Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 21 iunie - Prigojin recunoaște pierderile Rusiei: 'Ruşii nu ştiu!' / 'Rusia se va trezi şi va realiza că Crimeea este ucraineană'

sarmat

Forțele ucrainene avansează în apropiere de Bahmut și în regiunea Zaporojie și atacă în vestul regiunii Donețk, a anunțat Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în cea mai recentă evaluare. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de miercuri, 21 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 21 iunie, ora 22.21: Putin vorbește despre o 'acalmie' în contraofensiva armatei ucrainene: Inamicul suferă pierderi grele atât de personal, cât şi de echipamente

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia remarcă o relativă "acalmie" pe fronturile din Ucraina, dar a recunoscut că armata ucraineană, în ciuda pierderilor suferite în contraofensiva lansată în urmă cu mai mult de săptămâni, încă "nu şi-a pierdut potenţialul" ofensiv, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 22.13: Noi informații despre sancțiunile împotriva Rusiei

Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), reuniţi miercuri la Bruxelles, au adoptat al 11-lea pachet de sancţiuni şi noi măsuri restrictive pe care le impun Rusiei, prin care consolidează sancţiunile deja impuse cu scopul de a evita ocolirea acestora, potrivit unei surse oficiale, relatează AFP, informează News.ro.

Aceste noi sancţiuni constau atât în sancţiuni individuale, cât şi în ”măsuri în vederea luptei împotriva ocolirii”, a anunţat Suedia, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Obiectivul acestir măsuri este evitarea ca bunuri a căror exportare către Rusia este interzisă să nu găsească un drum de aprovizionare a complexului militar rus.

Comisia Europeană (CE) a identificat în această iniţiativă opt firme chinezeşti acuzate de reexportarea unor bunuri considerate sensibile către Rusia.

În urma unor discuţii cu Beijingul, cinci dintre firme au fost retrase de pe această listă, însă trei firme, cu sediul la Hong Kong, sunt vizate, precizează sunt firme ruseşti, declară susa diplomatică citată.

O societate iraniană, două companii din Emiratele Arabe Unite (EAU), două firme cu sediul în Uzbekistan, una în Armenia şi una în Siria sunt de asemenea vizate.

MĂSURI DE DESCURAJARE

UE încearcă să descurajeze forme străine şi ţări terţe să ajute Moscova prin reexportarea către Rusia a unor bunuri care pot fi folosite de către complexul militaro-industrial rus - mai ales semiconductori şi circuite integrate.

Acest al 11-lea pachet de sancţiuni vizează, astfel, refrigeratoare, imprimante, calculatoare electronice şi alte produse care ”contribuie la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei şi la dezvoltarea sectorului său al apărării şi securităţii”.

content-image

Această listă are 155 de pagini

Europenii au interzis totodată accesul în porturi şi ecluze de pe teritoriul UE navelor suspectate de încălcarea interdicţiei de a importa petrol brut şi produse petroliere ruse pe cale maritimă.

Ei au pelungit o suspendare a unor licenţe de radiodifuziune în UE a cinci mediae ruseşti aflate sub cintrolul permanent al liderilo ruşi şi interdicţia de a difuza conţinut.

Ei au adăugat pe lista neagră 71 de persoane şi 33 de entităţi implicate în deportarea unor copii ucraineni către Rusia.

Acordul la care au ajuns ambasadorii statelor membre UE urmează să fie adoptat în mod oficial ulterior.

Identităţile persoanelor şi entităţilor sancţionate urmează să fie publicate, atunci, în Jurnalul Oficial al UE, când măsurile urmează să intre în vigoafre.

UPDATE 21 iunie, ora 22.03: Prigojin recunoaște pierderile Rusiei: 'Ruşii nu ştiu!' / 'Rusia se va trezi şi va realiza că Crimeea este ucraineană'

Liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat miercuri ierarhia militară rusă că "ascunde" dificultăţile cu care se confruntă armata în faţa contraofensivei ucrainene lansate la începutul lunii iunie şi care a înregistrat până acum progrese modeste, transmite AFP, informează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 21.03: Fost comandant al armatei americane: Trupele ucrainene pot ajunge în Crimeea până la sfârșitul acestei veri

Trupele ucrainene - dacă sunt suficient de bine susținute de un ajutor militar Occidental extins - pot străpunge liniile rusești și pot ajunge în Peninsula Crimeea până la sfârșitul acestei veri, a declarat pentru Newsweek fostul comandant al armatei americane în Europa, Ben Hodges.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 21.00: Odobescu: România va fi parte activă în procesul de reconstrucţie a Ucrainei

România a fost alături de Ucraina de la începutul războiului de agresiune al Rusiei şi va fi parte activă în procesul de reconstrucţie a ţării vecine, a afirmat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, informează Agerpres.

Conform MAE, ea a participat, la Londra, la Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei, ce reuneşte până joi reprezentanţi de nivel înalt din aproximativ 60 de state şi 30 de organizaţii internaţionale, precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, mediului academic şi societăţii civile. Evenimentul este organizat de Regatul Unit şi Ucraina.

Potrivit şefei diplomaţiei române, au trecut "16 luni de atacuri continue împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, 16 luni de crime de război îngrozitoare, cel mai recent exemplu fiind distrugerea barajului de la Nova Kakhovka". Odobescu a subliniat că procesul de reconstrucţie a ţării vecine ar trebui să includă, ca prioritate, îmbunătăţirea conectivităţii cu Uniunea Europeană prin intermediul statelor vecine în ceea ce priveşte coridoarele de transport, energia, domeniul digital, iar această perspectivă de conectare trebuie să fie extinsă şi în Republica Moldova.

În contextul participării la conferinţă, ministrul român a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, Dmitro Kuleba. Luminiţa Odobescu a reconfirmat, în acest context, "sprijinul deplin şi neabătut al României pentru integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei", informează MAE. De asemenea, ea a apreciat efortul autorităţilor de la Kiev pentru îndeplinirea recomandărilor enunţate de Comisia Europeană în luna iunie anul trecut în contextul acordării statutului de stat candidat Ucrainei.

Ministrul a abordat şi problema respectării integrale a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi a punctat importanţa angajării celor două state într-un dialog susţinut pe acest subiect. Luminiţa Odobescu a exprimat aşteptarea părţii române pentru o decizie cât mai grabnică a Ucrainei legată de recunoaşterea inexistenţei aşa-zisei "limbi moldoveneşti", a mai transmis MAE.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 20.30: Klaus Iohannis, ședință cu ambasadorii țărilor UE: Discuții despre Schengen, extinderea Uniunii și război

Președintele Klaus Iohannis a salutat al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse în timpul întrevederii cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditați la București, organizată cu prilejul încheierii mandatului Președinției suedeze a Consiliului UE. Discuțiile au atins și problema aderării României la Spațiul Schengen, dar și extinderea Uniunii prin primirea Ucrainei și a Republicii Moldova.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 20.20: Ritual în 'patria sărăciei'! Şamanii lui Şoigu au invocat spiritele pentru victoria Rusiei asupra Ucrainei

Şamanii din Tuva (sudul Siberiei), locul de baştină al ministrului rus al apărării Serghei Şoigu, au oficiat miercuri un ritual pentru victoria Rusiei în războiul cu Ucraina, relatează agenţia de presă oficială rusă TASS. De asemenea, ei s-au rugat spiritelor pentru sănătatea soldaţilor ruşi, potrivit The Moscow Times

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 19.30: Tentaculele lui Vladimir Putin ajung până în Austria: prietenii președintelui rus au evitat sancțiunile cu ajutorul soțiilor

O anchetă jurnalistică coordonată de mai mulți jurnaliști la nivel mondial - care fac parte din organizația OCCRP - (The Organized Crime and Corruption Reporting Project este o rețea globală de jurnaliști de investigație cu personal pe șase continente) -arată că prietenii președintelui rus Vladimir Putin au evitat sancțiunile occidentale după invazia Rusiei în Ucraina. Este vorba despre frații Boris și Arkady Rotenberg. Este vorba despre frații Boris și Arkady Rotenberg. La dispoziția autorilor investigației a fost o arhivă de peste 50 de mii de documente și scrisori ale companiei "Evocorp", care a lucrat cu familia Rotenberg. STIRIPESURSE.RO vă prezintă ce au descoperit jurnaliștii de investigație.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 18.33: Maria Zaharova a comentat planurile de producție de arme în Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a cerut în mod ironic coordonatele fabricilor de arme occidentale planificate în Ucraina, despre care reprezentanții Kievului ar negocia cu partenerii din Occident. Maria Zaharova a răspuns ironic, miercuri, într-o ședință de informare, la cererea unui jurnalist Reuters de a comenta declarațiile ministrului adjunct pentru dezvoltarea industriilor strategice al Ucrainei, Serhi Boev, potrivit cărora Kievul ar negocia, chipurile, cu producătorii occidentali de arme pentru stabilirea producției de arme în Ucraina.

"Am o mare rugăminte: data viitoare când veți intervieva reprezentanți ai regimului de la Kiev, care vor spune că țările occidentale vor construi fabrici de arme pe teritoriul Ucrainei, vă rog să cereți precizarea coordonatelor. Este foarte necesar" - a spus diplomatul.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 18.01: Rusia lansează noile rachete nucleare Sarmat: anunț făcut de Vladimir Putin

Președintele Vladimir Putin a declarat, miercuri, că rachetele balistice intercontinentale ruse de nouă generaţie Sarmat, care sunt capabile să transporte zece sau mai multe focoase nucleare, vor fi desfășurate în curând pentru serviciul de luptă, relatează Reuters, potrivit Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 17.22: Eroare de contabilitate a Pentagonului: SUA oferă 6,2 miliarde de dolari în plus ajutor militar pentru Ucraina

Pentagonul a declarat marți că a supraestimat valoarea armelor pe care le-a trimis Ucrainei cu 6,2 miliarde de dolari în ultimii doi ani - aproximativ dublu față de primele estimări - rezultând un surplus care va fi folosit pentru viitoarele pachete de securitate, notează The Associated Press.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 17.00: Ministerul ucrainean al Apărării: 'Dacă Rusia vorbește despre o `bombă murdară`, ar putea fi o amenințare reală că ruşii ar putea utiliza o astfel de bombă'

Ministerul Apărării din Ucraina transmite miercuri că, dacă Rusia și reprezentanții acesteia vorbesc despre o "bombă murdară", acest lucru înseamnă că ar putea fi vorba despre o amenințare reală în privinţa utilizării unei astfel de bombe chiar de către trupele ruse.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 16.59: BBC: Rusia trebuie să plătească pentru pagubele provocate în timpul războiului, a spus premierul ucrainean

Premierul ucrainean, Denis Şmihal, a declarat în cursul unei conferinţe internaţionale despre reconstrucţia Ucrainei că ţara sa încearcă să găsească modalităţi de a face Rusia să plătească pentru pagubele provocate de război: "Una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm constant este să stabilim cine va plăti sutele de miliarde pentru reconstrucţie. Mai întâi de toate, Rusia trebuie să plătească pentru ce a distrus. În acest sens, pregătim mecanisme care să ne permită să confiscăm active ruseşti de până la 500 de miliarde de dolari îngheţate în Occident".

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 16.57: REUTERS: Bilanţ al victimelor după spargerea barajului Kahovka, prezentat de ministrul rus pentru situaţii de urgenţă

Ministrul rus pentru situații de urgență a declarat, miercuri, că 41 de persoane au fost ucise și 121 spitalizate, ca urmare a spargerii barajului Kahovka într-o zonă controlată de Rusia din Ucraina, relatează Rador. Incidentul a avut loc la începutul lunii acesteia. Vorbind în timpul unei ședințe guvernamentale televizate prezidată de președintele Vladimir Putin, Alexander Kurenkov a spus că peste 8.000 de persoane au fost evacuate din zona inundabilă.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 16.22: REUTERS: Uniunea Europeană a adoptat al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a adoptat, miercuri, al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat președinția suedeză a blocului comunitar. "Astăzi, ambasadorii UE au convenit cu privire la cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Pachetul include măsuri care vizează contracararea eludării sancțiunilor și a entităţi individuale", a anunţat președinția suedeză pe Twitter.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 16.19: Sediul serviciului de spionaj al armatei ucrainene a fost atacat cu rachete de două ori - Dezvăluiri The Economist

"The Economist" scrie că sediul Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării al Ucrainei, situat în cartierul Insula Ribalski din Kiev, a fost vizată de două ori de atacuri cu rachete lansate de ruşi: în martie 2022 și la sfârșitul lunii mai a acestui an, scrie Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 14.07 - Serviciile britanice de informaţii: Rusia îşi întăreşte poziţiile defensive în Crimeea

Rusia şi-a extins în continuare instalaţiile defensive în teritoriile ocupate din Ucraina, arată serviciile britanice de informaţii, conform raportului cotidian prezentat miercuri de Ministerul Apărării de la Londra, preluat de dpa.

Ruşii au făcut eforturi semnificative, în special în vecinătatea peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, afirmă sursa citată.

"Asta include o zonă extensivă de dispozitive defensive de 9 (km) lungime, la 3.5 km la nord de oraşul Armiansk, pe istmul care leagă Crimeea de regiunea Herson", a precizat ministerul.

Britanicii apreciază că poziţiile defensive sofisticate evidenţiază estimarea Rusiei conform căreia forţele ucrainene sunt capabile să atace Crimeea. "Rusia continuă să considere că menţinerea controlului peninsulei este o prioritate politică maximă", afirmă Ministerul Apărării.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 13.41 - RBC: Ucraina îşi va digitaliza toate serviciile publice

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, datorită transformării digitale, în viitor, toate serviciile publice din Ucraina vor fi transferate în mediul online.

"Datorită transformării digitale, vom arăta lumii cum un stat poate funcționa eficient fără niciun contact între un funcționar și un cetățean sau o companie. Toate serviciile publice pot fi și vor fi transferate online - de la înregistrarea unei afaceri sau primirea de asistență socială la orice alte servicii publice" - a remarcat președintele, într-un discurs online susţinut, miercuri, la Conferința internaţională privind reconstrucţia Ucrainei, desfăşurată la Londra.

Zelenski a menționat că Ucraina a început deja să exporte sistemul său de digitalizare în alte țări, în special în Estonia, Columbia și Zambia. Președintele a îndemnat aliații internaţional să înceapă să adopte experiența ucraineană, care a devenit un exemplu de progres social, datorită tehnologiei. RBC aminteşte că, anterior, ministrul ucrainean pentru transformare digitală, Mihailo Fedorov, a anunţat că, până la sfârșitul anului, Ucraina intenționează să digitalizeze în proporţie 100% cele mai populare servicii publice.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 13.20 - RBC: Zelenski susţine că Ucraina aparține spațiului de securitate al NATO

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa aparține, de fapt, spațiului de securitate al NATO și apără libertatea Alianței. De asemenea, potrivit lui Zelenski, Ucraina împărtăşeşte și spațiul valoric al Uniunii Europene. Într-un discurs online susţinut, miercuri, la Conferința internaţională privind reconstrucţia Ucrainei, desfăşurată la Londra, liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina a reușit deja să facă în aşa fel încât UE să fie mai unită ca niciodată.

Potrivit acestuia, este vorba despre o unitate cu adevărat valoroasă, exprimată în multe decizii politice, economice, programe de sancțiuni și umanitare. Președintele a menționat că Ucraina a activat toată puterea solidarităţii pentru care a fost creată UE. "Apropo, Ucraina activează și forța morală a NATO. Ce vede lumea acum? Recunoaşte lumea leadership-ul moral al NATO în protejarea păcii? Acest lucru este posibil doar cu Ucraina în Alianță" - a remarcat şeful statului ucrainean. Zelenski şi-a continuat discursul susţinând că, așa cum Ucraina face deja parte din piața comună a UE și aspiră la calitatea de membru cu drepturi depline, "apărăm deja şi spațiul comun de libertate în cadrul Alianței și ne așteptăm doar la curaj suficient din partea liderilor NATO pentru a recunoaște această realitate din punct de vedere politic".

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 12.51 - REUTERS: Belarus începe zece zile de "exerciţii de mobilizare"

Belarus - un aliat al Rusiei în războiul cu Ucraina - a anunţat miercuri că forțele sale armate încep 10 zile de "exerciții de mobilizare" anuale. Ministerul Apărării din Belarus a precizat că exercițiile au ca scop evaluarea gradului de pregătire a instituțiilor statului pentru mobilizarea rezerviștilor.

Toți bărbații din Belarus trebuie să îndeplinească serviciul militar și să rămână în rezervă după finalizarea acestuia. Belarus a permis Rusiei să folosească teritoriul său drept rampă de lansare pentru invazia la scară largă a Ucrainei în 2022. De atunci, a organizat exerciții frecvente cu Rusia și a permis forțelor ruse să îi folosească bazele pentru antrenamente. În decursul lunii iunie a primit rachete nucleare tactice rusești despre care președintele Vladimir Putin a declarat că reprezintă un intrument de descurajare pentru Occident.

Forțele belaruse nu s-au alăturat direct războiului de partea Rusiei, dar președintele Aleksandr Lukașenko a spus că țara sa va intra în conflict în cazul unei "agresiuni la scară largă" împotriva acesteia. Belarus se află la nord de Ucraina, care trebuie să acopere riscul unui atac din această direcție, în timp ce își construiește noua contraofensivă împotriva forțelor ruse, în sudul și estul țării.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 12.08 - KORESPONDENT: Sediul serviciului de spionaj al armatei ucrainene ar fi fost vizat de două atacuri cu rachete - potrivit "The Economist"

"The Economist" scrie că sediul Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării al Ucrainei, situat în cartierul Insula Ribalski din Kiev, a fost vizată de două ori de atacuri cu rachete lansate de ruşi: în martie 2022 și la sfârșitul lunii mai a acestui an. Ultimul atac, în urma căruia Rusia a anunțat că şeful GUR, Kirilo Budanov, ar fi fost rănit, a fost un eşec, pentru că nici clădirea nu a fost avariată, nici șeful instituţiei nu a fost rănit.

Într-un interviu recent pentru "Kyiv Post", Budanov a comentat ştirile false răspândite de propagandiştii ruşi, care au transmis fie că este grav bolnav, fie că a decedat în urma unui atac rusesc. "Acum, în Ucraina, se creează o unitate specială de comandanți nemuritori - Valeri Zalujni (comandantul-şef al armatei ucrainene, n.r.), eu însumi, Stepan Bandera, Simon Petliura, Ivan Mazepa (foşti luptători pentru independenţa Ucrainei, n.r.). Prin urmare, rușii și propagandiștii lor vor avea încă mult de lucru într-o atmosferă de nervozitate şi isterie. Unitatea de nemuritori va veni în toiul nopții în visele locuitorilor ruși care au căutat să pună mâna pe Ucraina și le va da coșmaruri" - a declarat Budanov, potrivit "Kyiv Post".

Potrivit publicaţiei "Korespondent", ştiri false despre "rănirea gravă" sau chiar "moartea" lui Kirilo Budanov circulă în mass-media ruse şi pe canalele Telegram din 29 mai, când ocupanții ruşi au lansat un atac cu rachete asupra Kievului. Pe 17 iunie, publicația germană "Stern" a infirmat o ştire rusească despre presupusa rănire a șefului GUR. Propagandiştii ruși au susținut că o rachetă ar fi nimerit aproape de biroul lui Budanov. Potrivit propagandei Kremlinului, "şeful GUR a suferit o leziune cerebrală și este internat în stare gravă într-un spital din Berlin".

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 11.46 - RIA NOVOSTI: În ultimele 24 de ore, trupele ucrainene au lansat asupra regiunii Belgorod aproape o sută de proiectile

În ultimele 24 de ore, militarii ucraineni au lansat asupra teritoriului regiunii Belgorod 96 de proiectile, nu există victime, a comunicat guvernatorul Viaceslav Gladkov pe canalul său de Telegram. S-au înregistrat tiruri în municipalitățile de graniță Borisovski, Valuiski, Volokonovski, Hraivorovski, Krasnoiarujski și Șebekinski. După cum relatează RIA - Novosti, începând cu 11 aprilie 2022, pe întreg teritoriul regiunii Belgorod a fost instituit nivelul ridicat (galben) de pericol terorist. Necesitatea introducerii regimului a fost dată de agravarea situației la frontiera ruso-ucraineană și de intensificarea activității militarilor ucraineni în raioanele de frontieră.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 11.20 - Inundaţii în Ucraina: Bilanţul a urcat la 41 morţi în zonele controlate de Moscova (AFP)

Rusia a anunţat miercuri că 41 de persoane au murit în urma inundaţiilor din zonele aflate sub controlul său din sudul Ucrainei, ca urmare a distrugerii unui baraj pe fluviul Nipru la începutul lunii iunie, informează AFP.

"Din păcate, bilanţul morţilor a crescut la 41", a declarat şeful guvernului impus de Moscova în regiunea Herson, Andrei Alekseenko.

Un precedent bilanţ al deceselor comunicat sâmbăta trecută de autoritatea instalată de Rusia era de 29 de morţi.

Barajul hidroelectric Kahovka, situat într-o zonă aflată sub controlul Rusiei în regiunea Herson (sudul Ucrainei), a fost distrus pe 6 iunie, inundând sute de kilometri pătraţi în aval, ceea ce a determinat evacuarea a mii de locuitori şi a provocat temeri cu privire la un dezastru atât umanitar, cât şi ecologic.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru această distrugere.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 10.51 - Ria Novosti: Ministerul rus al Apărării acuză Kievului de act terorist în regiunea Moscovei

Kievul a încercat să efectueze un atac terorist cu ajutorul dronelor asupra obiectivelor din regiunea Moscovei, toate aparatele au fost doborâte de lupta radioelectronică, nu există victime și distrugeri, a informat Ministerul Apărării al Federației Ruse.

"Astăzi s-a pus capăt unei încercări a regimului de la Kiev de a efectua cu ajutorul a trei drone un atac terorist asupra obiectivelor de pe teritoriul regiunii Moscova", se arată în comunicat. Se remarcă faptul că toate dronele au fost doborâte de mijloacele luptei radioelectronice, după care au pierdut controlul și s-au prăbușit.

"În urma atacului terorist nu există victime și distrugeri", a adăugat Ministerul Apărării al Federației Ruse.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 10.23: RBC: Rusia a pierdut peste 4.000 de tancuri în Ucraina, de la începutul războiului

Ministerul Apărării de la Kiev transmite că, de la începutul invaziei ruse la scară largă, Forțele de Apărare ale Ucrainei au distrus 120-130 de batalioane de tancuri ale invadatorilor ruși. Este raportat de RBC-Ucraina cu referire la serviciul de presă al Ministerului Apărării al Ucrainei în Telegram.

"De la începutul agresiunii la scară largă, Rusia a pierdut peste 4.000 de tancuri. Fiecare tanc inamic distrus este un pas către victoria noastră" - se arată în mesaj. În raportul de miercuri dimineaţă, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, a informat că, de la începutul războiului, ruşii au pierdut 4.006 tancuri, dintre care nouă au fost distruse de armata ucraineană în ultimele 24 de ore. De asemenea, aproximativ 222.000 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina începând cu 24 februarie 2022.

Numai în ultimele 24 de ore, Forțele de Apărare ucrainene au lichidat 540 de ocupanți ruși.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 09.48 - BBC: Preşedintele Ucrainei admite că progresele din contraofensiva împotriva forţelor ruse au fost mai lente decât era de dorit

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pentru BBC că progresele din contraofensiva împotriva invaziei ruse au fost mai lente decât s-a dorit, însă a insistat că acestea sunt suficient de bune atât timp cât trupele ucrainene continuă să înainteze.

El a respins aluziile conform cărora nu au avut loc victorii majore pe câmpul de luptă, subliniind că sunt în joc vieţi omeneşti şi că situaţia nu este similară unui film de la Hollywood, cu rezultate imediate. Totodată, Zelenski a reiterat necesitatea unor garanţii de securitate pentru Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Marelui Stat Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Andri Kovaliov, a anunţat, miercuri dimineaţă, că armata ucraineană își continuă ofensiva în regiunea sud-estică Zaporijjia și înregistrează succese parțiale în luptele cu invadatorii ruşi.

În plus, potrivit acestuia, Forțele Armate ale Ucrainei contraatacă în regiunea estică Luhansk. "Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare operațiuni ofensive în direcțiile Melitopol și Berdiansk.

Acesta a adăugat că armata rusă îşi concentrează principalele eforturi pe apărare și încearcă să împiedice înaintarea trupelor ucrainene. Ocupanții ruşi folosesc rezerve, încercând să recupereze pozițiile pierdute. "De asemenea, soldații noștri continuă să contracareze ofensiva trupelor ruse în direcțiile Liman și Bahmut. Între timp, Forțele Armate ale Ucrainei au un succes parțial în regiunea Luhansk. Lupte deosebit de grele continuă în direcția Liman, în apropiere de Iampolivka și de rezervaţia Serebrianske, din regiunea Donețk. În direcția Bilohorivka-Şipilivka, au fost efectuate operațiuni ofensive, fiind înregistrat un succes parțial și având loc consolidarea poziţiilor recucerite" - a mai declarat Andri Kovaliv.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 09.23 - RBC: 222.000 de militari ruşi au fost ucişi pe frontul din Ucraina, de la începutul războiului

Forţele ucrainene au lichidat 540 de invadatori ruși, în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 222.000 - potrivit unui raport publicat, miercuri, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 314 avioane și 306 elicoptere rusești. Au mai fost distruse 4.006 (+9) tancuri ale armatei ruse, 7.771 (+21) de vehicule blindate, 3.920 (+32) de sisteme de artilerie, 372 (+3) de sisteme de apărare antiaeriană, 615 (+1) lansatoare multiple de rachete, 6.667 (+22) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 3.428 (+35) de drone, 1.214 rachete de croazieră și tehnică specială (539 de unități).

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 09.00 - Șeful spionajului ucrainean acuză Rusia că a minat bazinul de răcire al centralei nucleare din Zaporojie

Şeful serviciului de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat că Rusia a "minat" bazinul cu apă folosit pentru răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, conform news.ro.

Complexul cu şase reactoare, cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub ocupaţie rusă încă de la începutul invaziei de anul trecut.

"Cel mai înspăimântător este că centrala nucleară Zaporojie a fost minată suplimentar în această perioadă şi anume bazinul de răcire a fost minat. Dacă se întâmplă o explozie, atunci probabil vor fi probleme semnificative", a declarat Kirilo Budanov, şeful agenţiei GUR, într-o apariţie la televiziunea publică ucraineană.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 08.20 - RBC: Putin va trebui să primească un semnal clar dacă va încerca să folosească arme nucleare (Mihailo Podoliak)

Mihailo Podoliak, consilierul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat, marți, că dictatorul rus, Vladimir Putin, trebuie să înțeleagă inevitabilitatea pedepsei în cazul unei încercări de utilizare a armelor nucleare.

Podoliak a afirmat că prezența sau absența armelor nucleare în Federația Rusă nu este o variabilă care afectează ecuația generală a acestui război. Totodată, în opinia consilierului, amenințările nucleare nu ar trebui să influențeze deloc deciziile ucrainenilor cu privire la apărarea lor și nici deciziile partenerilor referitoare la susţinerea Ucrainei.

"Dacă cineva crede că prezența unei arme nucleare ar trebui să fie un imbold către capitulare, gândiți-vă: ce fel de semnal este trimis, astfel, către restul lumii? 'Dreptul internațional nu funcționează, nimeni nu vă proteajază, vă bazați doar pe voi înșivă'? Vom obține o cursă nucleară 2.0 și vom muta, din nou, acele ceasului Apocalipsei" - a scris Mihailo Podoliak pe Twitter.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 07.54 - RBC: Armata ucraineană avertizează că ruşii ar putea lansa noi atacuri cu drone

Forțele Aeriene ale Ucrainei avertizează, miercuri dimineaţă, că invadatorii ruși ar putea relua atacurile cu drone kamikaze de tip Shahed. Potrivit armatei ucrainene, există riscul ca armata rusă să lanseze drone dinspre zona sudică. "În cazul unei alerte, îndreptați-vă spre adăposturi. Nu ignorați sirenele de raid aerian" - se arată în apelul către populaţie.

RBC aminteşte că, în noaptea de marţi spre miercuri, sirenele de raid aerian au sunat în mai multe regiuni ale Ucrainei. Ulterior, s-au auzit explozii în regiunea Hmelniţki, unde o clădire a luat foc, după ce a fost lovită de fragmente de drone doborâte de apărarea antiaeriană.

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 07.25: Aleksandr Lukașenko le-a spus ambasadarilor statelor ex-sovietice că Europa și-a pierdut suveranitatea

SUA au lăsat Europa fără suveranitate, a declarat marți președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, la întâlnirea cu miniștri de externe ai statelor membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, conform Ria Novosti, scrie Rador.

„Americanii au dezbinat Europa, iar acum o țin din scurt. Iar europenii vă reproșează dumneavoastră, mie inclusiv, că noi ne pierdem aici suveranitatea și așa mai departe."

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 21 iunie, ora 06.15: Armata lui Zelenski învață 'meserie' în Europa: Ţările UE vor instrui 30.000 de soldaţi ucraineni în 2023

Armata lui Zelenski învață 'meserie' în Europa: Ţările UE vor instrui 30.000 de soldaţi ucraineni în 2023

Ţările Uniunii Europene vor antrena 30.000 de soldaţi ucraineni în 2023, a anunţat marţi Ministerul ucrainean al Apărării, într-un moment în care armata sa a lansat o contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, potrivit AFP, anunță Agerpres.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 21 iunie, ora 04.25: Bani pentru Ucraina: Marea Britanie a anunţat un nou plan de ajutorare financiară

Marea Britanie a anunţat marţi un nou plan de ajutorare financiară a Ucrainei sub formă de ajutor umanitar şi garanţii de împrumuturi de la Banca Mondială pentru a asigura funcţionarea serviciilor publice, notează AFP, citat de Agerpres.

În timp ce Londra găzduieşte miercuri şi joi o conferinţă internaţională privind reconstrucţia Ucrainei, guvernul conservator britanic a explicat că doreşte să sublinieze "angajamentul său neclintit faţă de ţară, atât în prezent, cât şi în viitor", cu acest plan pe mai mulţi ani.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 21 iunie, ora 03.45: Rusia trage din toate pozițiile, cu tot ce are: Ultimul anunț vizează haos total în Ambasadele Ucrainei

Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a lansat un apel către personalul ambasadelor ucrainene din întreaga lume să dezerteze la Moscova, relatează The Guardian, scrie News.ro.

„Facem apel la angajaţii misiunilor diplomatice ucrainene şi reprezentanţelor organelor de stat din străinătate: Dacă vă simţiţi responsabili de soarta Patriei voastre, de asigurarea păcii şi stabilităţii în Europa şi sunteţi sub presiunea regimului criminal de la Kiev, care conduce Ucraina spre o catastrofă naţională, veniţi la Moscova, unde dumneavoastră şi celor dragi vouă vă va fi garantată siguranţa”, spune serviciul de spionaj extern al Rusiei.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 21 iunie, ora 02.20: VIDEO Baby Yoda: Eminența cenușie a armatei ucrainene, depre care Kremlinul spune că ar fi rănit sau mort, apare într-un clip prezentat de ucraineni

Ucraina a făcut publică o înregistrare video cu comandantul şef al armatei sale, Valeri Zalujnîi, aparent pentru a contracara speculaţiile Moscovei potrivit cărora el ar fi fost rănit sau ucis sau ar fi fugit în străinătate, aşa cum afirmase săptămâna trecută preşedintele rus Vladimir Putin, iar insigna sa cu Baby Yoda, un celebru personaj provenit din universul Star Wars, a atras atenţia, relatează Reuters şi Kanal24, potrivit Agerpres.

Înregistrarea video, postată luni seara de Statul Major General, îl arată pe comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, examinând hărţi la o masă cu alţi generali. Un ceas într-un plan secund indică data de sâmbătă.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 21 iunie, ora 00.30: Budapesta cedează: Ungaria predă Ucrainei o parte dintre prizonierii preluați de la ruși

Ucraina a repatriat din Ungaria 3 soldaţi dintr-un grup de 11 soldaţi ucraineni de etnie maghiară luaţi prizonieri de război de Rusia şi pe care aceasta i-a transferat Budapestei, provocând iritarea Kievului, relatează marţi agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

"Ambasada Ucrainei la Budapesta a reuşit să readucă în ţară trei prizonieri de război ucraineni din Ungaria" şi continuă eforturile de repatriere şi a celorlalţi soldaţi ucraineni de etnie maghiară pe care Moscova i-a predat Budapestei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.