Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tentaculele lui Vladimir Putin ajung până în Austria: prietenii președintelui rus au evitat sancțiunile cu ajutorul soțiilor

nytimes.com
vladimir putin generali

O anchetă jurnalistică coordonată de mai mulți jurnaliști la nivel mondial - care fac parte din organizația OCCRP - (The Organized Crime and Corruption Reporting Project este o rețea globală de jurnaliști de investigație cu personal pe șase continente) -arată că prietenii președintelui rus Vladimir Putin au evitat sancțiunile occidentale după invazia Rusiei în Ucraina. Este vorba despre frații Boris și Arkady Rotenberg. Este vorba despre frații Boris și Arkady Rotenberg. La dispoziția autorilor investigației a fost o arhivă de peste 50 de mii de documente și scrisori ale companiei "Evocorp", care a lucrat cu familia Rotenberg. STIRIPESURSE.RO vă prezintă ce au descoperit jurnaliștii de investigație.

Cabană pentru fiica lui Putin

Datorită scurgerii de documente de la compania Evocorp, care a lucrat cu Arkady și Boris Rotenberg, jurnaliștii au descoperit o casă cu două etaje în stațiunea austriacă de schi Kitzbühel din Tirol, care, potrivit localnicilor, a fost vizitată de fiica cea mare a lui Putin, Maria Voronțova și fostul ei soț, cetățeanul olandez Jorrit Faassen (când exact, nu este specificat). Jurnaliștii sugerează că Arkady Rotenberg, un prieten din copilărie al președintelui, ar putea finanța achiziționarea cabanei.

Proprietarul oficial al casei este compania cipriotă Wayblue Investments, care a cumpărat-o în 2013 pentru 10,8 milioane de euro. Potrivit registrului cipriot, din 2015, compania este deținută de un anumit Velidom Ltd. Cine deține Velidom este necunoscut. Autoritățile austriece au declarat reporterilor că au încercat să afle cine deține casa, dar nu au putut merge mai departe cu ancheta.

Potrivit documentelor obținute de jurnaliști, firma cipriotă Olpon Investments, controlată de Arkady Rotenberg, în ianuarie 2013 a fost de acord să ofere 11,5 milioane de dolari conducerii letone Banca SMP. La acea vreme, era deținută de Rotenberg însuși, împreună cu fratele său Boris. Banca a oferit acești bani ca împrumut către Wayblue Investments. Potrivit lui Tom Keating, director al Centrului pentru Criminalitate Financiară și Studii de Securitate din cadrul Institutului Regal pentru Studii de Apărare, schema complicată de cumpărare a unei case în Austria este "tipică" tranzacțiilor care implică persoane apropiate familiei lui Putin.

În același an, compania cipriotă Gietrin Investments a înființat compania olandeză Molenkade Ontwikkeling și a cumpărat un teren în suburbiile din Amsterdam. Proprietarii reali ai Gietrin Investments sunt necunoscuți, dar a fost deservită și de SMP Bank. Rapoartele Wayblue afirmă că Gietrin a împrumutat companiei 750.000 de euro și este menționată acolo ca "Parte afiliată".

Documentele de la Molenkade Ontwikkeling arată că directorul său era soțul vărului lui Faassen (numele său nu este dat), iar în 2019 compania era condusă chiar de Faassen. În luna septembrie a aceluiași an, compania a vândut Faassen un teren în suburbiile din Amsterdam. Potrivit jurnaliștilor, acest lucru a avut loc după relația sa cu fiica lui Putin a luat sfârșit.

Doi localnici au declarat reporterilor că au văzut mașini cu plăcuțe de înmatriculare olandeze pe șantierul din apropierea casei din Austria, alți patru susținând că un olandez a rămas acolo. Potrivit unui fost vecin, o femeie pe nume Maria, precum și soțul ei olandez, au vizitat în mod regulat casa.

Frontmanii Kremlinului

Jurnaliștii au vorbit, de asemenea, despre omul care i-a ajutat pe Rotenberg să eludeze sancțiunile - acesta este rusul Maxim Viktorov. După cum se menționează în anchetă, "în mediul Kremlinului", astfel de oameni sunt numiți frontmani - conduc "afacerile financiare și personale ale patronilor lor, dar în așa fel încât nimeni să nu afle în interesul cui se face acest lucru". Pe site-ul său, Viktorov scrie că din 1989 până în 1990 a lucrat ca angajat al Departamentului de Investigații al Procuraturii RSFSR, după care a trecut la KGB. După ce a lucrat în domeniul aplicării legii, a început să ofere servicii juridice antreprenorilor și funcționarilor. În 2012, Viktorov a devenit consilier al lui Anatoli Serdiukov, care a ocupat apoi funcția de ministru al apărării.

Viktorov a devenit, de asemenea, co-fondator la Asociația Rusă pentru Promovarea Științei - împreună cu vechea cunoștință a lui Putin, Mikhail Kovalchuk. Împreună s-au alăturat prezidiului asociației, iar în 2016 li s-a alăturat fiica cea mare a lui Vladimir Putin, Maria Vorontsova. Jurnaliștii scriu, de asemenea, că Viktorov colecționează viori rare. De exemplu, în 2005, la licitația Sotheby's, a cumpărat o vioară a maestrului italian Carlo Bergonzi, care a aparținut anterior lui Niccolò Paganini, pentru 1,1 milioane de dolari.

În 2014, după impunerea sancțiunilor de către Statele Unite și Uniunea Europeană, frații Rotenberg au început să se retragă de la acționarii companiilor rusești și să transfere acțiuni în ele. Aceste acțiuni au fost transferate către fonduri mutuale închise (fonduri mutuale închise), care au fost gestionate de compania "Evocorp" - proprietarul său a fost Maxim Viktorov. Potrivit jurnaliștilor, până în iulie 2017, Evocorp a gestionat 13 fonduri mutuale închise, dintre care acționarii majorității erau Rotenberg. Prietenii lui Putin neagă orice legătură cu Evocorp. Cu toate acestea, jurnaliștii au găsit în scurgerea de informații corespondența dintre Viktorov și directorul de securitate al companiei, Alexander Stepanenko, în care Boris Rotenberg a fost menționat în contextul afacerilor sale.

În documentele scurse, jurnaliștii au găsit mai multe active scumpe aparținând unor companii sau persoane asociate cu familia Rotenberg. Pe lângă vila austriacă vizitată de fiica lui Putin, este vorba despre două apartamente din centrul orașului Riga (câte 200 de mii de euro fiecare), o vilă dintr-o stațiune spaniolă din suburbiile Valenciei, cumpărată cu aproape nouă milioane de euro, un avion Bombardier cu 42 de milioane de dolari, o vilă pe Coasta de Azur din Franța în valoare de 4,25 milioane de euro, un apartament în Monaco, precum și un club ecvestru și mai multe vile în Franța în valoare de 15,8 milioane de euro.

Bunurile fraților sunt înregistrate pe numele cetățenilor Letoniei și ai Statelor Unite

Din scurgerea scrisorilor Evocorp, jurnaliștii au aflat, de asemenea, despre relația strânsă a lui Arkady Rotenberg cu cetățeanul leton Maria Borodunova, în vârstă de 36 de ani, care, potrivit anchetei, are afaceri și proprietăți imobiliare în Rusia și UE. Potrivit serviciului Getcontact, care arată modul în care utilizatorul este înregistrat în agenda telefonică a altor abonați, Maria Borodunova este listată de mulți ca "Maria Rotenberg", "Soția lui Arkady Rotenberg" și "Maria (soția lui Arkady Romanovich)".

Sursa jurnaliștilor, familiarizată cu circumstanțele vieții familiei Rotenberg, a numit-o pe Borodunova "soția neoficială a lui Arkady" și mama celor două fiice ale sale. "Aceasta, desigur, este o informație non-publică, dar oamenii apropiați știu despre această relație de mult timp. Din 2013, și poate chiar mai devreme - acum este dificil să ne amintim mai specific ", a spus interlocutorul publicației.

În 2013, Borodunova a co-fondat compania franceză SCI Dana, care pentru 4,25 milioane de euro a cumpărat o vilă pe Coasta de Azur în orașul Villefranche-sur-Mer, lângă Nisa. Acum, 40% din companie este înregistrată pentru doi copii ai lui Borodunova (locul lor de naștere este indicat la Nisa). În 2016, Borodunova a devenit proprietarul unui apartament de 400 de metri în complexul de elită Sun Tower din centrul Monaco (acest apartament a fost cumpărat printr-un lanț de companii). În 2017, Borodunova a achiziționat o participație de 80% în dezvoltatorul rus RG-Development, unul dintre fondatorii căruia este Arkady Rotenberg. Potrivit anchetei, Borodunova deține, de asemenea, mai multe proprietăți în Moscova și Sankt Petersburg.

O parte din activele lui Boris Rotenberg sunt înregistrate pe numele soției sale Karina, președintele Federației Ecvestre din Moscova. Din documentele scurse, s-a dovedit că Karina Rotenberg, precum și cel puțin doi dintre cei trei copii ai săi, au cetățenie americană. În 2014, după ce Rotenberg a fost sancționat și băncile au început să refuze să facă plăți către el, avocații soției omului de afaceri "au încercat frenetic să înțeleagă ce să facă cu interdicția cetățenilor americani de a face afaceri cu persoanele sancționate", deoarece regimul sancțiunilor nu prevede excepții pentru rude.

Ca urmare, o companie offshore care nu a fost asociată în mod oficial cu familia Rotenberg a plasat un depozit în sucursala cipriotă a Promsvyazbank, iar banca a emis un împrumut în numele Karinei Rotenberg cu privire la securitatea acestui depozit. Acest offshore este înregistrat la fostul agent de securitate al omului de afaceri, Alexander Kozlov.

Până de curând, Karina Rotenberg, care nu a fost sancționată, a acționat ca reprezentant al soțului ei în cazuri: în special, a plătit avocați. De exemplu, din documentele scurse rezultă că Karine Rotenberg a fost facturată de avocatul Donald Manass, care în 2014-2015 a apărat familia Rotenberg de pretențiile autorităților franceze care cereau plata impozitelor pe iaht.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.