ministerul într-un comunicat.

Atacul a fost efectuat cu ajutorul unui vehicul aerian fără pilot (UAV) de tip elicopter, în jurul orei locale 10:00. "UAV-ul a fost detectat de către postul de supraveghere externă a aerodromului şi a fost lovit cu arme de calibru mic", a detaliat Ministerul Apărării, citat de TASS.

Anterior, sâmbătă, Ministerul Apărării declarase că forţele de apărare aeriană ale Rusiei au doborât o rachetă lansată de Ucraina în timpul nopţii asupra peninsulei Crimeea.

Atacurile aeriene cu drone în interiorul Rusiei s-au înmulţit în ultimele luni. O dronă s-a izbit vineri de o clădire din centrul Moscovei, după ce apărarea aeriană rusă a doborât-o, perturbând traficul aerian pe toate aeroporturile civile din capitala rusă.

content-image

UPDATE 19 august, ora 12.20: Progrese sesizate de Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri noapte, în mesajul său video obişnuit, că observă progrese în căutarea sa de a obţine garanţii de securitate occidentale împotriva unei viitoare agresiuni din partea Rusiei, transmite dpa, informează Agerpres.

Zelenski a vorbit despre "succese diplomatice", observând că 18 state s-au alăturat declaraţiilor Grupului celor 7 (G7) state puternic industrializate în ceea ce priveşte astfel de garanţii. Şeful statului ucrainean nu a intrat în detalii.

În contextul aniversării Zilei Independenţei Ucrainei, joi, Zelenski a declarat că Ucraina a făcut un pas înainte în a deveni parte a celor mai puternice state din lume. Din 24 februarie 2022, de când Rusia a lansat o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei, ţara se apără cu ajutorul Occidentului de aproape 18 luni. De Ziua Independenţei din acest an, se împlinesc exact un an şi şase luni de la începerea războiului, notează dpa.

Şeful de personal al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak, a anunţat pe canalul său de Telegram că negocierile pentru obţinerea garanţiilor de securitate pentru Ucraina sunt în curs de desfăşurare cu SUA şi Regatul Unit. Negocieri cu alte state membre ale G7 ar urma să înceapă în curând, a adăugat el, menţionând că primele acorduri bilaterale ar urma să fie semnate până la sfârşitul anului. Este vorba de a nu permite un nou război sau o repetare a agresiunii Moscovei după terminarea actualei invazii ruse, a insistat el.

Zelenski şi Iermak au subliniat vineri că pregătirile privind "formula de pace" continuă. Principalul obiectiv este retragerea trupelor ruse înainte de începerea oricăror negocieri. Rusia respinge o astfel de abordare, considerând-o nerealistă, notează dpa.

Potrivit lui Zelenski, 63 de misiuni diplomatice lucrează acum la această "formulă de pace" prezidenţială.

Numărul ambasadorilor participanţi din diferite state este în creştere, a declarat şi Iermak, care a spus că aşteaptă ca într-o lună să aibă loc o nouă reuniune a consilierilor pe probleme de securitate ale statelor implicate pentru a pregăti un summit de pace.

Potrivit unor declaraţii anterioare făcute de Iermak, summitul ar urma să fie organizat până la sfârşitul anului şi în acest moment se caută locul în care se va desfăşura reuniunea la nivel înalt. La un al doilea summit, ar trebui implicată şi Rusia, iar biroul prezidenţial din Kiev şi-a exprimat speranţa că, până atunci, Rusia va fi capitulat.

content-image

UPDATE 19 august, ora 10.10Serghei Lavrov amenință cu armele nucleare: anunț care vizează Europa, inclusiv România

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov afirmă că deţinerea de arme nucleare protejează Rusia de ameninţările la adresa securităţii sale, iar Moscova continuă să reamintească Occidentului necesitatea prevenirii un conflict al puterilor nucleare, relatează Reuters

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 august, ora 10.00: Ucraina trage un semnal de alarmă în privința unui conflict înghețat cu Rusia: 'Nu doar Ucraina, ci şi alte ţări europene vor fi sub agresiunea rușilor!'

Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, respinge ideea cedării unor teritorii ucrainene Rusiei, el explicând că, dacă Ucraina nu va reintra în teritoriile sale recunoscute internaţional de la începutul anilor 1990, va avea loc un ”conflict îngheţat”, care va permite Rusiei să îşi refacă forţele, ceea ce nu va duce la pace durabilă în Europa. Premierul Ucrainei a afirmat, într-un interviu pentru Digi 24, că România susţine Ucraina, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 august, ora 09.51: Rusia a lansat 17 drone în noaptea de vineri spre sâmbătă

Rusia a lansat 17 drone în noaptea de vineri spre sâmbătă în încercarea de a lovi regiunile de nord, centrale şi de vest ale Ucrainei, au anunţat sâmbătă forţele aeriene ucrainene, transmite Reuters, informează Agerpres.

Aviaţia militară ucraineană a adăugat că 15 drone Shahed, de fabricaţie iraniană, lansate de Rusia, au fost doborâte. Reuters menţionează că nu este clar deocamdată ce s-a întâmplat cu cele două drone care nu au putut fi doborâte şi precizează că nu a putut verifica informaţiile din alte surse. La fel, nu se ştie deocamdată ce obiective şi zone au fost vizate de Rusia în atacul său.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării rus a anunţat sâmbătă că forţele de apărare aeriană ale Rusiei au doborât o rachetă lansată în timpul nopţii de Ucraina asupra Crimeii, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014.

Nu s-au înregistrat victime şi pagube materiale, a transmis ministerul rus pe aplicaţia Telegram.

content-image

UPDATE 19 august, ora 09.30Volodmir Zelenski vine în vizită în România!

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a confirmat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita România, la o dată neprecizată, iar „în curând” liderul ucrainean se va întâlni şi cu premierul român, relatează News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 august, ora 09.00: Arhiepiscopia Tomisului vinde insigne cu stema Rusiei: răspunsul vânzătoarei

La Arhiepiscopia Tomisului, în cadrul magazinului de unde se pot achiziționa lumânări și diverse suveniruri, printre iconițele, brățări și alte obiecte bisericești se regăsește și o insignă cu stema Rusiei.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 august, ora 08.46: Vladimir Putin s-a enervat și a ieșit din 'fortăreața' Kremlin: s-a dus direct la cei mai înalți generali ai Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a vizitat pe comandantul "operaţiunii militare speciale" a Rusiei din Ucraina, generalul Valeri Gherasimov, şi pe alţi comandanţi militari importanţi, a anunţat sâmbătă Kremlinul, transmite Reuters. Vizita lui Putin vine în contextul în care ucrainenii au obținut o serie de victorii și au recuperat o bună parte din teritoriul cucerit de Rusia, informează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 august, ora 08.00: Explozii în regiunea Donețk ocupată de ruși: au fost ucise cel puțin șase persoane

Trei persoane au murit şi o persoană a fost rănită în urma unei explozii în Doneţk, vineri, potrivit liderului autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, relatează CNN, citat de news.ro.

Aceştia erau angajaţi ai unei companii de utilităţi publice din districtul Kievsky din Doneţk şi au fost ucişi „ca urmare a detonării unei muniţii cu dispersie neexplodate anterior”, a susţinut Puşilin într-o postare pe Telegram.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 19 august, ora 07.45: Europa a scăpat din ghearele Gazprom

Capacităţile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporţie de 90%, cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel - 1 noiembrie - a anunţat vineri Comisia Europeană, transmit Reuters şi Bloomberg, conform Agerpres.

„O să fim în siguranță la iarnă. Ne vom descurca fără gazele rusești”, a comentat pe Twitter șefa CE, Ursula von der Leyen.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 19 august, ora 07.25: Ucraina forțează campania de recrutare: celor în vârstă li se cere să-și înfrunte frica - VIDEO

Ministerul ucrainean al Apărării îi îndeamnă pe cetăţenii de vârstă militară să îşi actualizeze datele la birourile de înrolare în armată şi să îşi "învingă frica", într-o campanie lansată joi, în timp ce contraofensiva de vară a intrat deja în cea de-a treia lună şi în continuare merge greu, relatează Reuters, citat de news.ro.

Campania, care se bazează pe clipuri video şi mărturii fotografice bine realizate de soldaţi proeminenţi care îşi descriu temerile, urmăreşte să doboare un obstacol major în recrutarea în armată, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 19 august, ora 03.30: Noi avantaje pentru ucrainenii care ajung în România: acord benefic și pentru românii care vor să ajute la reconstrucția Ucrainei

Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, afirmă că în cadrul discuţiilor avute vineri cu oficialii de la Bucureşti au fost semnate mai multe acorduri, între care unul care prevede posibilitatea de folosire a diplomelor de studii ale cetăţenilor fiecăruia dintre cele două state, pe teritoriul celuilalt stat, fără a fi nevoie de alte permisiuni sau aprobări.

Premierul ucrainean arată că, astfel, cei peste 120.000 de ucraineni aflaţi în România vor putea profesa, în funcţie de studiile lor, fără alte restricţii, iar în momentul în care va începe reconstrucţia Ucrainei românii vor putea activa acolo mult mai uşor.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 19 august, ora 01.30: Americanii au făcut calculele și au aflat câți soldați au murit, de fapt, în războiul din Ucraina

Numărul total al militarilor ucraineni şi ruşi ucişi sau răniţi de la începerea războiului, în urmă cu 18 luni, se apropie de 500.000, afirmă oficiali americani citaţi de cotidianul The New York Times, informează Mediafax.

Conform oficialilor citaţi, care au preferat să rămână anonimi, armata rusă are aproape 300.000 de victime - 120.000 de militari morţi şi 170.000-180.000 răniţi.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.