Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 23 octombrie - Se duc lupte intense și în Herson, unde rușii încearcă să oprească întărirea pozițiilor ucrainene

ik.imagekit.io
razboi ucraina

Bătălii intense în Herson: rușii încearcă să oprească întărirea pozițiilor ucrainene din zona estică a regiunii. Forțele Kievului încearcă să-și consolideze controlul asupra unui sat aflat la doar doi kilometri de fluviul Nipru, cu obiectivul de a-și asigura un punct de sprijin în vederea lansării unor viitoare operațiuni majore de atac care să divizeze trupele ruse și să le lovească rutele de aprovizionare. Armata rusă susține că a anihilat toate încercările.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de luni, 23 octombrie 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 23 octombrie, ora 16.50: O nouă teorie lansată de Washington Post: Cine ar sta în spatele asasinării Dariei Dughina/ Asistăm la nașterea unui grup de informații precum Mossad-ul

Asasinarea jurnalistei Daria Dughina a fost organizată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), susține publicaţia "The Washington Post", citând surse din cadrul serviciilor speciale, potrivit TASS.

Detalii aici

content-image

UPDATE 23 octombrie, ora 15.18: Ministrul Apărării: România e preocupată de războiul din Israel, dar va continua să susţină şi Ucraina

România este preocupată de războiul din Israel şi este "atentă" la pierderile de vieţi omeneşti, dar în acelaşi timp va continua să ajute Ucraina "într-o formă multidimensională", a afirmat, luni, la Arad, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, informează Agerpres.

Prezent în vizită în municipiul Arad, ministrul a fost întrebat de jurnalişti despre războiul din Israel, el declarând că ţara noastră este preocupată de acest conflict.  "Ne preocupă, suntem atenţi, orice lucru care trimite la pierderi de vieţi omeneşti este un lucru care preocupă pe absolut toată lumea, pentru că globalizarea face ca orice eveniment să capete anvergură globală, motiv pentru care şi noi, ca stat, suntem atenţi. După cum ştiţi, premierul a şi făcut o vizită acolo, delegaţie din care am făcut şi eu parte, pentru a da mesajele care ţin de solidaritate şi de condamnarea oricărei forme de terorism", a spus Angel Tîlvăr.

Întrebat dacă ajutorul pentru Ucraina va continua, ministrul a răspuns: "Vom ajuta, aşa cum am spus, într-o formă multidimensională".

Ministrul Angel Tîlvăr a mai declarat că în cadrul vizitei întreprinse săptămâna trecută la Kiev de către delegaţia condusă de premierul Marcel Ciolacu, România a primit aprecierea şi mulţumirea guvernului ucrainean pentru felul în care a ajutat ţara atât din punct de vedere umanitar, cât şi din punct de vedere al tranzitului pentru cereale.

UPDATE 23 octombrie, ora 14.12: Lupte aprige în estul și sudul Ucrainei

Luptele aprige dintre Ucraina și forțele armate rusești continuă în sudul și estul țării. Peste 60 de atacuri rusești au fost respinse duminică, inclusiv în sectoarele de front din Kupyansk și Lyman în est, precum și în Avdiivka și Maryinka lângă Donețk și în orașul Zaporizhzhia din sud-est, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate Ucrainene, relatează ZDF. Pe front, au avut loc 82 de operațiuni de luptă, a spus acesta.

Rusia a raportat că Ucraina a bombardat zonele populate din "Republica Populară Donețk", anexată de Rusia, de 24 de ori în ultimele 24 de ore. În satul Makiivka (rusă: Makeyevka), un rezident a fost rănit, a raportat presa rusă. Nici informațiile rusești, nici cele ucrainene nu au putut fi verificate independent.

UPDATE 23 octombrie, ora 14.08: BERD şi-a îndeplinit obiectivul de a oferi Ucrainei finanţare de trei miliarde de euro, în perioada 2022-2023

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat luni că şi-a îndeplinit obiectivul de a furniza Ucrainei o finanţare de trei miliarde de euro în 2022 şi 2023, transmite Reuters, informează Agerpres.

De asemenea, instituţia financiară internaţională a informat că, în vederea susţinerii sprijinului acordat Ucrainei în timpul conflictului, dar şi în ceea ce priveşte eforturile de reconstrucţie, guvernatorii BERD au acceptat să lucreze la majorarea capitalului cu trei - cinci miliarde de euro până la finalul anului care, dacă va fi aprobată, ar putea spori nivelul investiţiilor.

"Suntem ferm hotărâţi să continuăm sprijinirea Ucrainei, acum şi în viitor", a declarat luni preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso.

BERD a devenit un important susţinător financiar pentru economia ucraineană afectată de război. În mai, instituţia financiară a anunţat că intenţionează să ceară acţionarilor o majorare de capital în valoare de trei - cinci miliarde de euro până la finele anului.

În primăvara acestui an, Banca Mondială şi-a majorat estimările cu privire la sumele de care va avea nevoie Ucraina pentru revenire şi reconstrucţie, până la cel puţin 411 miliarde de dolari, o cifră de 2,6 ori mai mare decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în 2022.

UPDATE 23 octombrie, ora 13.28: Finlanda pregătește pachete de ajutor pentru energetica ucraineană

Finlanda continuă să acorde sprijin serviciilor civile din Ucraina, trimițând automobile de salvare, se pregătesc pachete de ajutor pentru ramura energetică și sectorul sănătății, a anunțat, astăzi, Ministerul de Interne finlandez pe site-ul său, informează Rador Radio România.

Anterior, mass-media indoneziană au comunicat că ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Anton Demehin, a cerut autorităților din această țară să ajute la asigurarea Ucrainei cu câteva sute de generatoare electrice, necesare pentru a trece de apropiata iarnă. "Finlanda trimite acum nouă mașini de salvare... În vară, Finlanda a donat Ucrainei patru ambulanțe și o mașină de pompieri. Ajutorul acordat serviciilor de salvare reprezintă aproximativ 20% din întregul ajutor pe care Finlanda l-a trimis Ucrainei prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE", a declarat ministrul de interne Mari Rantanen. În luna septembrie, Finlanda a trimis mărfuri pentru sectorul energetic, mijloace de transport, mărfuri IT și echipamente colectate în cadrul campaniei "Laptopuri pentru Ucraina". În prezent, Finlanda pregătește pachete de ajutor pentru sectorul energetic, sectorul apelor, serviciile de salvare și sectorul sănătății, comunică Ministerul de Interne finlandez.

UPDATE 23 octombrie, ora 13.10: UE a lăsat Rusia pe "lista neagră" a jurisdicțiilor fiscale ale UE

După ce a revizuit "lista neagră" a țărilor care nu cooperează în domeniul fiscal, UE a lăsat Rusia pe această listă, reiese din documentul publicat astăzi în jurnalul oficial al UE, informează Rador Radio România.

Rusia a declarat că includerea pe "lista neagră" a jurisdicțiilor fiscale ale UE este o hotărâre exclusiv politică, nu va avea niciun fel de consecințe pentru bugetul și economia țării. Ministerul de Finanțe al Federației Ruse a comunicat că decizia UE de a introduce Rusia pe "lista neagă" a jurisdicțiilor fiscale a fost luată fără consultări cu Moscova, motivele acetei decizii nu sunt clare. Ministerul rus a declarat că legea care elimină observațiile UE a fost adoptată în Rusia în februarie 2022, dar din martie toate contractele în sfera fiscală au fost sistate pe termen nelimitat.

Pe amintita listă Rusia figurează pe locul al 10-lea. În explicație se precizează că în Federația Rusă "acționează un regim fiscal preferențial dăunător (International Holding Companies) și că această problemă nu a fost rezolvată până acum".

Consiliul UE a adăugat Rusia pe așa-numita "listă neagră fiscală" a UE în luna februarie a acestui an. Grupul special al UE, care pregătește reînnoirea listei, a verificat noua legislație a Rusiei, adoptată în 2022, în ceea ce privește concordanța anumitor criterii de guvernanță fiscală și a considerat că Rusia nu și-a îndeplinit obligația de a elimina "aspectele dăunătoare ale regimului special pentru holdingurile internaționale". Lista a fost alcătuită în decembrie 2017 și este reînnoită regulat. Revizuirea listei este efectuată de Consiliul UE de două ori pe an.

UPDATE 23 octombrie, ora 10.40:  Ucraina a cerut Indoneziei sute de generatoare electrice

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Anton Demqokhin, a cerut autorităților indoneziene să ajute în asigurarea Ucrainei cu câteva sute de generatoare electrice, necesare pentru a trece peste iarna care se apropie, transmite portalul indonezian Liputan6, informează Rador Radio România.

"Este evident că există o mare nevoie de generatoare care pot ajuta la producerea de energie atunci când se întrerupe curentul electric... În acest moment ne lipsesc câteva sute de generatoare și am fi bucuroși dacă Indonezia ar putea să ne ajute în această problemă", a declarat adjunctul ministrului de externe, sosit într-o vizită în Indonezia la sfârșitul săptămânii trecute. După cum a arătat Demokhin, ordinea de zi a vizitei în Indonezia mai cuprinde securitatea alimentară și inițiativele legate de cereale. După cum a explicat diplomatul ucrainean, acestea au fost problemele discutate cu adjunctul ministrului de externe al Indoneziei în prima zi a vizitei sale în Indonezia

UPDATE 23 octombrie, ora 09.23: Forțele armate ucrainene vor amplasa la frontiera cu Belarus un grup de apărare antiaeriană cu tehnică occidentală

Trupele ucrainene de la frontiera cu Republica Belarus formează noi grupuri de apărare antiaeriană cu folosirea de armament occidental, a declarat pe Telegram comandantul forțelor unite ale Forțelor Armate Ucrainene, Serghei Naev, informează Rador Radio România.

După cum a scris acesta, "în zona operațională de nord" are loc "formarea și pregătirea unor noi grupuri de foc mobile de apărare antiaeriană" cu modele de armament de fabricație occidentală care sunt livrate Kievului. Anterior, Naev a comunicat în repetate rânduri în legătură cu întărirea frontierei cu Republica Belarus.

UPDATE 23 octombrie, ora 09.21: Interceptările americane dezvăluie ce idei agresive are Zelenski: bombardarea conductei Drujba și ocuparea așezărilor rusești

Interceptările americane arată că Volodimir Zelenski a propus să se meargă într-o direcţie mai îndrăzneaţă: să fie ocupate aşezări ruseşti pentru a obţine o pârghie asupra Moscovei, să fie bombardată conducta Drujba care transportă petrol rusesc în Ungaria

Continuarea aici.

UPDATE 23 octombrie, ora 09.20: Pușilin i-a acordat lui Vladimir Soloviov titlul de Erou al republicii populare Donețk

Liderul republicii populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a comunicat pe Telegram că i-a acordat prezentatorului televiziunii VGTRK (Compania de radio și televiziune de stat din Rusia) Vladimir Soloviov titlul de Erou al republicii, informează Rador Radio România.

Pușilin a adăugat că prezentatorul susține activ Donbasul, apare adesea în primele linii ale frontului. De asemenea, liderul DNR i-a transmis lui Soloviov felicitări și recunoștință din partea locuitorilor republicii.

UPDATE 23 octombrie, ora 09.05: Continuă discuțiile pentru sprijinul Ucrainei

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a discuta despre criza din Orientul Mijlociu şi continuarea ajutorului pentru Ucraina în războiul cu Rusia, transmite dpa, relatează Agerpres.

Principala problemă este modul în care UE poate contribui la evitarea escaladării regionale a conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, apreciază agenţia.

În privinţa Ucrainei, trebuie stabilită în următoarele luni participarea Uniunii la angajamentele occidentale de securitate. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a sugerat implicarea financiară pe termen lung pentru asistenţa militară şi alocarea de fonduri europene pentru avioane de luptă şi rachete moderne. El intenţionează să mobilizeze în acest scop 5 miliarde de euro anual, din 2024 până la sfârşitul lui 2027.

La reuniunea de luni nu se aşteaptă decizii cu implicaţii majore. Până acum, mai multe state membre ale UE au fost reticente faţă de angajamentele pe termen lung legate de Ucraina.

Între cele 27 de ţări există şi diferenţe de evaluare a reacţiei israeliene la atacul Hamas din 7 octombrie. Liderii spanioli, de exemplu, acuză deschis Israelul de încălcarea legislaţiei internaţionale prin ordinul de evacuare a locuitorilor din oraşul Gaza; ei susţin cererile de încetare a focului. Conducătorii germani şi din alte ţări se opun acestui punct de vedere şi subliniază dreptul Israelului la autoapărare.

Miniştrii europeni au în vedere şi conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan. Ei vor discuta de asemenea, după reuniune, cu oficiali din Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

UPDATE 23 octombrie, ora 08.45: Forțele aeriene ucrainene anunță că au distrus noaptea trecută 14 drone și o rachetă de croazieră lansate de Rusia

Sistemele de apărare ucrainene au distrus toate dispozitivele de atac aeriene lansate de Rusia noaptea trecută, au anunţat luni dimineaţa forţele aeriene ucrainene, informează Rador Radio România.

Forțele aeriene ale Ucrainei au transmis, printr-o postare pe platforma de mesagerie Telegram, că un total de 14 drone de atac, inclusiv 13 drone de tip Shahed de proveniență iraniană și o dronă nespecificată, precum și o rachetă de croazieră, au fost distruse.

UPDATE 23 octombrie, ora 08.10: Zelenski: „Vom răspunde Rusiei pentru fiecare manifestare a terorii sale, inclusiv pentru atacul de la terminalul Nova Poşta. Ucraina nu va ceda. Va alunga răul rusesc de pe propriul pământ”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un discurs, că Ucraina va da un răspuns Rusiei pentru “fiecare manifestare a terorii sale”, inclusiv pentru atacul de la centrul poştal din Harkov, soldat cu şase morţi. “Ucraina nu va ceda”, a subliniat liderul de la Kiev, informează News.ro.

“În primul rând, vreau să insist asupra atacului rusesc asupra terminalului Nova Poşta de lângă Harkov. Operaţiunea de salvare a fost finalizată, iar asistenţa necesară a fost oferită tuturor celor afectaţi. În total, au fost 17. Şase persoane au fost ucise în acest atac. Cele mai sincere condoleanţe familiilor şi apropiaţilor celor decedaţi! Cu siguranţă vom răspunde Rusiei pentru fiecare manifestare a terorii sale, inclusiv pentru acest atac. Teroriştii nu vor frânge voinţa ucrainenilor de a-şi apăra şi proteja propriul stat, propria independenţă prin orice mijloace. Disponibilitatea poporului nostru de a munci pentru ţară, pentru Ucraina lor. Determinarea de a lupta astfel încât să nu existe niciodată un temei real pentru ca Moscova să spere că Ucraina va ceda vreodată. Nu va ceda. Va dăinui. Va rezista. Şi, în ciuda tuturor lucrurilor, va alunga răul rusesc de pe propriul pământ”, a spus Zelenski.

El a menţionat că luptătorii ucraineni trebuie să înainteze în fiecare zi, fie că e vorba de un kilometru ssau de 500 de metri. “Accentul principal este pus pe front, pe apărarea noastră, pe acţiunile noastre, pe rezultatele noastre şi pe sprijinul tuturor celor care se află în prezent în luptă, pe posturile de luptă, pe poziţii. În fiecare zi, avem nevoie de rezultate pentru Ucraina - pentru a rezista atacurilor ruseşti, pentru a elimina ocupanţii şi pentru a merge înainte. Fie că este vorba de un kilometru sau de 500 de metri, dar înainte în fiecare zi, pentru a îmbunătăţi poziţiile ucrainene, pentru a presa ocupanţii. Acest lucru întăreşte statul nostru. Aceasta motivează întreaga lume să ne ajute. Şi dovedeşte că teroarea Rusiei nu funcţionează”.

Ca de obicei, preşedintele ucrainean le-a mulţumit celor de pe front: “Astăzi, vreau să îi menţionez pe luptătorii noştri care s-au distins în aceste săptămâni. Războinicii care au oferit asistenţă excepţională Ucrainei, pe diferite fronturi şi în sarcini diferite, dar la fel de puternic şi eficient. Direcţia Kupiansk, regiunea Harkiv. Razboinicilor puternicei noastre Brigăzi de Infanterie Motorizată Separată 57 şi Batalionul 1 Mecanizat al Brigăzii Mecanizate Separate 67 - vă mulţumesc! Aţi făcut o treabă excelentă! Direcţiile Avdiyivka şi Maryinka, deosebit de intense. Numeroase atacuri ruseşti. Dar poziţiile noastre sunt apărate. Brigăzile mecanizate separate 53 şi 110, Brigada 59 de infanterie motorizată separată şi Brigada 79 de asalt aeropurtat - vă mulţumesc tuturor, luptătorilor, pentru o apărare cu adevărat exemplară. Aceasta insuflă încredere în întreaga ţară. Şi, de fiecare dată, este o onoare pentru mine să le mulţumesc războinicilor din Brigada 55 de artilerie separată, care îi sprijină activ şi eficient pe toţi băieţii noştri în apărarea Doneţkului. Direcţia Lîman - vă mulţumim că aţi zădărnicit planurile ocupantului. Brigada noastră de vânătoare separată 68 şi unităţile renumitei Brigăzi separate de asalt aeropurtat 95 - bravo, băieţi! Direcţia Bahmut - atât apărarea, cât şi ofensivele noastre, iar rezultatele noastre sunt foarte, foarte bune. Le mulţumesc luptătorilor Brigăzii 92 de Asalt Separat şi Brigăzii 93 Mecanizată Separată. Vă mulţumesc pentru puterea voastră, băieţi! Dintre toate direcţiile din sud, vreau să recunosc în mod special paraşutiştii Brigăzii 46 Aeromobile - direcţia Melitopol. Vă mulţumesc, băieţi, pentru că aţi ajutat cu adevărat întregul front cu rezultatele voastre”.

Zelenski a mai spus că a vorbit cu emirul Qatarului inclusiv despre medierea ţării din Golf pentru eliberarea ucrainenilor deportaţi şi capturaţi. “Săptămâna viitoare va aduce mai multe oportunităţi pentru Ucraina - pentru apărarea noastră, pentru protecţia noastră împotriva terorii ruseşti, pentru formula noastră de pace, care continuă să unească lumea. Am vorbit cu Emirul Qatarului şi i-am mulţumit, printre altele, pentru disponibilitatea de a participa la următoarea reuniune a Formulei Păcii, precum şi pentru sprijinul neclintit pentru integritatea noastră teritorială şi suveranitatea noastră. Am discutat, de asemenea, despre medierea Qatarului în eliberarea ucrainenilor deportaţi şi capturaţi. Le mulţumesc tuturor celor din lume care ajută Ucraina! Le mulţumesc, de asemenea, tuturor celor din ţara noastră care folosesc fiecare zi pentru a ne face pe noi toţi, întregul popor ucrainean, mai puternici!”, a adăugat duminică seară Volodimir Zelenski.

UPDATE 23 octombrie, ora 05.00: Alertă în Crimeea: forțele ruse anihilează trei rachete ucrainene

Forţele ruse au doborât duminică trei rachete ucrainene care vizau Crimeea, peninsulă anexată în 2014 de Moscova şi ţintă frecventă a loviturilor efectuate de forţele Kievului, a informat un responsabil rus, citat de AFP, potrivit Agerpres.

"Trei rachete inamice în direcţia Crimeea au fost doborâte" în regiunea Herson la sfârşitul după-amiezii, a declarat pe Telegram Vladimir Saldo, instalat de Moscova la conducerea zonelor ocupate în această zonă din sudul Ucrainei.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 23 octombrie, ora 03.00: Ucraina încearcă să schimbe punctul fierbinte al frontului: Rusia ripostează puternic

Forţele ruse au doborât duminică trei rachete ucrainene care vizau Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014 şi vizată în mod regulat de atacuri ale forţelor de la Kiev, a declarat un oficial rus, potrivit AFP, informează News.ro.

"Trei rachete inamice care vizau Crimeea au fost doborâte" în regiunea Herson la sfârşitul acestei după-amiezi, a precizat pe Telegram Vladimir Saldo, instalat de Moscova ca şef al zonelor ocupate în această regiune din sudul Ucrainei. "O provocare a teroriştilor regimului de la Kiev a fost zădărnicită", a adăugat el.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.