Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 2 octombrie - Medvedev îi numește imbecili pe germani și amenință

Ukrainian Defense Ministry Press Service/AP
razboi ucraina

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a dezvăluit într-un interviu că guvernul de la Londra intenționează să trimită instructori militari în Ucraina, în plus față de antrenarea forțelor armate ucrainene în Marea Britanie sau în alte țări occidentale, așa cum se întâmplă în prezent. Până acum, Marea Britanie și aliații săi au evitat să aibă o prezență militară oficială în Ucraina pentru a reduce riscul unui conflict direct cu Rusia.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de luni, 2 octombrie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 2 octombrie, ora 22.40: Un oficial de la Kiev a cerut arme mai rentabile pentru contracararea dronelor ruseşti

Un înalt oficial ucrainean a cerut luni o reevaluare a sistemelor antiaeriene occidentale furnizate Ucrainei, spunând că armele mai simple și mai ieftine ar putea fi mai eficiente din punct de vedere al costurilor în contracararea dronelor Shahed de fabricație iraniană ale forţelor ruse. Dronele Shahed sunt implicate în atacurile rusești practic în fiecare zi. Armata ucraineană a devenit pricepută în a le doborî, însă unele încă lovesc zone industriale și rezidențiale, în pofida asigurărilor autorităţilor de la Moscova că nu atacă civilii.

content-image

Mihailo Podolak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimr Zelenski, a spus că problema nu este doar una a securizării mai multor sisteme antiaeriene, "ci în primul rând rezolvarea unei probleme matematice din economia războiului". În condiţiile în care sistemele occidentale precum NASAMS și Iris-T au fost folosite pentru a doborî rachete, a spus el, utilizarea acestora pentru a intercepta dronele Shahed nu este rentabilă, a scris dl Podoliak pe platforma X, fostă Twitter. "Altfel, ar duce la epuizarea stocurilor aliate și la slăbirea lor pe termen lung", a scris dl Podoliak. "Soluția este evidentă: pe lângă mitralierele mobile de calibru mare, există o mulțime de sisteme antiaeriene mai simple și mai ieftine disponibile astăzi, care s-au dovedit a fi eficiente împotriva dronelor Shahed. Acestea includ Gepard și Vampire".

Gepard este un tanc antiaerien fabricat în Germania. Sistemul de anti-drone Vampire fabricat în SUA constă dintr-un lansator de rachete ghidat cu laser care poate fi instalat pe platforma unui camion. Astfel de arme, a scris Mihailo Podoliak, "vor minimiza efectele raidurilor rusești și vor asigura stabilitatea pe termen lung a cerului ucrainean și a țărilor noastre vecine din NATO". Armata ucraineană s-a bazat foarte mult pe aprovizionarea cu arme din țările occidentale pentru a face față invaziei ruse care durează de 19 luni și pentru a lansa contraofensiva din iunie menită a recupera aproximativ 18% din teritoriul ţării, ocupat de trupele ruse.

Preşedintele Zelenski și alți oficiali au subliniat în ultimele săptămâni importanța dezvoltării propriei industriei de armament a Ucrainei și a dezvoltării în comun a armelor cu companiile occidentale.

UPDATE 2 octombrie, ora 20.19: Ucraina a retras numele Băncii OTP de pe lista sa de "sponsori internaționali ai războiului"

content-image

Ucraina a retras numele Băncii maghiare OTP de pe lista sa de "sponsori internaționali ai războiului", a anunțat luni Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției din Ucraina. Banca a fost retrasă de pe acea listă la 29 septembrie, anunță Rador Radio România.

UPDATE 2 octombrie, ora 19.15: ANALIZĂ - Anatomia unei țepe! Cum au decis americanii să lase Ucraina fără bani

content-image

Viitorul ajutorului american al Ucrainei este în joc după acordul provizoriu în Statele Unite în vederea evitări unei paralizii a administraţiei federale (”shutdown”), în pofida faptului că preşedintele Joe Biden vrea să dea asigurări cu privire la susţinerea sa, relatează AFP, scrie News.ro.

Continuarea aici

UPDATE 2 octombrie, ora 18.10: Un înalt oficial ucrainean trage semnalul de alarmă: Dronele de atac vor domina atacurile Rusiei asupra Ucrainei

content-image

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei se pregătesc pentru faptul că, în viitorul apropiat, dronele de atac vor prevala asupra rachetelor în atacurile rusești pe teritoriul Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, Yuriy Ignat, la emisiunea teletonului național de știri din dimineața zilei de 2 octombrie.

Continuarea aici

UPDATE 2 octombrie, ora 18.00: Rușii transferă apărarea antiaeriană la Simferopol și amplaseză 'dinți de dragon' în Crimeea

content-image

Centrul de Rezistență Națională din Ucraina transmite luni că ocupanții ruși transferă echipamente de apărare aeriană la Simferopol, și ridică noi structuri de apărare prin amplasarea „dinților de dragon”, conform Ukrainskaia Pravda.

Continuarea aici

UPDATE 2 octombrie, ora 17.12: Preşedintele Zelenski consideră cooperarea cu UE "vitală" pentru victoria în faţa Rusiei

O victorie a Ucrainei în războiul său cu Rusia depinde de cooperarea cu Uniunea Europeană, a declarat președintele Volodimir Zelenski miniștrilor de externe ai UE, reuniți, luni, la Kiev. Zelenski a subliniat, de asemenea, importanța „sprijinului de apărare” pentru Ucraina, după ce Congresul SUA a eliminat ajutorul de război pentru Ucraina dintr-un proiect de lege de cheltuieli, iar alegerile din Slovacia au fost câștigate de un partid al cărui lider a spus că va pune capăt livrărilor militare din depozitele armatei către Ucraina, anunță Rador Radio România.

content-image

Ucraina speră să îndeplinească o serie de criterii UE pentru aderarea la blocul comunitar și s-a bazat preponderent pe asistența militară occidentală de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.

UPDATE 2 octombrie, ora 16.47: Kremlinul dă asigurări că 'oboseala' susţinerii occidentale faţă de Ucraina va creşte

Kremlinul a dat asigurări luni că "oboseala" susţinerii Ucrainei va deveni tot mai mare în rândul occidentalilor, într-un moment în care miniştrii de externe din Uniunea Europeană încearcă să dovedească contrariul întâlnindu-se la Kiev, relatează AFP.

"Oboseala susţinerii complet absurde faţă de regimul de la Kiev va creşte în diferite ţări, în special în SUA", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

content-image

Viitorul ajutorului american este incert, după ce a fost lăsat în afara unui acord de finanţare provizoriu pentru a evita o paralizie a administraţiei federale. Preşedintele american Joe Biden s-a dorit totuşi a fi liniştitor, promiţând să nu abandoneze Ucraina.

Dmitri Peskov a adăugat că se aşteaptă ca SUA să continue să facă parte din ecuaţie. "Bineînţeles, America va continua să se implice în acest conflict, de fapt direct", le-a spus el jurnaliştilor care l-au întrebat despre ajutorul american.

Însă "slăbiciunea" occidentală creează mai multe "divizări în establishment-ul politic" şi va conduce la "contradicţii", a prezis Peskov.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care miniştrii de externe din Uniunea Europeană s-au întâlnit luni, la Kiev, pentru o "reuniune istorică" prin care au dorit să-şi exprime "solidaritatea" cu Ucraina, ţară confruntată cu invazia rusă şi care are ambiţia de a se integra în UE.

În contextul unei contraofensive ucrainene lente şi al temerilor privind o scădere a susţinerii occidentale pentru Ucraina, este vorba despre a arăta Rusiei că "nu trebuie să conteze" pe "oboseala" Uniunii Europene, a afirmat ministrul francez de externe Catherine Colonna.

UPDATE 2 octombrie, ora 15.20: În Harkiv se va construi prima şcoală subterană din Ucraina, pentru ca elevii să-şi continue studiile în siguranţă chiar şi în caz de atac

Primarul orașului Harkiv a anunţat planurile administraţiei locale de a construi prima şcoală subterană din ţară. Potrivit lui Ihor Terehov, această unitate școlară va permite mai multor mii de elevi să-și continue pregătirea educațională în siguranță chiar și în timpul amenințărilor de atac cu rachete rusești, informează Rador Radio România. Conform UNICEF, mai mult de 1.300 de şcoli au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului.

UPDATE 2 octombrie, ora 15.10: Musk, criticat de președintele Parlamentului ucrainean

Preşedintele parlamentului ucrainean, Ruslan Ştefanciuk, a ripostat la ironiile lui Musk prin propria postare pe X. "Atunci când ...(Elon Musk) a încercat să cucerească spaţiul, dar ceva nu a mers bine şi în 5 minute s-a trezit băgat în rahat până peste cap", o referire aparentă la lansarea eşuată a rachetei SpaceX din aprilie.

La rândul său, Parlamentul ucrainean, pe pagina sa oficială de pe X, l-a acuzat pe Musk că răspândeşte propagandă rusă, postând propria versiune a meme-ului cu o fotografie a lui Musk şi legenda: "Când au trecut 5 minute şi nu ai răspândit propagandă rusă", relatează News.ro.

UPDATE 2 octombrie, ora 14.50: UE se confruntă cu un ”moment critic” în susţinerea Ucrainei, avertizează şeful diplomaţiei lituaniene la Kiev

Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu un ”moment critic”, după schimbările politice din Statele Unite şi Slovacia, care ameninţă susţinerea UE şi NATO a Ucrainei împotriva Rusiei, avertizează luni, la Kiev, ministrul lituanian de Externe Gabrielius Lansbergis, relatează CNN, informează News.ro.

Miniştrii de Externe ai UE s-au reunit luni la Kiev pentru a transmite un ”mesaj foarte clar, că Europa se afl alături alături de Ucraina”, a subliniat el.

Congresmeni americani au decis sâmbătă să nu includă un ajutor în valoare de şase miliarde de dolari cerut de Kiev într-un acord provizoriu în vederea evitării unei paralizii a adminsitraţiei federale americane (”shutdown”).

Partidul Smer-Sd (populist) al fostului premier slovac Robert Fico, considerat un susţinător al Kremlinului, a obţinut o victorie în alegerile parlamentare, după ce a promis în campania electorală să nu mai ajute militar Ucraina şi să blocheze aderarea Kievului la NATO.

Aceste evenimente ”au puterea să semene îndoiala” cu privire la susţinerea Ucrainei de către UE, a avertizat el.

”Multe mesaje de la Bruxelles, Washington şi din alte părţi au puterea să semene îndoiala cu privire la seriozitatea noastră”, a declarat el.

”Iar eu sper ca reuniunea de azi (luni) să rezolve eaceastă problemă şi să transmită un mesaj foare clar, că Europa se află alături de Ucraina până la victorie”, şi-a exprimat el speranţa.

Miniştrii de Externe al Franţei, Irlandei şi României şi-au reiterat susţinerea faţă de Kiev.

Şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna transmite Rusiei să nu conteze pe ”oboseala” statelor membre UE în privinţa susţţinerii Ucrainei.

Omoloaga sa româncă, Luminiţa Odobescu anunţă că Bucureştiul va susţine Kievul în exportul cerealelor, subliniind impactul negativ al invaziei ruse asupra siguranţei alimentare mondiale.

Ministrul de Externe irlandez Micheál Martin şi-a exprimat speranţa ca UE să găsească o ”abordare sustenabilă prin care să susţină Ucraina pe termen lung”.

UPDATE 2 octombrie, ora 14.10: SUA nu-şi schimbă susţinerea Ucrainei, în pofida scoaterii ajutorului destinat Ucrainei din acordul ”shutdown”-ului, afirmă Riabkov. Rachete vizate de Tratatul INF ar putea apărea în Europa şi regiunea Asia-Pacific, avertizează el

Decizia Congresului american de a adopta o lege provizorie a finanţării care nu prevede un ajutor Kievului nu înseamnă că susţinerea în valoare de miliarde de dolari a Washingtonului se va schimba curând, apreciază luni Moscova, relatează Reuters, informează News.ro.

”Ei îşi vor continua susţinerea”, estimează adjunctului ministrului de Externe Andrei Riabkov, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass.

”Nu trebuie să credem că s-a schimat ceva. Este doar spectacol pentru public, doar zgomot”, consideră el.

”În principiu, concentrarea Washingtonului asupra susţinerii clienţilor săi de la Kiev nu se schimbă”, dă el asigurări.

Statele Unite au acordat Ucrainei asistenţă în domeniul securităţii în valoare de 43,9 miliarde de dolari de la invzia Rusiei, în februarie 2022, inclusiv rachete, artilerie, muniţie şi informaţii clasificate.

Preşedintele rus Vladimir Putin avertizează că Occidentul va eşua să înfrângă forţele ruse în Ucraina şi a pregătit economia rusă în vederea unei război îndelungat, crescând producţia de armament şi bugetul apărării.

Riabkov avertizează că rachete produse de către Statele Unite, care se aflau sub incidenţa fostului Tratat al forţelor nucleare cu rază de acţiune intermediară (INF), ar putea să apară în Europa şi regiunea Asia-Pacific.

Washingtonul s-a retras din acest taratat în 2019.

Rusia a anunţat că nu va desfăşura acest tip de armament, dacă nici Statele Unite nu îl vor desfăşura.

UPDATE 2 octombrie, ora 13.55: Moscova va urmări atent evoluțiile din Slovacia, transmite Kremlinul

Moscova va urmări evoluțiile din Slovacia după ce formațiunea politică condusă de Robert Fico, un politician care se opune consensului convenit în cadrul Uniunii Europene privind înarmarea Ucrainei, a câștigat alegerile de sâmbătă, a transmis luni Kremlinul, informează Rador Radio România.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice politician din Europa care se gândește la interesele țării sale este imediat etichetat drept pro rus.

UPDATE 2 octombrie, ora 12.39: Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, se află  la Kiev

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, se află, luni, la Kiev, unde participă la reuniunea informală a şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene, potrivit agendei MAE, relatează Agerpres.

Odobescu a publicat, pe Twitter, o fotografie de la Zidul Amintirii din capitala Ucrainei, unde se află portrete ale celor care au murit pentru ţară. "Zidul Amintirii din Kiev este o puternică mărturie a spiritului dârz al Ucrainei. Azi aduc un omagiu memoriei celor care s-au jertfit pentru libertate, unitate şi pace. Să nu uităm niciodată curajul şi altruismul lor", a scris ministrul Odobescu, pe platforma de socializare.

Luminiţa Odobescu a arătat că va transmite la Kiev "un mesaj politic puternic al angajamentului de neclintit de a fi alături de Ucraina şi poporul său". "Împreună susţinem valorile democraţiei, păcii şi libertăţii", a completat ministrul de Externe.

UPDATE 2 octombrie, ora 12.35: Contraofensiva Ucrainei provoacă dubii cu privire la pregătirea armatei americane și a celor occidentale pentru un război cu Rusia

Progresul lent al contraofensivei pe care Ucraina a lansat-o la începutul lunii iunie a dus la critici potrivit cărora trupele ucrainene nu reușesc să aplice în mod corespunzător pregătirea primită din partea armatelor occidentale. Dar ce se întâmplă dacă problema nu este cu ucrainenii, ci mai degrabă cu tacticile occidentale? Necazurile Ucrainei pot fi un semn de bun augur pentru ceea ce s-ar putea întâmpla dacă armatele NATO ar trebui să lupte fără un sprijin aerian și logistic amplu, scrie Insider.

Continuarea aici.

UPDATE 2 octombrie, ora 12.30: FOTO – Elon Musk ironizează atitudinea lui Volodimir Zelenski: 'Când au trecut 5 minute și nu ai cerut ajutoare de un miliard de dolari'

Omul de afaceri Elon Musk a ironizat atitudinea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Musk a făcut referire la atitudinea liderului de la Kiev de a cere ajutor internațional de la mai multe țări.

Continuarea aici.

UPDATE 2 octombrie, ora 12.27: Miniştrii de Externe din UE analizează planul de pace în zece puncte al lui Zelenski, anunţă Borrell

Reuniunea miniştrilor de Externe ai UE la Kiev, luni, este un ”eveniment istoric” care transmite un ”mesaj de susţinere” a Ucrainei, salută ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba în marja acestei reuniuni, alături de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell în capitala ucraineană, relatează CNN, informează News.ro.

Organizarea unei reuniuni a Consiliului Afacerilor Externe al UE în afara Uniunii pentruprima dată este ”un mesaj în sine”, apreciază Kuleba. El a salutat ”un mesaj de susţinere, de susţinere neîngrădită pe care UE o oferă Ucrainei, pentru care suntem extrem de recunoscători”.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell a anunţat, la rândul său, că miniştrii europeni vor analiza planul de pace în zece puncte al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

”Este o reflecţie pe care este necesar să o facem împreună şi împreună cu Ucraina pentru a examina situaţia războiului împotriva Ucrainei, a felului în care UE susţine ucraina şi a felului cim vom continua să o facem”, a declarat Boorell.

Miniştrii de Externe din UE au venit la Kiev pentru a-şi arăta ”angajamentul şi angajamentul UE de a continua să susţină Ucraina în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a subliniat el.

”Acest tip de reuniune este denumit informal deoarece, în primul rând, el are loc în afara teritoriului UE, iar în al doilea rând pentru că este considerat o dezbatere politică la nivel înalt care nu are scopul să ajungă la concluzii şi decizii”, a subliniat Borrell.

Kievul cooperează cu Statele Unite, după ce Congresul a decis să nu includă un nou ajutor destinat Ucrainei într-un acord de ultim moment în vederea evitării unei paralizii a administraţiei federale americane, a declarat ministrul ucrainean.

Preşedintele american a salutat acordul din Congres, însă a recunoscut că nu există fonduri noi destinate Ucrainei şi a promis că Washingtonul ”nu se va îndepărta” de Kiev.

Un grup de senatori din amebele partide s-au angajat să adopte în Senat ajutoare suplimengtare destinate Ucrainei.

Ucraina ”cooperează acum cu ambele părţi ale Congresului pentru a se asigura că (această decizie) nu se mai repetă în niciun caz”, a anunţat Kuleba.

”Noi nu considerăm că susţinerea Statelor Unite s-a spulberat, penntru că Statele Unite înţeleg că ceea ce este în joc în Ucraina e mai mare decât Ucraina”, a declarat el.

”Este vorba despre stabilitatea şi predictibilitatea lumii, iar de aceea cred că vom putea găsi soluţiile necesare”, a subliniat el.

Josep Borrell a dat asigurări, la rândul său, că UE va continua să susţină Ucraina şi că ”discută cu aliaţii şi prietenii americani ca şi ei să continue să susină Ucraina”.

”Sunt sigur că această decizie va fi reconsiderată şi vor fi cu toţi de partea (Ucrainei)”, şi-a exprimat speranţa Borrell.

El a convocat o reuniune ”istorică” a miniştrilor de Externe din UE, luni, la Kiev, în susinerea Ucrainei.

UPDATE 2 octombrie, ora 12.10: Ucraina "respectă alegerea poporului slovac"

Ucraina "respectă alegerea poporului slovac", a declarat luni şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, după victoria în alegerile legislative din Slovacia a partidului populist Smer-SD, formaţiunea fostului premier Robert Fico, care se opune ajutorului militar pentru Kiev, relatează AFP, informează Agerpres.

"Respectăm alegerea poporului slovac, însă este prea devreme pentru a spune cum va afecta rezultatul acestor alegeri poziţia Slovaciei", a declarat Kuleba, în marja unei reuniuni a miniştrilor de externe europeni la Kiev.

"Trebuie să aşteptăm formarea coaliţiei şi apoi, având în vedere componenţa acesteia, vom trage primele concluzii", a mai spus şeful diplomaţiei ucrainene, în condiţiile în care partidul Smer-SD nu a obţinut decât 23% din voturi la scrutinul de sâmbătă.

Formaţiunea social-democrată Smer-SD, condusă de fostul premier Robert Fico, intenţionează să sisteze ajutorul militar pentru Ucraina şi critică Uniunea Europeană şi NATO.

În timpul campaniei electorale, Fico, în vârstă de 59 de ani, a promis că Slovacia nu va trimite niciun fel de muniţie Kievului şi a cerut relaţii mai bune cu Rusia.

Guvernele de centru-dreapta care au condus Slovacia după ce Rusia a declanşat războiul contra Ucrainei au susţinut fără rezerve Kievul cu arme şi muniţii, furnizând armatei ucrainene întreaga flotă slovacă de avioane de vânătoare MiG-29, singurul sistem antiaerian S-300 pare care-l avea Slovacia, 16 obuziere Zuzanna-2, 30 de vehicule de luptă ale infanteriei BVP-1, plus alte arme şi cantităţi substanţiale de muniţii.

UPDATE 2 octombrie, ora 11.20: Ucraina salută atitudinea UE

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a salutat prima reuniune a omologilor săi europeni la Kiev, ”în interiorrul viitoarelor frontiere ale Uniunii Europene”, relatează News.ro.

”Este un eveniment istoric pentru că, pentru prima oară, ne reunim în afara (...) frontierelor Uniunii Europene, dar în interiorul viitoarelor frontiere ale Uniunii Europene”, a declarat Dmitro Kuleba la primirea omologilor săi.

UPDATE 2 octombrie, ora 10.20: Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell: „Avem o reuniune istorică a miniştrilor de externe din UE aici, în Ucraina”

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc la Kiev într-o demonstraţie de sprijin pentru Ucraina, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit AFP şi Reuters, relatează Agerpres.

"Avem o reuniune istorică a miniştrilor de externe din UE aici, în Ucraina, ţară candidată şi viitoare membră a UE", a scris Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate pe reţeaua X (fostă Twitter).

"Suntem aici pentru a ne exprima solidaritatea şi sprijinul pentru poporul ucrainean", a adăugat Borrell în mesaj.

UPDATE 2 octombrie, ora 10.10: Mutări de culise în Rusia: fiul lui Evgheni Prigojin a preluat comanda Wagner și negociază o revenire în forță pe frontul din Ucraina

Institutul pentru Studiul Războiului (ISR) consideră că Wagner va putea deveni din nou o amenințare militară serioasă, dacă va fi unită sub conducerea Ministerului rus al Apărării. În paralel, fiul lui Evgheni Prigojin, Pavel, în vârstă de 25 de ani, a preluat comanda PMC Wagner și negociază cu Garda Rusă pentru a-i readuce pe mercenari la luptă în Ucraina, transmite canalul de Telegram GREY ZONE, asociat de Wagner.

Continuarea aici.

UPDATE 2 octombrie, ora 10.00: Bombardamente în Herson și Harkov: un om a murit, iar doi copii și câțiva adulți au fost răniți

Zeci de atacuri aeriene lansate de ruși au vizat mai multe regiuni din Ucraina în noaptea de duminică spre luni. O persoană a murit, iar doi copii și câțiva adulți au fost răniți în timpul bombardamentelor, informează Mediafax.

Rușii au lansat 71 de atacuri în ultimele 24 de ore, „vizând cartierele rezidențiale", dar și magazinele și unitățile medicale, a declarat guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, potrivit Sky News.

Orașul Herson a fost vizat de 20 de ori, a adăugat el. Luni dimineață, guvernatorul a emis o nouă alertă avertizând locuitorii să rămână în adăposturi deoarece se apropie noi rachete și drone. În timpul atacurilor nocturne o persoană a murit și alte șase au fost rănite, inclusiv doi copii.

Și regiunea Harkov a fost atacată de ruși pe parcursul nopții. Bombardamentele au provocat un incendiu într-o clădire cu două etaje din districtul Izyum, a anunțat guvernatorul regional Oleh Synyehubov.

De asemenea, un fermier din districtul Chuguyiv a fost rănit după ce utilajul agricol în care se afla a lovit o mină.

UPDATE 2 octombrie, ora 09.48: Peste 11.000 de persoane au sosit duminică din Ucraina (Inspectoratul General al Poliției din Ungaria)

Duminică, 5.426 de refugiați ucraineni au intrat în Ungaria la frontiera ungaro-ucraineană, în timp ce 5.927 dintre cei care au intrat pe la granița româno-ungară au declarat că au venit din Ucraina, a informat Inspectoratul General al Poliției din Ungaria (ORFK), într-un comunicat remis luni Agenției de Presă MTI, relatează Rador Radio România.

Poliția ungară a eliberat 54 de permise de ședere temporară, valabile pentru 30 de zile. În acest termen, refugiații vor trebui să se prezinte la Inspectoratul General pentru Imigrări din localitatea de reședință pentru obținerea documentelor definitive, se arată în comunicat.

UPDATE 2 octombrie, ora 09.40: Josep Borrell se declară îngrijorat în privința deciziei Congresului SUA de a nu include în buget ajutoare noi pentru Ucraina

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat pentru BBC că este îngrijorat în legătură cu decizia SUA de a nu include niciun ajutor nou pentru Ucraina, pe fondul dificultăților cu care s-a confruntat Congresul american în privința aprobării bugetului, informează Rador Radio România.

Borrell a insistat asupra faptului că unitatea europeană este solidă. "Am văzut unitate încă de la începutul războiului. Toată lumea pune bani și își asumă angajamente politice. În pofida tuturor acestor lucruri, chiar și state care sunt reticente în privința sancțiunilor, au votat în favoarea sancțiunilor. Sunt îngrijorat în privința deciziei recente a Congresului SUA legată de finanțarea Ucrainei, dar un lucru este clar: noi, europenii, pentru noi, războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o amenințare existențială".

UPDATE 2 octombrie, ora 09.13: Operațiunea Valkiria împotriva lui Putin: 'Chiar credeți că Rusia are cea mai bună armată din lume?'

Mai mulți experți afirmă că Moscova "nu este atât de puternică pe cât pare" după un an și jumătate de război în Ucraina și că mercenarii ar putea pregăti "o altă lovitură de stat", conform Rador Radio România.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 2 octombrie, ora 08.47: Norvegia interzice, din 3 octombrie, accesul în țară a autovehiculelor de pasageri înmatriculate în Rusia

Norvegia s-a alăturat Finlandei, statelor baltice și Poloniei privind interzicerea intrării în țară a autovehiculelor de pasageri înmatriculate în Rusia începând cu 3 octombrie, a anunțat vineri Ministerul de Externe, relatează Rador Radio România.

Demersul face parte din măsurile occidentale de a lăsa Rusia fără venituri pentru finanțarea invaziei în Ucraina. „Este important ca sancțiunile să fie eficiente, astfel încât să împiedicăm cât mai multe venituri de care statul rus are nevoie pentru a-și finanța războiul”, a transmis ministrul de Externe, Anniken Huitfeldt, printr-un comunicat. Vehiculele deținute de cetățeni norvegieni sau cetățeni ai Spațiului Economic European cu reședința permanentă în Rusia sau membrii familiilor acestora vor fi exceptate de la interdicție, care se aplică vehiculelor cu nouă locuri sau mai puține, a menționat Ministerul norvegian de Externe. Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au introdus anterior interdicții similare în urma unei directive a Comisiei Europene.

UPDATE 2 octombrie, ora 08.40: Iluzii aeriene: rușii pictează avioane strategice pentru a păcăli sateliții

Rusia pictează avioane strategice fictive ca să înșele sateliții. Dar nu pot păcăli dronele. Imaginile din satelit de la Planet Labs, distribuite pe rețelele sociale, arată „picturile” rușilor la baza Engels, unde își țin avioanele nucleare. Analizând imaginile din satelit, rușii au pictat două bombardiere Tu-95MS pe pista de parcare la baza Engels, scrie mil.in.ua.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 2 octombrie, ora 08.10 - 'Putin a pierdut controlul asupra războiului', proclamă șeful Forțelor Armate britanice

Șeful Statului Major al Regatului Unit, Tony Radakin, a dat asigurări, în timpul unei întâlniri cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că Vladimir Putin a pierdut controlul asupra războiului.

Radakin a vizitat Kievul împreună cu secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, pentru a reafirma angajamentul guvernului lui Rishi Sunak față de poporul ucrainean, conform Rador Radio România.

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 2 octombrie, ora 06.10 - Dmitri Medvedev îi numește imbecili pe germani și amenință direct specialiştii britanici ai NATO: 'Vor fi distruşi fără milă'

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, a declarat duminică că militarii britanici care antrenează trupe ucrainene în Ucraina ar putea fi "ţinte legitime" pentru forţele ruse, la fel ca şi fabricile germane care produc rachete Taurus dacă acestea ar aproviziona Kievul, relatează dpa, citat de Agerpres.

Medvedev, care a devenit o figură proeminentă a politicii ruse antioccidentale, a declarat că astfel de măsuri luate de Occident aduc mai aproape cel de-al Treilea Război Mondial.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 2 octombrie, ora 05.45 - Slovacia are 'probleme mai importante' decât relația cu Ucraina: liderul partidului care a câștigat alegerile vrea negocieri de pace

Politicianul sloven Robert Fico, pe care preşedinta Zuzana Caputova a dat de înţeles că-l va mandata luni să formeze guvernul, după ce partidul său „Smer” a promis în campanie sistarea ajutorului militar pentru Ucraina, a declarat duminică la o conferinţă de presă că Slovacia are "probleme mai importante" decât ajutorul şi relaţiile cu Ucraina, însă a promis că dacă ajunge din nou premier nu va schimba orientarea politicii externe, consemnează agenţiile AFP şi Reuters, scrie news.ro.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 2 octombrie, ora 02.30 - Zelenski promite la Kiev că blocajul politic de la Washington nu va reduce sprijinul occidental pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs dat publicităţii duminică, că nimic nu va slăbi lupta ţării sale împotriva Rusiei, la o zi după ce Congresul SUA a adoptat o lege de finanţare provizorie care omite ajutorul pentru Ucraina, relatează Reuters, conform news.ro.

Ministrul Apărării, Rustem Umerov, a declarat separat că a primit asigurări cu privire la continuarea asistenţei militare în cadrul unei convorbiri telefonice cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Continuarea aici

content-image

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.