Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 19 martie 2023 - Premieră: Putin a vizitat zonele ocupate/ Atacuri masive rusești cu drone și rachete hipersonice

apnews.com
razboi ucraina

Explozie puternică în Regiunea Dnipropetrovsk și incendii devastatoare, ca urmare a unui atac cu două drone iraniene. Primarul interimar Anatolii Kurtiev a declarat că trupele ruse au bombardat orașul Zaporojie în timpul nopții, ceea ce a dus la apariția unui val de explozii și la afectarea mai multor blocuri. În ultimele 24 de ore, forțele armate ucrainene au raportat că au respins peste 100 de atacuri rusești în cinci zone diferite. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 19 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 19 martie, 22.43: Vladimir Putin semnează un articol într-un ziar chinez

Vladimir Putin a publicat un articol în ziarul chinez Zhenmin Jibao în care a evaluat relațiile dintre Moscova și Beijing. Materialul în limba rusă a apărut pe site-ul Kremlinului.

Articolul este programat să coincidă cu începutul vizitei președintelui chinez Xi Jinping în Rusia, care va începe pe 20 martie și se va încheia pe 22 martie. După cum s-a raportat anterior, o întâlnire individuală a șefilor de stat va avea loc pe 20 martie, iar discuțiile principale sunt programate pentru 21 martie la Kremlin.

Vladimir Putin vorbește la finalul articolului și despre războiul din Ucraina, susținând că a fost provocat și alimentat de Occident.

Articolul integral, AICI!

UPDATE - 19 martie, ora 22.10: NATO vrea să aducă 300.000 de militari în jurul Rusiei

NATO va prezenta în primăvară un plan regional de apărare actualizat. Alianța intenționează să consolideze gruparea în apropierea granițelor Rusiei, potrivit ediției americane a Politico.

NATO trebuie să convingă fiecare țară în parte să contribuie cu diverse elemente: soldați, instruire, o infrastructură mai bună - și, mai ales, cantități mari de arme, echipamente și muniții scumpe.

Continuarea AICI!

UPDATE - 19 martie, ora 21.43: Mercenarii Wagner și-au epuizat resursa de atac la Bahmut

Acțiunile ofensive ale rușilor pe frontul din estul Ucrainei s-au redus în intensitate în ultimele zile, ceea ce indică o reducere a capacității de luptă a forțelor invadatoare, constată Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit unui raport al Ministerului britanic al Apărării, trupele rusești și mercenarii Wagner „au obținut puncte de sprijin la vest de râul Bahmutka”, care traversează orașul Bahmut, din regiunea Donețk.

Continuarea AICI!

UPDATE - 19 martie, ora 19.11: Cel puţin trei morţi, în urma unui atac rus în apropierea oraşului ucrainean Zaporojie

Cel puţin trei civili ucraineni au fost ucişi, duminică, în urma unui atac comis de armata rusă asupra unei localităţi situate la periferia oraşului ucrainean Zaporojie, afirmă oficiali locali citaţi de site-ul Tagesschau.de.

Armata rusă a atacat, duminică, mai multe zone de la periferia oraşului Zaporojie cu obuze de artilerie. Conform autorităţilor locale ucrainene, bilanţul atacurilor este de trei morţi şi doi răniţi, toţi civili, în localitatea Kamianske.

Administraţia de la Kiev a condamnat vehement, duminică, vizita efectuată de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în oraşul Mariupol, aflat sub ocupaţia armatei ruse.

UPDATE - 19 martie, ora 19.00: Polonia 'ar putea fi forțată să se alăture conflictului' cu Rusia

Anunț-surpriză făcut de un diplomat polonez de rang înalt. În timpul unui interviu pentru o televiziune franceză, ambasadorul polonez în Franța, Jan Emeryk Rościszewski, a sugerat că ar putea exista o situație în care Polonia nu va avea altă opțiune decât să se alăture conflictului în curs de desfășurare cu Rusia. "Nu vom avea de ales", spune ambasadorul. Ambasada Poloniei în Franța a emis o declarație pe această temă și explică faptul că în declarația ambasadorului "nu a existat niciun anunț privind implicarea directă a Poloniei în conflict".

Jan Emeryk Rościszewski, ambasadorul polonez în Franța, a acordat un interviu televiziunii franceze LCI, iar subiectul a fost, printre altele, războiul ruso-ucrainean în curs de desfășurare.

Continuarea AICI!

UPDATE - 19 martie, ora 18.28: Probleme pentru armata ucraineană: UE nu dispune de explozivi pentru a produce mai multă muniție (Financial Times)

Din cauza penuriei de explozivi, Europa nu poate produce mai multă muniție pentru Ucraina, iar creșterea producției poate dura aproximativ trei ani, arată Financial Times în cadrul unei analize.

Detalii AICI!

UPDATE - 19 martie, ora 17.40: Rușii afirmă că sunt deja în război cu SUA: 'Este vorba despre implicarea SUA în conflictul împotriva Rusiei'

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că dronele americane aflate deasupra Mării Negre nu sunt în niciun caz angajate în asigurarea siguranței navelor și, de fapt, toate acestea demonstrează implicarea Washingtonului în conflictul împotriva Moscovei, informează Gazeta, relatează Rador.

Detalii AICI!

UPDATE - 19 martie, ora 17.18: Vladimir Putin abia acum a recunoscut totul! De ce nu a invadat Ucraina încă din 2014: 'Nu aveam arme hipersonice!'

Potrivit șefului Kremlinului, Vladimir Putin, Rusia nu a fost pregătită pentru un război major împotriva Ucrainei după anexarea peninsulei Crimeea de la Marea Neagră în 2014.

Detalii AICI!

UPDATE - 19 martie, ora 15.45: Vladimir Putin rămâne în apropierea liniei frontului: Reuniune militară în Rostov-pe-Don

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a organizat, duminică, o reuniune militară în oraşul Rostov-pe-Don, situat în sud-vestul Rusiei, în apropierea frontierei cu Ucraina, informează agenţia Tass.

"Şeful statului a primit rapoarte din partea şefului Statului Major, Valeri Gherasimov, şi a altor comandanţi militari", a comunicat Preşedinţia Rusiei.

Detalii aici

UPDATE - 19 martie, ora13.45: Rusia recunoaște în mod tacit că este puțin probabil ca forțele sale să pună mâna pe Zaporizhzhia

Decizia Rusiei de a face din Melitopol capitala „temporară” a administrației ocupației ilegale din regiunea Zaporizhzhia din Ucraina poate indica faptul că forțele ruse sunt foarte puțin probabil capabile să pună mâna pe obiectivele majore planificate, inclusiv orașul Zaporizhzhia, în viitorul apropiat, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit. actualizarea sa zilnică pe 19 martie.

UPDATE - 19 martie,  ora 11.49: Incendiu puternic la Kahovka, oraş ocupat de armata rusă

Un incendiu de amploare a izbucnit, duminică dimineaţă, în oraşul ucrainean Kahovka, situat în zona ocupată de ruşi a regiunii sudice Herson. Canalele locale de Telegram transmit că cel mai probabil, ar fi avut loc atacuri asupra trupelor rusești. Deocamdată, nu există informaţii din partea armatei sau a autorităţilor ucrainene.

UPDATE -19 martie, ora 8.50: Bahmut încă rezistă. Ucrainenii reușesc să mențină deschise rutele de aprovizionare

Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană sâmbătă, informează Reuters.

De asemenea, în cel mai recent raport al său privind pagubele grele pe care le-a provocat inamicului, armata ucraineană susţine că a ucis 193 de ruşi şi a rănit alţi 199 în timpul luptelor de vineri.

Continuarea aici

UPDATE - 19 martie, ora 07.34: Vladimir Putin a vizitat oraşul ucrainean Mariupol

Presa de stat din Rusia anunţă că preşedintele Vladimir Putin a vizitat oraşul ucrainean Mariupol, devastat de război, care a fost ocupat de trupele ruse în mai 2022. Potrivit agenţiei de pres TASS, Putin a vorbit cu localnicii, după ce s-a deplasat până acolo cu elicopterul. Dacă se va confirma, aceasta va fi prima vizită a lui Vladimir Putin în teritoriile ucrainene recent ocupate, după ce a ordonat invadarea Ucrainei, în urmă cu mai bine de un an. Sâmbătă, Putin a fost în vizită în Crimeea, anunță Rador.

UPDATE - 19 martie, ora 05.50: Președintele ucrainean Zelenski a anunțat că va introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei și a aliaților săi

"Există noi sancţiuni NSDC. Peste 400 de persoane fizice şi companii. Majoritatea sunt ruse. Este industria de apărare a statului terorist. Dar aceştia sunt şi indivizi iranieni şi sirieni, cei care ajută teroarea. Studiem în profunzime fiecare dintre paşii noştri de sancţionare. Sancţiunile ucrainene fac parte din presiunea globală asupra Rusiei. Toţi cei care produc arme pentru teroare împotriva Ucrainei, care ajută Rusia să incite la agresiune, în special prin furnizarea de drone Shahed, care susţin distrugerea dreptului internaţional de către Rusia, nu pot fi decât marginalizaţi. Cei care în cele din urmă vor fi traşi la răspundere pentru tot ce fac împotriva poporului nostru, împotriva oamenilor în general, împotriva dreptului internaţional. Şi asta, de altfel, va viza nu numai teroarea împotriva ucrainenilor, nu doar încercările de a ne anexa pământul, începând cu Crimeea, ci şi alte agresiuni ruseşti împotriva ordinii internaţionale, împotriva vieţii umane normale, paşnice", a declarat Zelenski.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE - 19 martie, ora 01.00: Războiul lui Putin se îndreaptă spre o escaladare terifiantă (expert britanic)

Polonia și Slovacia înarmează Kievul cu avioane de luptă. Avioanele de luptă rusești forțează dronele americane să părăsească cerul. Președintele chinez Xi Jinping vizitează Moscova în semn de susținere pentru Vladimir Putin, în timp ce companiile chinezești livrează arme de asalt și veste antiglonț pentru trupele de la Moscova. Războiul lui Putin în Ucraina se îndreaptă spre ape periculoase, iar potențialul de escaladare cu Occidentul este mai mare acum decât în orice moment de la invazia inițială.

În timp ce NATO și-a menținut angajamentul de a evita o confruntare directă cu forțele rusești, sprijinul său pentru Ucraina este ceea ce a permis Kievului să reziste. Pe măsură ce Putin devine din ce în ce mai disperat, crește potențialul pentru amenințări și acțiuni de escaladare în încercarea de a forța Occidentul să dea înapoi. Orice eroare de calcul într-un astfel de mediu ar putea duce la consecințe catastrofale.

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.