Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 2 aprilie 2023 - Luptele continuă în Ucraina, cu forțele ruse înaintând în orașul Bahmut

ceps.eu
razboi ucraina

Forțele ruse continuă să înainteze în orașul Bahmut, în timp ce forțele ucrainene reușesc să recâștige teren în regiune. Între timp, Fondul Monetar Internațional a aprobat un plan de asistență financiară de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, deschizând calea pentru plata unei prime tranșe de 2,7 miliarde de dolari. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de duminică, 2 aprilie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 2 aprilie 2023, ora 22.40: Igor Girkin, veteran al armatei ruse și fost ofițer FSB care a fost implicat în anexarea Crimeei și a fost ministrul al apărării în autoproclamata Republică Populară Donețk, aduce reproșuri campaniei militare din Ucraina.

Continuarea aici.

UPDATE - 2 aprilie 2023, ora 20.38: Situaţia din Bahmut rămâne tensionată

Situația din Bahmut, regiunea Donețk, rămâne una foarte tensionată, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, citată de agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform.

"Situația din Bahmut rămâne foarte tensionată. Inamicul încearcă să implice nu doar mercenari ai grupării Wagner, ci și unități profesioniste de parașutiști. Pierderile excesiv de mari de personal nu îl opresc pe inamic. Deciziile lor sunt emoționale. Apărătorii noștri trebuie să oprească înaintarea inamicului în condiții dificile", a scris Hanna Maliar pe Telegram.

Potrivit Hannei Maliar, fiecare decizie militară ucraineană și fiecare pas este bine gândit. Grupul operațional și strategic Hortiţia lucrează în zona de luptă și controlează pe deplin situația operațională la fața locului.

UPDATE - 2 aprilie 2023, ora 19.35: Forţele aeriene ucrainene au lansat duminică opt atacuri asupra poziţiilor forţelor ruse ocupate în Ucraina

Forțele aeriene ucrainene au lansat duminică opt atacuri asupra pozițiilor invadatorilor ruși, informează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform.

"Pe parcursul zilei, Forțele Aeriene ale Forțelor de Apărare au lansat opt lovituri asupra zonelor în care erau concentrate personalul și echipamentele militare ale ocupanților, în timp ce unitățile forțelor de rachete și artilerie au lovit o zonă de concentrare a forței de muncă, un post de comandă și alte două obiecte importante ale inamicului", a precizat Statul Major General.

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 17.05 -  Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia, a afirmat secretarul Consiliului naţional pentru securitate şi apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, citat duminică de dpa.

Continuarea aici.

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 15.55 - Dmitri Medvedev trece la următorul nivel: citează cartea Apocalipsei și amenință cu pucioasă

Continuarea AICI

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 15.04 - Rușii atacă puternic în zona Bahmut

Şase civili au fost ucişi şi opt au fost răniţi în urma bombardamentelor ruseşti de la Kostiantinivka, în estul Ucrainei, duminică dimineaţă, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, relatează Reuters.

Continuara AICI

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 14.19 - Rușii mențin rachetele Kalibr în Marea Neagră

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Militare Regionale Odesa, Serhi Bratciuk, a raportat că ruşii au desfăşurat în Marea Neagră 12 nave, dintre care trei sunt înarmate cu rachete. Potrivit unui comunicat remis duminică, ar putea fi vorba despre o salvă totală de 20 de rachete de tip Kalibr. Bratciuk a adăugat că, din cauza unui avertisment de furtună pe mare, situația s-ar putea schimba rapid. "Dar acest lucru nu exclude posibilitatea unor lovituri cu rachete. Prin urmare, alertele de raid aerian nu trebuie ignorate" - a subliniat Serhi Bratciuk.

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 13.41 - Spionii britanici au deslușit misterul: foarte mulți soldați ruși mor din cauza alcoolului, nu sunt uciși pe front

Continuarea AICI

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 12.41 - Rușii au atacat puternic în regiunea Donețk

Trei persoane au fost ucise şi alte şase au fost rănite, duminică dimineaţă, în oraşul ucrainean Kostiantinivka (regiunea Doneţk), în urma unor atacuri lansate de armata rusă. Potrivit guvernatorului regiunii Doneţk, bombardamentele ruseşti au avut loc în zona centrală a oraşului.

"Cel puțin trei persoane au fost ucise și șase au fost rănite în timpul bombardamentelor din Kostiantinivka. Rușii au bombardat partea centrală a orașului în această dimineață" - a scris oficialul pe Telegram, într-un mesaj postat la ora 11:33.

Potrivit lui Kirilenko, mai multe blocuri şi case particulare au fost avariate.

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 11.47 - 262 de sportivi ucraineni au murit în timpul războiului

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a luat vieţile a 262 de sportivi ucraineni şi a distrus 363 de unităţi sportive, a declarat, sâmbătă, ministrul ucrainean al Sportului, Vadim Huttsait, relatează Reuters.

La o întâlnire cu preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, Morinari Watanabe, Huttsait a spus că nu ar trebui să li se permită sportivilor din Rusia să participe la Jocurile Olimpice sau la alte competiţii sportive.

„Toţi susţin acest război şi participă la evenimente organizate în sprijinul acestui război”, a spus Huttsait, potrivit unei transcrieri pe site-ul preşedintelui Volodimir Zelenski.

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 10.31 - Rușii atacă puternic în Harkov

O persoană a fost ucisă şi o alta a fost rănită, în localitatea ucraineană Kutkivka, în atacurile lansate de ruşi în ultimele 24 de ore - a anunţat, duminică, guvernatorul regiunii Harkiv, Oleh Sinehubov.

Acesta a precizat că ruşii au bombardat cel puțin 14 așezări situate la frontiera ucraineano-rusă în raioanele Harkiv, Kupiansk şi Ciuhuiv. Sinehubov a menţionat că printre localităţile şi oraşele atacate de ruşi în ultimele 24 de ore se numără Kupiansk, Dvoricina, Pişceane, Krohmalne, Zapadne, Udi şi Veterinarne. În plus, în satul Veliki Burluk, din raionul Kupiansk, clădirea unei întreprinderi agricole a fost avariată după ce ruşii au bombardat cu rachete S-300, iar în localitatea Podoli, a fost avariată o casă particulară.

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 10.01 - Rușii atacă în raionul Berislav

Şeful Administraţiei Militare Raionale Berislav, Volodimir Litvninov, a raportat că, pe 1 aprilie, invadatorii ruși au lovit mai multe clădiri rezidențiale de pe raza acestui raion din regiunea sudică Herson.

"De asemenea, ocupanții au deteriorat un obiectiv de infrastructură critică, astfel că mai multe așezări au rămas temporar fără electricitate" - a adăugat Litvinov.

Potrivit acestuia, o persoană a fost rănită din cauza atacurilor lansate de ruşi în raionul Berislav. În plus, rușii au tras asupra localităţii Tiahinka, rănind o persoană.

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 09.31 - Rușii s-au dezlănțuit în Herson

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat regiunea de 60 de ori.

Potrivit unui comunicat remis duminică dimineaţă, ruşii au lansat 290 de obuze, folosind artilerie, aviaţia şi lansatoare de rachete Grad. Oraşul Herson a fost bombardat de şase ori, 26 de obuze lovind cartiere rezidenţiale, case particulare şi blocuri de apartamente. Un civil a murit şi alţi doi au fost răniţi.(

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 08.35 - Ucrainenii au ucis peste 560 de soldați ruși

Forţele ucrainene au lichidat 560 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul ocupanţilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 174.550 - potrivit unui raport publicat, duminică, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 306 avioane și 291 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.618 (+2) tancuri ale armatei ruse, 6.986 (+5) de vehicule blindate, 2.687 (+4) de sisteme de artilerie, 279 de sisteme de apărare antiaeriană, 527 de lansatoare multiple de rachete, 5.537 (+9) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.249 (+1) de drone, 911 rachete de croazieră și tehnică specială (296 de unități).

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 06.40 - Un campion mondial la kickboxing a pierit pe frontul din Ucraina

Vitali Merinov, de patru ori campion mondial la kickboxing, care a luptat pe frontul din Ucraina, a murit din cauza rănilor suferite pe câmpul de luptă, a declarat, sâmbătă, primarul oraşului Ivano-Frankivsk, potrivit CNN, citat de news.ro.

Primarul Ruslan Martsynkiv a numit, într-o postare pe Facebook, moartea lui Merinov ”o pierdere ireparabilă pentru comunitatea din Ivano-Frankivsk”. Merinov era, de asemenea, un membru al Comiteteului executiv al Consiliului oraşului, potrivit lui Martsynkiv.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 05.30 - Forțele armate rusești bombardează intens două comunități din regiunea Sumy

Forțele rusești au vizat comunitățile Esmanska și Bilopilska din regiunea Sumy cu lansatoare de grenade și mortiere de aproape 50 de ori, a anunțat administrația militară regională pe Facebook, potrivit kyivindependent.com.

Potrivit actualizării, Rusia a bombardat comunitatea Esmanska cu artilerie autopropulsată de șapte ori. Forțele ruse au bombardat comunitatea Bilopilska cu mortiere și lansatoare de grenade de peste 30 de ori. Nu au fost raportate victime.

Ambele comunități sunt situate în partea de nord-est a oblastului, direct la granița cu Rusia. De asemenea, administrația militară a declarat că nu au fost observate grupuri de forțe rusești dislocabile dincolo de graniță.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 02.05 - Convorbire telefonică Emmanuel Macron-Volodimir Zelenski

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au invocat eforturile diplomatice pentru organizarea unui summit pentru pace într-o convorbire telefonică avută ieri, informează AFP, citind un comunicat oficial. "Am discutat despre situația de pe linia frontului, despre cooperarea noastră politică și despre căile de urmat pentru a se avansa în lansarea unui proiect de pace", a comentat, de partea sa, Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic.

Parisul a adăugat că situația de la Centrala Nucleară de la Zaporojie a fost și ea discutată, în contextul temerilor legate de securitatea acesteia după ocuparea de către ruși în martie anul trecut.

content-image

UPDATE 2 aprilie 2023, ora 01.00 - Volodimir Zelenski a semnat două decrete la 1 Aprilie

Președintele Zelenski a semnat două decrete la 1 Aprilie, aprobând o propunere a Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare de a impune sancțiuni pentru peste 650 de persoane fizice și juridice care "lucrează pentru agresiunea rusă", precum și pentru cele care au legătură cu industria militară rusă.

"Și niciunul dintre cei care îi ajută pe teroriști, lucrează pentru ei, furnizează sau produc arme pentru teroare nu va scăpa de responsabilitate", a declarat Zelenski într-un discurs video. Acesta a adăugat că Rusiei și celor care "au început și duc un război împotriva Ucrainei și a ordinii internaționale" li se vor bloca activele, vor fi judecați în instanță.

Ucraina a anunțat ultima dată noi sancțiuni împotriva Rusiei la 10 martie, când Zelenski a semnat un decret prin care a impus sancțiuni pentru 120 de persoane și 287 de entități, inclusiv cele legate de jocurile de noroc.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.